Csokoládés fatörzs
Egy igazi klasszikus recept, legalább is maga a fatörzs sütemény valóban nagy klasszikus. Régóta tervezem elkészíteni, és mivel decemberben nálunk egymás után jönnek-mennek a névnapok, születésnapok és egyéb ünnepek, így most alkalmam is volt rá. Imádom ezt a piskótát, könnyed, pihe-puha, a csokoládé krémet pedig tényleg ajánlom figyelembe, mert egyszerűen isteni! Aki még nem sütötte eddig meg, de barátkozik a gondolattal, hogy az ünnepi asztalra felkerüljön, bátran vágjon bele, mert igazán egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók a tésztához:
40x30 cm-es tepsihez
40x30 cm-es tepsihez
4 tojás
4 púpos evőkanál finomliszt
1 teáskanál étkezési keményítő
fél csomag sütőpor (6 g )
4 enyhén púpos kristálycukor
A krémhez:
13 dkg étcsokoládé (60 %-os kakaótartalmú)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
15 dkg puha vaj
0,5 dl habtejszín
10-15 dkg porcukor
(ízléstől függ ki mennyire szereti édesen, illetve, hogy a habtejszín, amit használunk, cukrozott-e)
(ízléstől függ ki mennyire szereti édesen, illetve, hogy a habtejszín, amit használunk, cukrozott-e)
1 csomag vaníliás cukor
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és az étkezési keményítővel. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd beleszitáljuk a lisztes keveréket, mellyel simára keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojások keménnyé vert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire egyengetjük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Hagyományos sütőben valószínű több ideig sül, ezért mindenképp végezzünk tűpróbát!)
- A megsült piskótát óvatosan átfordítjuk egy fatáblára, melyre előzőleg kiterítettünk egy tiszta és nedves konyharuhát. A sütőpapíros rész felül legyen - lehúzzuk róla sütőpapírt, és a konyharuhával óvatosan felcsavarjuk a tésztát (mint a bejglit) és így hagyjuk kihűlni. (próbáljuk jó szorosra csavarni, de azért vigyázzunk vele)
- A krémhez a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk egy nagy fémtálban. Majd levesszük a gőzről, hozzáadjuk a kakaóport, a vajat és a tejszínt. Géppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a cukrokat is és ismét felverjük még a géppel 1-2 percig, hogy szép sima legyen.
- A piskótát kitekerjük a konyharuhából, majd ismét feltekerjük, és egy kb. 10 cm-es részt ferdén levágunk róla (ez kerül majd az oldalára, ez lesz az oldalág). Majd újra kitekerjük, és egyenletesen bekenjük a krém jó 1/3-ával - a levágott kis darabot is kitekerjük és azt is egyenletesen bekenjük a krémmel. Feltekerjük újra mindkét darabot, rátesszük egy tálcára a nagy rudat, majd a kisebb darabot a nagyobb oldalára illesztjük, mintha egy oldalsó ág lenne, és így bekenjük az egészet kívülről is a krém másik felével. Nem baj, ha nem szép sima a kenés, sőt, az a jó, minél rücskösebb, hiszen a fa törzse is rücskös és kérges.
- Tálalásig hűtőben dermesztjük, majd szeletelve kínáljuk.
Jó étvágyat!
Hű, ezzel a tejszínes-csokis krémmel nagyon finomságos lehet! :) Boldog névnapot! :)
VálaszTörlésKedves vagy Hankka, köszönöm szépen. :)
TörlésNem a sütőport húzzuk le a tésztáról, hanem a sütőpapírt :) Nagy tisztelőd vagyok, folyamatosan olvasom receptjeidet, néha hűha-zok, és mindig mentem, ami megtetszik! Boldog karácsonyt kívánok Neked és családodnak, mindig szórakoztat a receptek melletti "körítés", köszönöm ! Magdi
VálaszTörlésKöszönöm Magdi, örülök, hogy tetszenek a receptek és az előtte lévő szövegek. :)
TörlésGyorsan átírtam sütőpapírra. :))
Én fél éve tervezem elkészíteni csak nagyon félek a piskóta feltekerésétől, de ezt most egy jelnek veszem hogy megláttam Nálad és nekiesek :)
VálaszTörlésNyugodtan készítsd el, ne félj tőle, sikerülni fog. Ez a piskóta ráadásul könnyen hajlik - ha egy kis nedves konyharuhába tekered, akkor meg pláne. :)
TörlésHú ez nagyon jó ötlet, köszönöm!!! Mindenképpen kipróbálom:)
TörlésJól néz ki, de ugye nem 0,5dl habtejszin hanem 0,5 l kell hozzá?
VálaszTörlés0,5 dl habtejszín kell bele, ahogy a receptben is írva van. Nehogy fél litert tegyél bele!!!
TörlésNekem 35x35 cm tepsim van az is jó? Köszönöm
TörlésIgen, tökéletes.
TörlésHű, Gabi ez nagyon élethűre sikeredett. Csodás laza krémje van és a piskóta tekercs is kifogástalan. A "rügyek" is nagyon tetszenek rajta. Nálam díjnyertes lett!
