Sajtos háromszögek avagy sajtos tekercs

A dagasztás után olyan jó lágy, kellemes tapintású tésztát kaptam, hogy öröm volt vele dolgozni - sütés után pedig egy könnyű és nagyon finom sajtos csemege lett a végeredmény. Belül a tésztája pihe-puha, foszlós a vajas-sajtos kenceficétől, kívül pedig picit ropogós a rápirult sajttól. Hatalmas családi kedvenc!! 
(A receptet a "Csábító házi sütemények" könyvemben találtam.)

Klassz reggeli van belőle egy csupor tej mellett. A férjemnek annyira ízlett, hogy csomagolt magának párat, "munka közben jó lesz falatozni" felkiáltással. 😀 Én pedig vittem belőle a szüleimnek (a szomszéd utcában laknak és általában a sütemények felét mindig átviszem hozzájuk). Menet közben néhány  szomszédot is megkínáltam, akivel összetalálkoztam. Kóstolás után mindenki kérte a receptet. Íme:




Hozzávalók: 
kb. 40 darabhoz
 80 dkg finomliszt
 5 dl langyos tej
 5 dkg friss élesztő
 1,5 dl olaj
 1 evőkanál só

A töltelékhez:
 2 tojássárgája
 18 dkg puha vaj (esetleg margarin)
10 dkg reszelt füstölt sajt vagy trappista sajt - más félkemény sajt
 csipet só
 pici őrölt bors
 pici őrölt szerecsendió 
(ez elhagyható, de ha teszünk bele, akkor csak óvatosan, mert a szerecsendió erős aromájú, viszont pikáns ízt ad a hozzá illő ételeknek) 

A tetejére:
 1 tojássárgája felverve pár csepp vízzel
 10 dkg reszelt trappista sajt


S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák 

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Tipp: A 80 dkg finomliszt helyett én általában 40 dkg finomliszt + 20 dkg fehér tönkölybúza liszt + 20 dkg teljes kiőrlésű liszt keverékével szoktam készíteni és így is nagyon finom puha, foszlós a tészta.

Elkészítés
  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük, felfuttatjuk. (kb. 10 perc)
  2. A lisztet (vagy liszteket) átszitáljuk, belekeverjük a sót, majd az olajat, végül a felfuttatott élesztős tejet. Jó lágy tésztát kell kapnunk - ha picit ragacsos, az nagyon jó, de ne ragadjon túlságosan! (Kis langyos tej vagy pici liszt hozzáadásával korrigáljunk a megfelelő állaghoz.) Letakarva pihentetjük 30 percig. 
  3. A töltelékhez a tojássárgákat elkeverjük a vajjal, a reszelt (füstölt) sajttal, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.
  4. Négy cipóra formázzuk a tésztát, majd egyenként kinyújtjuk egymás után téglalap alakúra kb. 4-5 mm vastagra (egy nagy tepsi nagyságúra), és egyenletesen megkenjük a töltelékkel (minden téglalapra jusson töltelék!). Ezután feltekerjük, mint a bejglit, és háromszög alakban ferdén felszeleteljük. (lásd a lenti fázisfotókon)
  5. Sütőpapíros tepsire tesszük a tekercseket, itt még pihenhetnek kb. 15 percet, majd lekenjük a tetejét a felvert tojássárgával, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben szép aranybarnára sütjük, kb. 13-15 percig. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!




Munkafolyamatok képekben













Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Ó de guszták! Régebben sütöttem ilyesmit, nagyon szeretjük. Most újra eszembe juttattad:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon hiszta,tuti kipróbálom🥰

      Törlés
  2. Nyami! Kérhetek párat nasinak, délutánra? ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, hogy kérhetsz Gionetta! ...és kapsz is! :))

      Törlés
  3. Nagyon csábítóak!! Nálunk is nagy keletje lenne az biztos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm María, szerintem is ízlene a családodnak! ;)

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki és finom lehet! Jutott azért Anyukádéknak is hogy a szomszédokat is megkínáltad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, tényleg fincsi. Persze, jutott Anyukáméknak is, hiszen egy nagy tálban vittem hozzájuk konyharuhával letakarva, úgyhogy végül is volt miből osztogatni pár darabot. :) De mivel 1-2 szomszéd látta a kezemben a tálat, illetlen lett volna, ha nem kínálom meg Őket... :)

      Törlés
  5. Nagyon guszták, tetszik ez a háromszögre való vágás, ötletes :)

    VálaszTörlés
  6. Húha! Megint nagyot alkottál, gratulálok! Hétvégére ugyan pogácsát rendeltek tőlem a szüleim, de lehet inkább ilyet sütök, még meglátom. Most mindenesetre nagyon csábítóan hatnak rám ezek a tekercsek.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néznek ki:) Készítettem már ilyen formájú kelt sütit, de ez a sajtos nagyon tetszik. A szomszédok meg majd nagyon rászoknak a finomságokra, amikkel megkínálod őket:)

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűek! És a fotók is csodálatosak!

    VálaszTörlés
  9. Most reggelire biza nagyon elkellne:)

    VálaszTörlés
  10. Valami eszméletlenül guszta!:)
    Meg fogok vele én is próbálkozni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Roza. Érdemes lenne kipróbálnod... :)

      Törlés
  11. Nagyon szeretném. Olyan régen nem sütöttem kelt tésztát. Pedig jó lenne belőle pár darabka... Guszta!

    VálaszTörlés
  12. Engem is csak a nagy meleg tart vissza a sütéstől, egyébként nagyon tetszik, biztosan nagyon fincsi! :)

    VálaszTörlés
  13. Tényleg nagyon finom, másfél órája lett készen, de már alig van belőle! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy megsütötted, és hogy ízlik. Köszönöm szépen, hogy megírtad. :)

      Törlés
  14. Tényleg nagyon finom! Nemég sült ki, de már alig van belőle! :)

    VálaszTörlés
  15. Köszi a receptet, nagyon finom lett :-)

    VálaszTörlés
  16. Már régóta készülök rá, hogy kipróbáljam - a hétvégi vendégek nagy örömére megcsináltam : TÖKÉLETES !
    Mondanom sem kell, hogy kérték a recepted ! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sylvia, de örülök, hogy hallod Rólad! Már nagyon hiányoltalak... :)
      De jó, hogy ennyire ízlett mindenkinek a sajtos tekercs, Mi is imádjuk! Köszönöm szépen, hogy megírtad. :) Legközelebb ne ilyen későn jelentkezz... :)))

      Törlés
  17. Kedves Gabriella!
    Ma végre megsütöttem, ezeket a háromszögeket, NAGYON FINOM! Már most bánom, h csak fél adagot, mert NAGYON hamar elfogyott! ;)
    Köszönöm Szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tünde!
      Örömmel olvasom, hogy ennyire ízlett. Akkor legközelebb készítheted egész adaggal, úgy is el fog fogyni, úgy látom... :)
      Szívesen a receptet, köszi, hogy írtál.
      Üdv.:
      Gabi

      Törlés
  18. Holnap lesz apukám névnapja, és idén is megosztottuk anyukámmal a sütést - ő készítette az édes, én a sós süteményt apu kollégáinak a munkahelyi köszöntésre (úgy szokás, hogy az ünnepelt visz valamit a többieknek) Ezt a finomságodat választottam. Nem volt 80 dkg fehérlisztem, így 15 dkg teljes kiőrlésűvel pótoltam a hiányt, valamint csak egy tojásom volt, azt meghagytam a tetejére kenésnek, a töltelékbe mascarponét tettem a vaj mellé, két púpos evőkanállal, és nem is füstölt sajtot tettem bele, hanem simát, mert csak az volt itthon. Megkóstoltam egy-két darabot, és mondhatom, hogy isteni! Köszönöm a receptet, biztosan holnap is sikere lesz, és ezennel bekerülhet a családi recepttárba, legközelebb füstölt sajttal készítem, és akkor vetekedni fog a család által imádott füstölt sajtos pogácsámmal :-) Szép estét: Anett

    VálaszTörlés
  19. A tésztájában van teljes kiőrlésű liszt is ?
    Nagyon jól néz ki ezt ki kell próbálnom Köszönöm hogy meg osztottad velünk a receptet !

    VálaszTörlés
  20. örülök ennek a receptnek! Nagy sütős "nagyi" vagyok, hamarosan megsütöm és referálok!!!!

    VálaszTörlés
  21. Köszönöm a receptet.Kipróbáltam, nagyon finom.

    VálaszTörlés
  22. Már sokadszorra készítem. Imádjuk!
    Köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
  23. Kedves Gabriella,
    Ezt esetleg édes töltelékkel is lehet készíteni?
    Szuper tuti ki fogom próbálni🥰

    VálaszTörlés
  24. sütöm éppen, már harmadszorra, kiruccanós napokra ha éhes a banda, még sosem ozokott csalódást :)

    VálaszTörlés
  25. Most sűlt ki. Isteni finom! 🤗😘

    VálaszTörlés
  26. Kedves Gabriella:Szuper a recept szerettem volna kinyomtatni magamnak de sajna nem sikerült,miért??

    VálaszTörlés
  27. Kedves Gabriella! Fagyasztani lehet e a tésztát, hogy később süssem, illetve milyen formában kell eltenni ha lehet és mennyi ideig tárolható maximum? Köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban