Sajtos háromszögek avagy sajtos tekercs
A dagasztás után olyan jó lágy, kellemes tapintású tésztát kaptam, hogy öröm volt vele dolgozni - sütés után pedig egy könnyű és nagyon finom sajtos csemege lett a végeredmény. Belül a tésztája pihe-puha, foszlós a vajas-sajtos kenceficétől, kívül pedig picit ropogós a rápirult sajttól. Hatalmas családi kedvenc!!
(A receptet a "Csábító házi sütemények" könyvemben találtam.)
Klassz reggeli van belőle egy csupor tej mellett. A férjemnek annyira ízlett, hogy csomagolt magának párat, "munka közben jó lesz falatozni" felkiáltással. 😀 Én pedig vittem belőle a szüleimnek (a szomszéd utcában laknak és általában a sütemények felét mindig átviszem hozzájuk). Menet közben néhány szomszédot is megkínáltam, akivel összetalálkoztam. Kóstolás után mindenki kérte a receptet. Íme:
Hozzávalók:
kb. 40 darabhoz
80 dkg finomliszt
5 dl langyos tej
5 dkg friss élesztő
1,5 dl olaj
1 evőkanál só
A töltelékhez:
2 tojássárgája
18 dkg puha vaj (esetleg margarin)
10 dkg reszelt füstölt sajt vagy trappista sajt - más félkemény sajt
csipet só
pici őrölt bors
pici őrölt szerecsendió
(ez elhagyható, de ha teszünk bele, akkor csak óvatosan, mert a szerecsendió erős aromájú, viszont pikáns ízt ad a hozzá illő ételeknek)
A tetejére:
1 tojássárgája felverve pár csepp vízzel
10 dkg reszelt trappista sajt
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Tipp: A 80 dkg finomliszt helyett én általában 40 dkg finomliszt + 20 dkg fehér tönkölybúza liszt + 20 dkg teljes kiőrlésű liszt keverékével szoktam készíteni és így is nagyon finom puha, foszlós a tészta.
Elkészítés
- A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük, felfuttatjuk. (kb. 10 perc)
- A lisztet (vagy liszteket) átszitáljuk, belekeverjük a sót, majd az olajat, végül a felfuttatott élesztős tejet. Jó lágy tésztát kell kapnunk - ha picit ragacsos, az nagyon jó, de ne ragadjon túlságosan! (Kis langyos tej vagy pici liszt hozzáadásával korrigáljunk a megfelelő állaghoz.) Letakarva pihentetjük 30 percig.
- A töltelékhez a tojássárgákat elkeverjük a vajjal, a reszelt (füstölt) sajttal, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.
-
Négy cipóra formázzuk a tésztát, majd egyenként kinyújtjuk egymás után téglalap alakúra kb. 4-5 mm vastagra (egy nagy tepsi nagyságúra), és egyenletesen megkenjük a töltelékkel (minden téglalapra jusson töltelék!). Ezután feltekerjük, mint a bejglit, és háromszög alakban ferdén felszeleteljük. (lásd a lenti fázisfotókon)
- Sütőpapíros tepsire tesszük a tekercseket, itt még pihenhetnek kb. 15 percet, majd lekenjük a tetejét a felvert tojássárgával, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben szép aranybarnára sütjük, kb. 13-15 percig. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!
Munkafolyamatok képekben
Jó étvágyat!
Ó de guszták! Régebben sütöttem ilyesmit, nagyon szeretjük. Most újra eszembe juttattad:)
VálaszTörlésNagyon hiszta,tuti kipróbálom🥰
TörlésNyami! Kérhetek párat nasinak, délutánra? ;-))
VálaszTörlésPersze, hogy kérhetsz Gionetta! ...és kapsz is! :))
TörlésSzépségesek! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Farci. :)
TörlésNagyon csábítóak!! Nálunk is nagy keletje lenne az biztos!
VálaszTörlésKöszönöm María, szerintem is ízlene a családodnak! ;)
TörlésNagyon jól néz ki és finom lehet! Jutott azért Anyukádéknak is hogy a szomszédokat is megkínáltad?
VálaszTörlésKöszönöm Éva, tényleg fincsi. Persze, jutott Anyukáméknak is, hiszen egy nagy tálban vittem hozzájuk konyharuhával letakarva, úgyhogy végül is volt miből osztogatni pár darabot. :) De mivel 1-2 szomszéd látta a kezemben a tálat, illetlen lett volna, ha nem kínálom meg Őket... :)
TörlésNagyon guszták, tetszik ez a háromszögre való vágás, ötletes :)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. :)
TörlésHúha! Megint nagyot alkottál, gratulálok! Hétvégére ugyan pogácsát rendeltek tőlem a szüleim, de lehet inkább ilyet sütök, még meglátom. Most mindenesetre nagyon csábítóan hatnak rám ezek a tekercsek.
