Copfos kifli csokis-szilvalekváros töltelékkel
Többször említettem, hogy kelt tészta rajongó vagyok - nem csak enni szeretem, hanem formázni is. Ha a végeredmény szépre sikerül, akkor azon túl, hogy nagyon finom, még gyönyörködni is szeretek benne.
Ma reggel megláttam ezeket a copfos kifliket, azonnal beleszerettem! ...és persze hajtott a vágy, hogy elkészítsem, pedig mára nem terveztem sütést - pláne nem kelt tésztát. :) De mit csinál egy háziasszony, akinek szenvedélye a sütés? Süt! :) Az alap kelt tészta receptem szerint állítottam össze a tésztáját, ami nagyon finom puha, az egyik kedvenc receptem - az ötletet pedig köszönöm szépen Krisztinek - egy klassz formázással lettem gazdagabb. Nézzétek, hát nem aranyos? :)
A pasztell rózsaszín apró virágmintás kézműves kerámia készlet megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
Hozzávalók:
12 darab kiflihez
12 darab kiflihez
60 dkg átszitált sima liszt
10 dkg puha vaj (szoba hőmérsékletű)
3 dl langyos tej
4 evőkanál kristálycukor
1 csipet só
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás
+ a töltelékhez házi szilvalekvár és tejcsokoládé apró darabokra vágva
valamint a tetejére 1 felvert tojás
Elkészítés:
1. Egy dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és 1 evőkanál cukrot, felfuttatjuk. Az átszitált lisztben elkeverjük a maradék 3 evőkanál cukrot és a csipet sót. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, a maradék tejet, majd a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk hosszúkás (nyelv) alakúra, melynek alsó részét 3 egyenlő részre vágjuk - ezt befonjuk. Felső részére tesszük a tölteléket (1 teáskanál szilvalekvárt és néhány apróra vágott csokidarabot), majd ezt a részt feltekerjük kifli formára. A fonott copf részt körbetekerjük a kiflin (a copf végét a kifli alján hagyjuk, hogy sütés közben ne tudjon szétnyílni).
3. A kifliket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, hagyjuk kelni még 10-15 percet, majd lekenjük a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 200 fokon. A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérő lehet - szép aranybarnák legyenek a kiflik:)
Tényleg nagyon szép formás! :)
VálaszTörlésGyönyörűek lettek nálad is és milyen gyorsan elkészítetted :) Én is elmentettem Krisztánál, egyszer majd nálam is elkészül.
VálaszTörlésKöszönöm Janka. Gyorsan elkészítettem, mert annyira megtetszett, ráadásul kívántunk valamilyen finom szilvalekváros sütit - bár mára tényleg nem volt betervezve a sütés. :)
TörlésDe szépek! Csak ámulok és bámulok, mi mindent bírsz kihozni a kelt tésztákból. Mostanság nem tudok olyan érdekes formázást találni, ami sütésre ösztönözne... Jól jönne egy hét szabadság, feltöltődni, sütésre energiát gyűjteni.
VálaszTörlésKöszi Gerdi. :)
TörlésIgen, néha az emberre ráfér egy kis pihenés, hogy aztán újult erővel beledobhassa magát a dolgokba! :))
Csodaszépek lettek nálad is! Kedvem lenne most az egyikbe beleharapni :-)
VálaszTörlésAkár a húsvéti asztalra is készülhetnének, olyan szép ünnepi jellegűek :-)
Köszönöm Katalin, örülök, hogy tetszik. :)
TörlésNem semmi, nagyon szuperül néz ki!
VálaszTörlésMilyen jó lett! Úgy élveztem a készítését, olyan jó volt fonni, tekerni. Imádom ezt. Majd másik töltelékkel is megsütöm... Szuper lett Gabi!
VálaszTörlésKöszi Kriszti. Mit mondjak? Én is imádtam vele bíbelődni még akkor is, ha nem volt most elég időm vele foglalkozni, mert tényleg nem volt betervezve mára kelt tészta dagasztás/sütés, de annyira megtetszett. :o)
TörlésJa, egyébként én is tervezem más töltelékkel... például a túrós változat mozgatja a fantáziámat. :)
TörlésHű, cukiságok és mennyire finomak is lehetnek :)
VálaszTörlésNagyon finomak, köszi. :)
TörlésKrisztinél is megcsodáltam, nálad is gyönyörűek lettek! :) Meg persze biztosan nagyon finomságosak is! :)
VálaszTörlés:) Köszi Hankka. Igen, valóban nagyon finomak.
TörlésNagyon szépek lettek nálad is! :) Én is tervezem elkészíteni.
VálaszTörlésKöszönöm Okki. :) Tudom, hogy Te imádod a kelt tészták formázását, úgyhogy ezt el kell készítened Neked is. ;)
TörlésHÉTVÉGÉRE EGY FINOM TÍZÓRAIRA REMEK!
VálaszTörlés:) Igaz?
TörlésYour blog is fantastic! The recepis also! And images too :)
VálaszTörlésI would like if you want to visit my food blog on address www.ekspreslonac.com.
Best regards!
Tanja
Thank you very much. :)
Törlés