Gyümölcskenyér - vagy püspökkenyér?
Nem nagyon szeretem a gyümölcskenyereket, de a karácsonyhoz ez is szorosan hozzátartozik, és a családom többi tagja szereti ezt az egyszerű süteményt, ezért megsütöttem. Nagyon ízlett Nekik, és mivel nem készítettem nagyon édesre, még én is szívesen ettem belőle 1-2 szeletet. Azokat a gyümölcskenyereket, melyek csöpögnek a cukortól, annyira édesek... tényleg nem szeretem. Az én receptem szerint viszont nem édes, finom szaftos, tele sok-sok finomsággal.
Hozzávalók:
30x11 cm-es püspökkenyér formához
25 dkg puha vaj (esetleg margarin)
10 dkg kristálycukor
4 tojás
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor (6 g)
1 közepes citrom reszelt héja
2 evőkanál frissen facsart citromlé
25 dkg diákcsemege: asztalt szilva, aszalt sárgabarack, mazsola, mandulabél, kesudióbél vegyesen
(de más aszalt gyümölccsel és dióval + apróra vágott csokoládéval is helyettesíthető, lényeg, hogy összesen kb. 25 dkg legyen)
Elkészítés:
1. A vajat a cukorral habosra verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és belekeverjük az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és az apróra vágott diót, mandulát, majd a mazsolát is.
3. A vajas-tojásos és a lisztes keveréket jól összedolgozzuk, ezután belekeverjük a citromlét is.
4. Kivajazott püspökkenyér formában tűpróbáig sütjük. (Nálam előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 percig sült.) A sütéssel vigyázni kell - ne süssük túl, mert akkor száraz, morzsalékos lesz, inkább szaftosabbra hagyjuk.
5. Alufóliába csomagolva sokáig eláll.
Jó étvágyat!
Ó, én szeretem a gyümölcskenyeret! Persze a túl édeset nem, de nem is szoktam agyoncukrozni. De szeretem ezeket a karácsonyi hangulatú fotókat! Egyre jobban várom tőlük a karácsonyt. No meg a téli szünetet:-)))
VálaszTörlés:-))) Gondoltam, hogy a téli szünetet nagyon várod... szerintem sokan mások is, akiknek van ilyen szünetük. :)
TörlésHmm, ez most de jó lenne, egy nagy bögre teával :D
VálaszTörlésIgaz? :) Köszönöm Lilla, hogy benéztél...
TörlésÉn is általában így karácsony előtt szoktam sütni, vagy még egyszer télen. Nagyon guszta a tiéd!
VálaszTörlésKöszönöm kedves Katalin.
TörlésNagyon guszta, egy csésze forró teával vagy kakaóval milyen finom lehet! :)
VálaszTörlésMost készítem először.kezdő sütőként😊remélem sikerül
VálaszTörlésElkészítettem, isteni finom, egyszerű. Az alufóliára nem volt szükség...elfogyott.😀
VálaszTörlésKedves Gabriella! Szenzációs a recept! Köszönöm szépen, hogy feltöltötted ide! Még sosem csalódtam az általad közzétett leírásokban. Nagyon finom lett a gyümölcskenyerem. Máskor is meg fogom sütni.
VálaszTörlés