VálaszTörlésKöszönöm Nea, nagyon örülök, hogy Neked is ennyire tetszik. Én is meg vagyok elégedve nagyon, szerintem is szép lett, és olyan hamar elkészítettem, pedig közben Milán állandóan belezavart, mert hol éhes volt, hol szomjas, hol nem találta a pazle valamelyik darabját és jött, hogy keressük meg együtt... Mindig így járok, amikor belefogok a sütésbe. :-))
TörlésNagyon szép lett!! :)
VálaszTörlésKöszönöm, örülök, hogy tetszik. :)
TörlésGuszta a süti .Olvasom itt a kommenteket.De én ugy értem hogy fél liter tejszín kell hozzá!Mert a 0,5 dc az fél liter nem?Vagy az csak fél deci?
VálaszTörlés0,5 dl tejszín 1 dl-nek a fele, tehát isten ments, hogy fél liter tejszínt tegyél bele!! A fél litert úgy írjuk le, hogy 0,5 liter. Tehát még egyszer: csak fél dl tejszín kell bele!!
TörlésEgyébként örülök, hogy tetszik a süti és érdemes elkészíteni, mert nagyon finom is!! :)
Nagyon szép lett! :)
VálaszTörlésÉn még csak barátkozok a gondolattal, de ha elhatározom magam hogy el is készítsem akkor majd a jövök a receptért. :)
Oké, örülök, hogy tetszik, köszi. :)
TörlésÓ, ezt én is nagyon tervezgetem, szerintem szilveszterre fogom elkészíteni. Eszméletlen guszta!
VálaszTörlésKöszi, örülök, hogy tetszik Marka. :)
TörlésSzia Gabriella! A tésztáját mekkora tepsibe kell sütni?
VálaszTörlésÜdv:
Szia!
Törlés40x30 cm-es tepsiben szoktam sütni. A tepsi méretét a "hozzávalók a tésztához" részhez mindig odaírom...
Jó sütést kívánok Neked!
Üdv.:
Gabriella
végre egy olyan recept, ami korrekten ír le mindent. általában nincs tepsi méret, ami nagyon kellemetlen. A tojások, ésa liszt mennyiségéből szoktam, kalkulálni a méretet. mennyivel jobb, hogy most minden paramétert megadtál! KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!! Judit
VálaszTörlésSzívesen Judit, örülök, hogy írtál.
TörlésElkészült és el is fogyott! Nagyon finom lett! Gratulálok a recepthez.
VálaszTörlésKöszönöm Dezső, nagyon örülök, hogy elkészítetted és ízlett.
TörlésSzia Gabriell az ètkezèsi kemenyìtő elhagyhato mert nekem most èpp nincs ithon?
VálaszTörlésSzia!
TörlésElhagyható az étkezési keményítő.
Jó sütést kívánok és szép Karácsonyt!
Egy kèrdèsem lenne hogyan sikerült neked ilyen szèp esztètikusan feltekerni? Az enyem sajnos nem lett ilyen a kèt szèle betöredezett ès nem is lett ennyire szèp a csavaràs. A krèm az fincsi lett de megdermedt ilyennek kell lennie? Vàrom vàlaszod
VálaszTörlésÜdv. Noèmi
Kìvànok èn is kellemes ünnepeket.
Kedves Noémi!
TörlésÓvatosan szoktam tekerni nagyon, aztán így sikerül.:) Nincs semmi más trükköm. 1-2 feltekerés után Te is belejössz, majd meglátod. :)
A krémnek meg kell dermednie, mert úgy szebben is lehet szeletelni a sütit, mintha folyna szét.
Szép Karácsonyt kívánok!
Nekem nagyon sötét lett a krém
VálaszTörlésAz nem gond, ha sötét lett a krém! Valószínű azért, mert holland kakaóport használtál. Szerintem azzal még finomabb! Én annak idején, amikor felkerült ez a recept a blogomra ezzel a fotómmal együtt, még nem használtam holland kakaóport, csak egyszerű kakaóport, ezért lett világos a krémem.
TörlésAzt szeretném kérdezni,hogy nem ragad rá a konyharuhára a piskóta?A másik kérdésem,hogy a habtejszínt hidegen vagy szobahőmérsékletűen kevered hozzá?
VálaszTörlésNem ragad oda a tésztára a ruha, de ha gondolod, egy picike porcukrot szórhatsz a ruhára.
TörlésA habtejszínt hidegen keverem.
A forro csokihoz kell hozzaadni a tobbi cuccot?
VálaszTörlésIgen, amikor az olvasztott csokit levesszük a tűzről, akkor adjuk hozzá a többi hozzávalót az olvasztott csokihoz és így verjük fel stb.
TörlésKoszonom a gyors valaszt😊
VálaszTörlésA suti nagyon finom lett. Koszi a jo receptet kedves Gabriella.
VálaszTörlésA tejszín lehet Hulala?
VálaszTörlés