Szalagos fánk - egyszerűbben
Kedvencem ez a fánk - a citromhéjtól kellemes aromája van, és mivel a tésztájában van egy "kupica" rum - ami sütés közben nem engedi, hogy sok olajat szívjon magába - nagyon könnyed a tésztája, szinte semmi súlya nincs, habkönnyű. Arról már nem is beszélve, mennyire pihe-puha, és egy kis házi sárgabaracklekvárral annyira finom, hogy azt már el sem lehet mondani.😊
Vannak macerásabb fánk receptek is, ez egy egyszerűbb változat, melyet ajánlok kipróbálásra.
Hozzávalók:
kb. 25-30 darabhoz
3 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
2 evőkanál porcukor
5 dkg puha vaj
2 tojássárgája
fél dl rum
csipet só
50 dkg finomliszt
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
olaj a sütéshez (zsírban is lehet sütni, bár attól picit nehezebb lesz a tészta)
+ baracklekvár
és porcukor
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukrot, simára keverjük, felfuttatjuk - kb. 10 perc. Amikor az élesztő felfut, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a rumot, sót, a citrom reszelt héját, majd a liszttel jól összedolgozzuk, kidagasztjuk - jó lágy tésztát kapunk (de ne ragadjon - pici liszt hozzáadásával korrigáljuk, ha túlságosan ragadna). Langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük (kb. 40-50 perc - ez függ a helyiségünk hőmérsékletétől és páratartalmától).
- Amikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk (a lemaradt részeket átgyúrjuk, újra nyújtjuk, kiszaggatjuk) és egy tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük még kb. 20-25 percig.
- Az olajat közepesen felforrósítjuk, ne legyen túl forró, mert akkor megégnek a fánkok, a közepe pedig nem sül át rendesen!
- Sütés előtt a fánkok közepére ujjunkkal nyomunk egy kis mélyedést - ezt a részt lefelé fordítva kezdjük sütni a fánkot. Akkor lesz szalagos, ha először fedő alatt sütjük kb. 1 percig, majd megfordítjuk a fánkokat, de ekkor már fedő nélkül sütjük a másik oldalát. (A fánkok alja sütés közben ne érjen le az edény aljára, mert akkor könnyen megéghet, lebegjen egy picit az olajban.)
- A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Amikor langyosra hűlt, megszórjuk porcukorral, és lekvárral kínáljuk.
Munkafázis - szaggatás
Szaggatás utáni kelesztés közben
Jó étvágyat!
Gyönyörűek a fánkjaid, házi lekvárral meg isteniek. Én is Horváth Ilona receptből készítem, hamarosan én is készítek.
VálaszTörlésKöszönöm Mrita, és örülök, hogy "meglátogattál"! :)
TörlésHú, de ennivaló fánkok! Én is akarok sütni a jövő héten, hasonlóan szoktam, mint te. De legalább egy kg lisztből:-)
VálaszTörlésKöszi Gerdi, azt is, hogy benéztél hozzám! :)
TörlésNagyon szépek lettek:) Mi is szeretjük, mégis valahogy mindig elfeledkezem róla. A gyerekek szeretik nutellával, vaníilás szósszal is.
VálaszTörlésTrollanyu: köszönöm Neked. Hmm... nutellával és vaníliás szósszal is fincsi nagyon! :)
TörlésNagyon szép lett a fánkod, guszta! Nekem is a napokban volt eszembe hogy régen sütöttem. A receptem hasonló a tiédhez. Nagyon finom lehetett !
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Éva! :)
VálaszTörlésNagyon szépek a fánkjaid!! Szerintem lassan egy éve, hogy készítettem, úgyhogy itt az ideje. (Bár Apa és a Fiúk a krumplis lángost is megeszik lekvárral, az majdnem olyan, mint a fánk.)
VálaszTörlésMár több blogon láttam, hogy válasz lehetőség jelenik meg a hozzászólások alatt, de nem tudtam beállítani. Leírnád, hogy hogy kell? Előre is köszi :)!
Kedves María, köszönöm, hogy meglátogattál! Sokáig nem voltam a blogomon, így mire észrevettem, hogy segítséget kértél, addigra meg tudtad oldani a problémát... Ha tudok máskor segíteni valamiben, szólj nyugodtan, talán hamarabb észreveszem. :)
TörlésGabriella! Közben újra próbálkoztam és végre sikerült beállítanom!
VálaszTörlésÖrülök! :)
TörlésA héten én is sütöttem belőle, ráadásul egymás utáni napokon, mert annyira kelendő volt hogy igen hamar elfogyott .
VálaszTörlésKaptak az unokák is belőle. Mind a 2x dupla adagból készítettem ( 1kg lisztből !) Barack és eperlekvárral kínáltam. Köszi a receptet !!! :)
Szívesen, nagyon örülök, hogy ízlett. Köszönöm szépen a megjegyzést.
