Bögrés hangyaboly süti
Fél óra alatt elkészíthető, "jópofa" és nagyon-nagyon finom, puha süteményt hozok Nektek, melyhez éppen hogy csak egy keverőtál és egy tepsi kell.
Hetek óta nem sütöttem semmit... egyrészt élvezettel eszegettük/eszegetjük a kertben érő őszi gyümölcsöket, másrészt sajnos nem volt időm a konyhában tevékenykedni sütemények terén.
Két héttel ezelőtt viszont Milán óvó nénijei családlátogatásra jöttek, és mindenképp szerettem volna őket megkínálni saját készítésű süteménnyel. De sajnos időhiány miatt nem tudtam "komolyabb" sütivel készülni. Az előtte lévő napokban Neánál láttam hasonló süteményt, melyről eszembe jutott, hogy nekem is van ilyesmi receptem az egyik sütis könyvemben (igaz, még soha nem készítettem, csak most először, pont a gyorsan elkészíthetősége miatt). Íme mutatom a receptet... két hete tárolgatom róla a fotót a gépemen, ideje, hogy felkerüljön végre a blogra, mert megérdemli. :)
Elkészítés:
Tipp:
1. A sütemény tetejére porcukor helyett olvaszthatunk 15 dkg étcsokoládét is 1 evőkanál olajjal simára keverve, majd megszórhatjuk pici étcsoki darával. A könyvemben így szerepel, mint ahogy az itt látható fotón is látszik.
Két héttel ezelőtt viszont Milán óvó nénijei családlátogatásra jöttek, és mindenképp szerettem volna őket megkínálni saját készítésű süteménnyel. De sajnos időhiány miatt nem tudtam "komolyabb" sütivel készülni. Az előtte lévő napokban Neánál láttam hasonló süteményt, melyről eszembe jutott, hogy nekem is van ilyesmi receptem az egyik sütis könyvemben (igaz, még soha nem készítettem, csak most először, pont a gyorsan elkészíthetősége miatt). Íme mutatom a receptet... két hete tárolgatom róla a fotót a gépemen, ideje, hogy felkerüljön végre a blogra, mert megérdemli. :)
A pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Hozzávalók:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
A bögre mérete: 2,5 dl
2 bögre finomliszt
1 bögre kristálycukor (én csak 3/4 bögre cukrot tettem bele)
2 csomag vaníliás cukor
1 bögre kefir
fél bögre olaj
2 tojás
1 csomag sütőpor (12 g)
1 citrom reszelt héja és leve (bio citrom)
másfél csomag étcsoki dara (150 g)
+ a tetejére porcukor
A bögre mérete: 2,5 dl
2 bögre finomliszt
1 bögre kristálycukor (én csak 3/4 bögre cukrot tettem bele)
2 csomag vaníliás cukor
1 bögre kefir
fél bögre olaj
2 tojás
1 csomag sütőpor (12 g)
1 citrom reszelt héja és leve (bio citrom)
másfél csomag étcsoki dara (150 g)
+ a tetejére porcukor
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sütőporral.
- A tojásokat habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral (fehéredésig).
- Hozzáadjuk a kefirt és az olajat, majd a citrom reszelt héját és kifacsart levét.
- Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet is, mellyel szép simára keverjük a tésztát.
- Óvatosan beleforgatjuk az étcsoki darát is.
- Sütőpapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a masszát, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. (A sütési idő a sütőtől függően eltérhet - nálam 20 perc - végezzünk tűpróbát!)
- Szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
1. A sütemény tetejére porcukor helyett olvaszthatunk 15 dkg étcsokoládét is 1 evőkanál olajjal simára keverve, majd megszórhatjuk pici étcsoki darával. A könyvemben így szerepel, mint ahogy az itt látható fotón is látszik.
Nagyon guszta! Ezt én is ismerem talán a neve más, de hasonlóan csokoládé dara kell bele. Ez a kék pöttyös teríték is csodás!
VálaszTörlésEgyszerű, de nagyszerű süti! Köszi Gabriella, hogy eszembe juttattad.:-)
VálaszTörlésA készlet is csodaszép, pont olyan amilyet én is szeretek.
Nagyon guszta kis sütike! Tetszik! :)
VálaszTörlésEz tényleg egy imádni való sütemény. És a hangyaboly elnevezés is nagyon illik rá. Nagyon szépek az új kis "pöttyösök".
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésSzeretném én is megsütni ezt a süteményt, de sajnos ahol én lakom nincs kefir.
Tudnám valami mással helyettesíteni?
Előre is köszönöm válaszát.
Laura.
Gyors, egyszerű és finom! :) Gyönyörű a pöttyes készlet. :)
VálaszTörlésTelitalálat, nagyon jól néz ki! :-)
VálaszTörlésJó név! Hangyaboly... Ismertem már én is, de még sosem sütöttem. Mondjuk rég láttam csokidarát is.. Mi egérkakinak hívtuk anyuval... :o)
VálaszTörlésElkészítettem és nagyon finom lett.
VálaszTörlésDe jó, nagyon örülök, hogy ízlik. :)
TörlésKöszönöm szépen, hogy ilyen sokan írtatok, nagyon örülök. :)
VálaszTörlésNagyon tetszik a recept, ezt fogom sütni a kislányom névnapjára. Elviheti a suliba megkínálni a többieket. :)
VálaszTörlésÖrülök Erika. :)
TörlésSzia
VálaszTörlésAz lenne a kèrdèsem hogy kefir helyett lehet tejfőlt hasznàlni?
Előre is köszönöm a vàlaszt
Anyósomtól kaptam még én is ugyanezt a receptet. Minden jó bele, joghurt, vagy tejföl is.
Törlés