Sárgabaracklekvár - másképp
Azért másképp, mert a blogon található már egy sárgabaracklekvár recept, de az idén picit másképp készítettem. Így van választási lehetőség, kinek melyik recept tetszik jobban. 😊 A lekvárok közül egyébként nekem a sárgabaracklekvár és az eperlekvár a legnagyobb kedvencem - ezeket képes vagyok csak úgy magában is kanalazgatni.
Fotók: 2014. július
Hozzávalók:
8 kg sárgabarack kimagozva (érett, egészséges gyümölcsök)
2,5 kg kristálycukor (vagy ízlés szerint)
(Én 1 kg gyümölcshöz kb. 30 dkg cukrot szoktam használni.)
Elkészítés:
- Az üvegeket alaposan megmossuk, megszárítjuk.
- A kimagozott/megmosott barackokat ledaráljuk (nem szoktam lehúzni a gyümölcs héját), majd egy lábasba tesszük, főzni kezdjük jó közepes lángon - kavargatjuk közben.
- Kb. 1 óra elteltével hozzáadjuk a cukrot, ha "csapkod" a lekvár, lentebb vesszük kicsit a lángot és folyamatos kevergetés közben főzzük. Mi picit sűrűbben szeretjük a lekvárokat (nem keményen, de azt szeretjük, ha egy kicsit sűrű és nem folyik, így bátran lehet süteményekbe használni, sütés közben nem folyik ki egyáltalán), ezért ezt a mennyiséget a cukor hozzáadásától számítva mi kb. még 1 óráig főzzük (tehát összesen kb. 2 órát rotyogtatjuk) - attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk. Ha a hígabb lekvárt szeretitek, kevesebb ideig főzzétek.
- Az elkészült lekvárt az előkészített üvegekbe töltjük (teljesen tele), jól rácsavarjuk a fedelét, majd 5-7 percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket. Addig elkészítünk egy ládát pléddel kibélelve.
- Majd visszafordítjuk az üvegeket, beletesszük a ládába, jól bebugyoláljuk és így hagyjuk teljesen kihűlni (néhány napig). Aztán szépen "felöltöztetve", felcímkézve mehetnek a kamrapolcra.
MÁR K É T S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M IS MEGJELENT!
Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Tipp:
Tudok egy olyat, ha valaki fél a tartósítószer nélküli befőzéstől, de azt sem szeretné, hogy tartósítószer legyen a lekvárban, akkor miután teletöltöttük az üvegeket a lekvárral, teszünk a tetejére egy celofánt, erre szórjuk a tartósítószert, majd ismét egy réteg celofánt teszünk és így csavarjuk rá az üvegek tetejét, majd 5 percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket, végül a szokásos módon száraz dunsztba tesszük. Így a tartósítószer nem érintkezik közvetlenül a lekvárral.
Fotó: 2017. július
Jó lekvárfőzést kívánok!
Nálad is nagyon szép lett! 22 üveggel sikerült az idén befőznöm. A párom csak ezt eszi.
VálaszTörlésCsini ruhát kapott az üveged:-) A lekvárnak is szép színe lett.
VálaszTörlésÉn nem szoktam ledarálni, csak felaprítani a gyümölcsöt, s mivel sokáig főzöm, alig-alig marad benne darabos. De ha marad, az se baj.
Kedves Gabi! Már túl vagyok rajta én is,és már 30üvegnyi pihen a telázsimon :)
VálaszTörlésÜdvözlettel Kitti Puszi :)
Én is a napokban főztem be, imádjuk. Nincs az a mennyiség, ami el nem fogyna. Nagyon jó állagú lett a tiéd és nem kétséges, hogy finom is.
VálaszTörlésSzia Gabi! Tartósítószert egyáltalán nem teszel bele?
VálaszTörlésSzia Timi!
TörlésVan olyan sárgabaracklekvár receptem, melyhez használok dzsem fixet. De ehhez a lekvárhoz, mint ahogy látod, nem használok semmilyen tartósítószert, mégsem romlik meg a lekvárom. Ilyenkor az a lényeg, hogy érett, de egészséges gyümölcsökkel készítsük a lekvárt (ne legyenek közte penészes gyümölcsök), valamint az üvegeket és a tetejüket jól mossuk el.
Kedves Gabriella! A dzsemfixes recept érdekelne, hogy Te hogy csinálod :) ha már megvettem felhasználnám, bár ez a recept is jól hangzik.
VálaszTörlésKedves Kitti!
TörlésHa dzsemfixet használok, akkor szinte hasonlóan készítem: 1 kg barackhoz kb. 25-30 dkg cukrot teszek (elég édes sárgabarack van a kertünkben), tehát 2 kg barackhoz 50-60 dkg cukor és így tovább attól függően, hogy hány kg barackkal készítem a lekvárt. A megmosott barackot ledarálom, majd egy lábasba teszem a cukorral és a dzsemfix-szel együtt. Felforralom, közben kevergetem. Forrástól számítva még bő fél óráig főzöm, kevergetem közben folyamatosan. Majd a tiszta üvegekbe teszem a lekvárt, lezárom az üvegeket, 5 percre fejre állítom, majd a konyha pulton hagyom teljesen kihűlni az üvegeket (ezt nem szoktam dunsztba tenni). Másnap, ha kihűltek az üvegek, a kamra polcra teszem. Ja! 6 kg gyümölcshöz 2 zacskó dzsemfixet használok.
Jó lekvárfőzést kívánok!
Legközelebb nyugodtan kipróbálhatod a dzsemfix nélküli lekvárt is... :)
Nagyon szépen köszönöm 🤗 kifogom mindenképp 😉
TörlésKöszönöm, nagyon jól néz ki. Nagyon jók a receptjeid én holnap foglalatoskodom ezzel.:)
VálaszTörlésNagyon szívesen. Örülök, hogy tetszenek a receptek. :)
TörlésSzia Gabriella! Másodszor készítem és nagyon finom. A párom munkahelyén is kérdezték hogyan csináltam mert nagyon finom. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésSzia Éva!
TörlésNagyon szívesen a receptet, örülök, hogy ennyire ízlik Nektek. :) A családomnak is ez a kedvenc lekvárja.
Köszönöm, hogy megírtad.
További kellemes időtöltést kívánok neked itt a blogomon!
Üdv.: Gabriella
Fantasztikus sutemenyek
VálaszTörlés