Kedvenc szelet - Világ finomja
Egy régi nosztalgia süteményt hozok most - valamikor gyerekkoromban ettem utoljára, és amikor valamelyik nap véletlenül rátaláltam a receptre Anyukám besárgult, foszladozó süteményes könyvében, nagyon megörültem. Ahogy végigolvastam a receptet, szinte éreztem a számban a puha tészta lapok között a kakaós és enyhén citromos ízű nagyon finom főzött krémet. Tegnap el is készítettem, éjszaka pihent egy kicsit a hűtőben, ma pedig vittük rokonlátogatóba, ahol nagy sikert aratott a sütemény. Többen kérték a receptet, igyekszem is a feltöltésével, hogy mindenki minél hamarabb el tudja készíteni a családjának. Ajánlom mindenkinek, nagyon fogjátok szeretni, mert egyszerű és nagyon finom!
Egyébként Anyukám könyvében "Kedvenc szelet"-ként szerepel, de Erzsi néni (a nagynéném: Anyukám nővére) receptgyűjteményében pedig "Világ finomja". A két névből is látszik, mennyire finom sütiről van szó. :)
Egyébként Anyukám könyvében "Kedvenc szelet"-ként szerepel, de Erzsi néni (a nagynéném: Anyukám nővére) receptgyűjteményében pedig "Világ finomja". A két névből is látszik, mennyire finom sütiről van szó. :)
Sajnos a fényképezőgépem az utolsó napjait élheti, napról-napra egyre rosszabb. :( Emiatt a fotóim nem lettek valami szépek, de azért 1-2 képen meg tudom mutatni Nektek ezt a nagyon finom süteményt.
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg sima liszt
fél csomag sütőpor (6 g)
12 dkg zsír
12 dkg kristálycukor
1 tojás
1 kis doboz tejföl
A krémhez:
20 dkg puha vaj
20 dkg porcukor (a receptben 25 dkg van írva, de picit soknak találtam)
5 dl tej
2 evőkanál kristálycukor
4 púpos evőkanál liszt sima liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál frissen facsart citromlé
A tetejére:
3 evőkanál forralt víz
3 evőkanál porcukor (átszitálva)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (átszitálva)
3 dkg vaj
Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport, a cukrot, majd elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy jól gyúrható és könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Tehát a tejfölt a fokozatosan adjuk hozzá kis adagokban.)
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk kb. 20x30 cm-es téglalapra és kb. 3 mm vastagra, és egy lapos tepsiben vagy tepsi hátulján (enyhén zsírozva/lisztezve a felületét) kisütjük a tésztalapokat világosra. (Nálam 180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 6 percig sültek a lapok, de ez csak tájékoztató jellegű.) Amikor a szélek enyhén kezdenek pirulni, akkor már vegyük ki a tésztát, nem baj, ha puhának tűnik, mire kihűl, szilárdulni fog.
2. A krémhez az 5 dl tejben simára keverjük a 2 evőkanál kristálycukrot és a 4 evőkanál lisztet, majd közepes lángon sűrű krémmé főzzük - kihűtjük. (A gyorsabb hűlés érdekében hideg vízbe lehet állítani a tálat és folyamatosan kevergetve hűtjük.)
A porcukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet és jól kihabosítjuk.
Kettéválasztjuk: az egyikbe belekeverjük a kakaóport, a másikban az 1 evőkanál citromlevet.
3. Az egyik lapot ráhelyezzük egy tálcára, megkenjük a kakaós krémmel, erre enyhén rányomkodjuk a második lapot, melyet egyenletesen megkenünk a citromos/világos krémmel, majd óvatosan ráhelyezzük picit megnyomkodva a harmadik lapot is.
4. A mázhoz a hozzávalókat simára keverjük és elsimítjuk a sütemény tetején.
5. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy átpuhuljanak a lapok, dermedjen a krém és az egész jól összeálljon.
6. Másnap szeletelve tálaljuk. (Érdemes 15 perccel hamarabb kivenni a hűtőből, mielőtt fogyasztjuk.)
Tipp:
A világos krémbe citromlé helyett tehetünk 1 csomag vaníliás cukrot 1 evőkanál rummal.
Jó étvágyat!
Osztozom a nosztalgikus élményedben, nekem is gyerekkori kedvencem ez a szelet! Meg is lepem magunkat vele hamarosan. :)))
VálaszTörlésEz a recept, vagy hasonló az én régi receptes füzetemben is benne van, de sohse sütöttem. De tenni kell róla, mert irtó jól néz ki:-)
VálaszTörlésNe halogasd sokáig, nagyon finom sütemény!! Nekem kedvencem! :-))
TörlésNem csodálkozom, hogy ez a neve a sütinek. Biztos nekem is az lenne... Nagyon finom biztos. Egyszer megsütöm.
VálaszTörlés:)
TörlésEz olyan könnyűnek tűnik, hogy szinte lerepül a fotóról. Kár, hogy nem ér el idáig. Ha nem éppen most sülne a medvehagymás pogácsám, akkor lehet, hogy nekiállnék ennek :D Mindenesetre mentem a receptet.
VálaszTörlésValóban olyan könnyed, és olyan puha omlós a tésztája, hogy szinte olvad az ember szájában, nagyon finom! Süsd meg!! :)
TörlésÉn nem ismerem ezt a sütit, de nagyon finomnak hangzik. Igaz, hogy nagyon ritkán készítek több lapos sütiket, de most hogy közeledik Húsvét, keresgélek valami hasonló sütit, lehet, hogy pont ezt fogom megsütni. :)
VálaszTörlésRégebben én is féltem a több lapos sütiktől, mert macerásnak gondoltam. De ez a süti egyáltalán nem macerás, és ezt most nagyon őszintén és komolyan írom. Készítsd el, imádni fogjátok. :)
TörlésEz nagyon Finom sütemény,sokat készítettem már én is:)))))
VálaszTörlésIgaz, mennyire finom? Köszönöm szépen a megjegyzést.
TörlésAnyukámtól tanultam, nálunk nagy kedvenc! :)
VálaszTörlésKedvenc nálatok, kedvenc nálunk, kedvenc mindenkinél. :)
TörlésÖrülök, hogy benéztél Ildikó, köszönöm.
Isteni lett. Köszönöm...férjem gyermekkori kedvence volt. Sikerült örömet okoznom neki#😄
VálaszTörlésNekem a nagymamám csinálta gyerekkoromba😊mi csokis sütinek hívtuk. Nagyon szerettem. Tegnapelőtt elkészítettem, a gyerekeimnek nagyon ízlett. Én pedig úgy éreztem, hogy újra gyerek vagyok, mikor megéreztem a süti ízét a számba😊
VálaszTörlésNem tudom, miért merült feledésbe nálunk ez a süti, Húsvétkor, Karácsonykor és minden egyéb ünnepen kötelező volt anyunak sütnie. Mi a vaníliás változatot ismertük. Amióta megláttam a FB-on, már 3x kellett sütnöm és kérték is a receptet. Köszi, hogy visszahoztad és az új generáció is megismerhette! :)
VálaszTörlésIgen,az öreg recept szerint kakao+rum valamint vanilias cukor
VálaszTörlésDe jó,hogy rátaláltam,nekem is gyerekkori nosztalgia süti...
VálaszTörlésValóban isteni süti. Képzeld, Dunabogdányban a Heim Sütődében lehet kapni. : )
VálaszTörlésBiztosan kí fogom probalni. Nagyon finomnak latszik.
VálaszTörlésJaaaj, nincs otthon zsirom. Lehetne helyette vaj is?
VálaszTörlésIgen, lehet.
TörlésMost sültek ki a lapok,bár más az arány de az eredmény ugyanaz,a krém már hűl,és szégyen nem szégyen kb 30 éve itt van a recept a füzetembe de még soha nem sütöttem meg,most jött el az ideje!!😃
VálaszTörlés