TörlésKedves Gabika !
VálaszTörlésGratulálok a blogodhoz, nagyon jó sütemények vannak benne. Megosztom veled az én módszeremet a fánk készítéshez.Én úgy kezdem, hogy 5 tojássárgáját egy kis cukorral és 5 dekányi vajjal habosra keverek, utána mehet bele a liszt,élesztő stb. Ettől nagyon könnyű lesz és szintén nem vesz be olajat.
Ha lesz időm visszatérek és gyarapítom receptjeidet a nagyi rovatban.
Nagyon örülök, hogy tetszik a blog és a sütemények. :)
TörlésKöszönöm szépen a fánk receptet, kipróbálom legközelebb így. Nagyon örülnék a nagyi recepteknek, köszönöm szépen előre is!
Kedves Gabriella!Nagyon régóta küzdök a szalagos fánk elkészítésével,s bár gyakorlott háziasszony vagyok,valahogy sosem sikerült tökéletesre.Eddig.Tegnap elkészítettem a Te recepted alapján,és valami istenire sikeredett.Nagyon szépen köszönöm és csak így fogom elkészíteni ezentúl!!!
VálaszTörlésKedves Szilvia! Milyen örömmel olvastam a soraidat, köszönöm szépen, hogy írtál. Nagyon örülök, hogy sikerült a fánk. Gyere nyugodtan bármikor, örülök, hogy itt vagy.
TörlésNagyon jo hogy pont most tetted ki a receptet! A csalad az unnepek elott is kerte mar,de mostmar itt ez idejre. Megsutom a Te recepted szerint msa este !Koszi !
VálaszTörlésSzívesen, örülök, hogy megtetszett.
TörlésSzuper jol nez ki! A gyerekeim ki is neztek mar maguknak, igy hetvegen fankot kell sutnom! :)
VálaszTörlés:) Jó sütést Beatrix!
TörlésNagyon finom és nagyon szép lett!☺
VálaszTörlésÖrülök Zsófi, köszönöm, hogy írtál.
TörlésHolnap kipróbàlom :)
VálaszTörlésÍzleni fog. :)
TörlésKét hete várom az idöt,hogy meg csináljam.Hét végén biztos lesz fánk!!!!A citrom héj nagyon tetszik,eddig még nem próbáltam.
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni citromhéjjal, nagyon-nagyon finom!
TörlésJó sütést kívánok! :)
Kedves Gabriella! Nagyon guszták a fánkjaid! Én magam is így készítem.Jó 20 évvel ezelőtt egy alföldi vendéget kínáltam fánkkal... Tőle kaptam egy tippet,ami bevált,azóta én is úgy tálalom: A sütésből megmaradt tojás fehérjét jó keményre felverem aztán hozzá keverem a lekvárt és ezt adom a fánk mellé.(éppen olyan légies lesz,mint maga a fánk) Próbáld ki,ha tetszik az ötlet! :-)
VálaszTörlésKedves Gabi!
TörlésKöszönöm szépen az ötletet, nagyon tetszik, egész biztos, hogy legközelebb kipróbálom. A 2 felvert tojásfehérjéhez mennyi lekvárt teszel?
Üdv.: Gabriella
Kb 20 dkg. Remélem ízleni fog! Várom a visszajelzésedet! Üdv:Gabi
TörlésUgyan ezeket teszem bele amióta a vejem megtanított sütni /addig palacsinták voltak a szemetesben landolva, pedig nagyanyám, anyám kiválóan csinálta/, na de mostanában a szalagját elfelejti felkötni!!! Finom, könnyű, szép is a maga módján, de nem szalagos! Hova lett??? Segítesz?? Köszönet: Évi
VálaszTörlésNem tudom hová lett a szalagja...? Nekem szalagosra szokott sikerülni, ha mindent a receptben leírtak alapján csinálok.
TörlésKöszönöm szépen, nagyon finom és szépek lettek :)
VálaszTörlésNagyon szívesen Gabi, örülök, hogy finomak és szépek lettek. :) Köszönöm, hogy megírtad.
TörlésÉn is megsütőm most a hétvégén,még soha nem csináltam,csak abban segíts,hogy mekkora /cm-ben/ kiszúrót használjak Köszi a segítséget
VálaszTörlésAz én fánk kiszúróm átmérője 8 cm.
TörlésJó sütést kívánok!
Meg lehet tudni, hogy 8 cm-es kiszúróformával kb. hány db fánk lesz ebből a mennyiségből? Eszter
VálaszTörlésSzia Eszter!
TörlésA "hozzávalók" résznél mindig feltüntetem, hogy hány db készül kb. adott mennyiségből...
Kb. 25-30 db fánk lesz.