VálaszTörlésKöszi Édeskonyha, aranyos vagy. :)
TörlésNagyon jól néznek ki:) Készítettem már ilyen formájú kelt sütit, de ez a sajtos nagyon tetszik. A szomszédok meg majd nagyon rászoknak a finomságokra, amikkel megkínálod őket:)
VálaszTörlés:-)))
TörlésGyönyörűek! És a fotók is csodálatosak!
VálaszTörlésKedves Emi, köszönöm szépen! :)
TörlésMost reggelire biza nagyon elkellne:)
VálaszTörlésValami eszméletlenül guszta!:)
VálaszTörlésMeg fogok vele én is próbálkozni!
Köszönöm Roza. Érdemes lenne kipróbálnod... :)
TörlésNagyon szeretném. Olyan régen nem sütöttem kelt tésztát. Pedig jó lenne belőle pár darabka... Guszta!
VálaszTörlésEngem is csak a nagy meleg tart vissza a sütéstől, egyébként nagyon tetszik, biztosan nagyon fincsi! :)
VálaszTörlésTényleg nagyon finom, másfél órája lett készen, de már alig van belőle! :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy megsütötted, és hogy ízlik. Köszönöm szépen, hogy megírtad. :)
TörlésTényleg nagyon finom! Nemég sült ki, de már alig van belőle! :)
VálaszTörlésKöszi a receptet, nagyon finom lett :-)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlik.
TörlésMár régóta készülök rá, hogy kipróbáljam - a hétvégi vendégek nagy örömére megcsináltam : TÖKÉLETES !
VálaszTörlésMondanom sem kell, hogy kérték a recepted ! :)
Sylvia, de örülök, hogy hallod Rólad! Már nagyon hiányoltalak... :)
TörlésDe jó, hogy ennyire ízlett mindenkinek a sajtos tekercs, Mi is imádjuk! Köszönöm szépen, hogy megírtad. :) Legközelebb ne ilyen későn jelentkezz... :)))
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésMa végre megsütöttem, ezeket a háromszögeket, NAGYON FINOM! Már most bánom, h csak fél adagot, mert NAGYON hamar elfogyott! ;)
Köszönöm Szépen!
Szia Tünde!
TörlésÖrömmel olvasom, hogy ennyire ízlett. Akkor legközelebb készítheted egész adaggal, úgy is el fog fogyni, úgy látom... :)
Szívesen a receptet, köszi, hogy írtál.
Üdv.:
Gabi
Holnap lesz apukám névnapja, és idén is megosztottuk anyukámmal a sütést - ő készítette az édes, én a sós süteményt apu kollégáinak a munkahelyi köszöntésre (úgy szokás, hogy az ünnepelt visz valamit a többieknek) Ezt a finomságodat választottam. Nem volt 80 dkg fehérlisztem, így 15 dkg teljes kiőrlésűvel pótoltam a hiányt, valamint csak egy tojásom volt, azt meghagytam a tetejére kenésnek, a töltelékbe mascarponét tettem a vaj mellé, két púpos evőkanállal, és nem is füstölt sajtot tettem bele, hanem simát, mert csak az volt itthon. Megkóstoltam egy-két darabot, és mondhatom, hogy isteni! Köszönöm a receptet, biztosan holnap is sikere lesz, és ezennel bekerülhet a családi recepttárba, legközelebb füstölt sajttal készítem, és akkor vetekedni fog a család által imádott füstölt sajtos pogácsámmal :-) Szép estét: Anett
VálaszTörlésNagyon tetszik. Ki probálom.
VálaszTörlésA tésztájában van teljes kiőrlésű liszt is ?
VálaszTörlésNagyon jól néz ki ezt ki kell próbálnom Köszönöm hogy meg osztottad velünk a receptet !
örülök ennek a receptnek! Nagy sütős "nagyi" vagyok, hamarosan megsütöm és referálok!!!!
VálaszTörlésFincsi! 😊
VálaszTörlésKöszönöm a receptet.Kipróbáltam, nagyon finom.
VálaszTörlésMár sokadszorra készítem. Imádjuk!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet
Kedves Gabriella,
VálaszTörlésEzt esetleg édes töltelékkel is lehet készíteni?
Szuper tuti ki fogom próbálni🥰
Isteni finom🤗😘
VálaszTörléssütöm éppen, már harmadszorra, kiruccanós napokra ha éhes a banda, még sosem ozokott csalódást :)
VálaszTörlésMost sűlt ki. Isteni finom! 🤗😘
VálaszTörlésKedves Gabriella:Szuper a recept szerettem volna kinyomtatni magamnak de sajna nem sikerült,miért??
VálaszTörlésKedves Gabriella! Fagyasztani lehet e a tésztát, hogy később süssem, illetve milyen formában kell eltenni ha lehet és mennyi ideig tárolható maximum? Köszönöm!
VálaszTörlés