Eszkimókunyhók
Mókás, játékos, dekoratív kis desszert, és mindezek mellett nagyon finom. A kisfiamnak nagy kedvence és a férjemnek is. 😊 Nem mintha én nem kapkodnám be egyiket a másik után - olyan igazi kis nassolni való, ami nagyon kínálja magát.
Egyszerű citromfacsaróval formázom a kis kunyhókat.
Hozzávalók a kekszes réteghez:
25 dkg darált háztartási keksz
kb. 10 dkg puha vaj (szoba-hőmérsékletű)
5 dkg porcukor
2 csapott evőkanál kakaópor
2 evőkanál rum (vagy rumaroma, ha gyerekeknek készül)
néhány evőkanál tej (csak annyi, hogy jól összeálljon a tészta, de ne legyen ragacsos)
A kókuszos réteghez:
1 dl tej
1 csapott evőkanál cukor
1 csapott evőkanál liszt
kb. 5-7 dkg kókuszreszelék
+ megmosott/kimagozott/lecsepegtetett meggy
vagy lecsepegtetett meggybefőtt
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
- A darált kekszet összegyúrjuk a többi hozzávalóval - utoljára adjuk hozzá a tejet folyamatosan, mert abból csak annyi kell, hogy összeálljon a massza, de ne legyen ragacsos.
- A kókuszos réteghez a tejet felforrósítjuk a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük és alacsony lángon besűrítjük. Belekeverünk annyi kókuszreszeléket, hogy ne legyen túl száraz sem a krém, de nagyon lágy sem, mert akkor nem fog kijönni a formából. Picit kihűtjük.
- A citromfacsaró belsejébe átlátszó fóliát nyomkodunk, majd az ujjunkkal belenyomunk picike kókuszos réteget, majd a kekszes réteget a forma széleire tapogatjuk úgy, hogy a közepébe tudjunk nyomni egy szem kimagozott meggyet, melyet befedünk a kekszes réteggel. Az alja sima legyen, hogy szépen megálljon. (Akinek van hozzá direkt ehhez való formázója, természetesen azzal készítse, ne citromfacsaróval.) Ezután kiborítjuk a kis kunyhót egy tálcára, lehúzzuk róla a fóliát. Ezeket a műveleteket addig végezzük, míg tart a kókuszos krémből és a kekszes tésztából.
- Azonnal is fogyasztható, de tapasztalatom szerint másnap a legfinomabb, mert kellemesen átpuhul és jól összeállnak a rétegek, ezért én 1 éjszakára a hűtőbe tettem.
Jó étvágyat!
these are so pretty, very different, I will love trying this recipe for sure, best wishes from Canada!
VálaszTörlésAzt hiszem ez nálunk is hamar "kedvenc"- titulust fog kapni! :-)
VálaszTörlésHááát, ezt nagyon hamar el tudnám tüntetni :D
VálaszTörlésTöbb mint tíz éve csinálom,csak nálunk kókuszos kuckónak hívják.De tényleg nagyon finom és mutatós desszert.
VálaszTörlésHelyeskék, egyáltalán nem csodálom, hogy ilyen nagy kedvenc nálatok! :)
VálaszTörlésNagyon édesek lettek! :)
VálaszTörlésIgencsak mutatós finomság! Naná, hogy finomság, meggy, kókusz, kakaó, rum... minden jó egy kunyhóban:-)
VálaszTörlésNagyon mutatós kis süti, nekünk is ízlene. De azért ez a darabonként folpackozás macerásan hangzik.
VálaszTörlésNagyon ötletes ez a sütemény, talán Hankkánál láttam egyszer egy hasonlót. Egyszer megpróbálkozom majd vele :)
VálaszTörlésEz nagyon nagy ötlet, tetszik! :) Az egyszerű kókuszos golyót milyen egyszerűen lehet mutatóssá varázsolni. ;)
VálaszTörlésHogy ez mekkora ötlet ! Hosszú évekig nagy kedvenc volt a kókusztekercs, de mostanában már nem csinálom, mert "uncsi". De ebben az új formájában !! Igazi vendégámító desszert !
VálaszTörlésHajdanán a NLC oldalán "Morgós csúcs"-ként ismertem meg. Nagyon finom, igazi házi desszert. De rég nem csináltam... Láttam olyan formát hozzá, aminek az oldalán van egy pici méhecske is...
VálaszTörlésDe finomak lehetne, és nagyon szépek, mutatósak! Azt hiszem nekem is kedvencem lenne :-)
VálaszTörlésSzép, mutatós, biztos finom... elmentettem. :D Ebből az adagból kb. mennyi kunyhó nyerhető?
VálaszTörlésmi havas hegy súcsak nevezzük és imádjuk
VálaszTörlés