Jó sütést kívánok,
üdv.:
Gabriella
Szia!Porélesztővel is sikerülne?Csak az van itthon.Ha nem,akkor szaladok a boltba sima élesztőért! :) Nórka
VálaszTörlésSzia Nórka!
TörlésÉn friss élesztővel szoktam mindig, de porélesztővel is el lehet készíteni. A porélesztőt is ugyanúgy fel lehet futtatni pici kristálycukorral, langyos tejjel, mint a friss élesztőt. (bár a porélesztő nem fog annyira felfutni, habosodni, mint a friss élesztő, ne ijedj meg) Valamint porélesztő készítésével a tésztát ne 30 percig, inkább 50-60 percig keleszd!
Jó sütést kívánok! :)
En mar probaltam parszor fedo alat, 1 percig se tudtam mert a para vissza csopogot a forro olajba es olyan fustot csaptam a konyhaban hogy inkab nem sutottem tobbe. Arulja mar el nekem valaki mit csinaltam roszul mert a recept nagyon jo es fankot is nagyon kelene sutni mert a csalad keri de az a fedo allati sutes az nem megy. Valaszukat varva, elore is koszonom!
VálaszTörlésTúl erős lehetett a láng. Nekem is vissza kellett venni a közepesnél is kisebbre, úgy lett szalagos. A fedőm meg olyan, hogy van rajta egy kis lyuk, azon eltávozik a felesleges gőz.
TörlésKedves Gabriella, ma én is megsütöttem és valami isteni lett, köszönöm! Már félre is raktam a tutibiztos receptkönyvembe.
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésMegsütottem a fánkot a recept alapján nem lehet abbahagyni!
Nagyon szépen köszönöm és ma sütöttem elöször fánkot de nem utoljára!
További szép estét!
Nagyon gusztusossan néz ki és biztos finom én is meg fogom sütni
VálaszTörlésÉletem első fánkját sütöttem ezzel a recepttel.... Tökéletesen sikerült, az egész család oda meg vissza volt. Az 5 éves válogatós fiam nem győzte tömni magába 👏🏻🙏🏻❤️ Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésSzia Gabi,isteni finom lettek a fánkok,én a mostani helyzetben a fagyasztóból kivett élesztőböl sütöttem.😋😋
VálaszTörlésSzia Gabi,nagyon finomak lettek a fánkocskák,pedig a mostani helyzetben a fagyasztóból kivett élesztőböl sütöttem.😋😋
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésSzenzációs recept!!!
Pille könnyü lett a fánkom, ez lett életem legtökéletesebbje.
Gratulálok az oldaladhoz, szuper receptek.
Sokat fogok innen sütni!!!
Vagyis innen fogok ezután sütni!!!
Gyönyörű fankok. Ezt a receptet használom egy ideje tökéletes.. köszönöm szépen. 😉💜
VálaszTörlésNagyon finom lett a fánkom.Köszönöm szépen.
VálaszTörlésA legjobb fánk receptje. Sokat kipróbáltam már, de 1 éve csak a recepted alapján sütöm. Gratulálok!
VálaszTörlésszia Gabriella! Nagyon szuper a recept a gyermekeim imádják a fánkot . Köszönöm hogy megosztottad velünk. Gyöngyi
VálaszTörlésMa Én is elkészítettem, isteni finom lett. A családom alig tudta abbahagyni.
VálaszTörlésHa nincs rum mivel helyettesíthetem? Pálinka ?
VálaszTörlésAkár kis kupica pálinkával is lehet. Én január első napjaiban az újévi koccintásról megmaradt pezsgővel készítettem. Annyira könnyed lett a tésztája...! Imádtuk! :)
TörlésSzia Gabika. Olvasom - egyelőre - a receptet, de valahogy a 2 db tojást keveslem. 1/2 kg liszthez 5 tojás6 dkg olvasztott vaj. Nem írtad el véletlenül? Köszi előre is.
TörlésNem írtam el, ehhez a recepthez csak 2 tojássárgája kell. :)
TörlésNagyon jol nez ki a fankod. Barcsak nekem is igy sikerulne🙏😏
VálaszTörlésJôl nèznek ki szinte etteti magàt kenyersütőbe fogom megprôbàlni a dagasztàst remèlem sikerülni fog
VálaszTörlésGratulálok a könyvedhez! Nagyon szeretek sütni isteniek a receptjeid sok sikert a továbbiakban!
VálaszTörlésSzia Gabriella! Megsütöttem a fánkot, nagyon finom a tésztája. Nagy sikere lett. Annyi szépséghibája van, hogy nem lett szalagos, pedig a leírás szerint készítettem, de nem baj, szalag nélkül is elfogy. Köszönöm a receptet. 🤗
VálaszTörlésSzuper recept Gabika!Gyönyörűek lettek a recepted szerinti fánkjaim!Köszönöm e remek receptet!😊
VálaszTörlésNagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésZsuzska