Diós-citromos kalács ünnepi köntösben
Olyan szép és annyira finom! Kicsit télies az ízvilága a fahéjtól, sütés közben mégis inkább a dió és citrom illata érződött jobban a konyhában, evés közben pedig mindez keveredett. Ha megsütitek, a citromos mázat le ne hagyjátok róla, mert az valami istenien illik ehhez a kalácshoz! Én ezek után a bőség zavarával küzdök: nem tudom eldönteni, hogy karácsonyra az omlós bejglimet készítsem el, vagy a pihe-puha diós-mákos kalácsomat, esetleg ezt a fahéjas-citromos-diós kalácsot? Egyformán ízlik mind a három! Lehet, hogy sorsolással fogjuk eldönteni. 😊
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg átszitált finomliszt
2 csapott evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
1 tojás
fél citrom leve
A töltelékhez:
5 dkg mazsola
0,5 dl rum vagy 1 evőkanál rumaroma
1 dl tej
8 dkg kristálycukor
3 dkg vaj
20 dkg darált dió
2 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz
fél kávéskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
A mázhoz:
2 evőkanál citromlé
4 evőkanál porcukor
M E G J E L E N T A MÁSODIK KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is kapható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tésztához a tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a vaníliás cukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és a citrom levét, végül a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát a rumba vagy a rumaromába.
- Felforraljuk a tejet a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát vagy a darált háztartási kekszet, hozzákeverjük a fahéjat és a citrom héját, majd belekeverjük a rumos mazsolát és hagyjuk kihűlni.
- A tésztát nagy téglalapra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, feltekerjük mint a bejglit, és egy sütőpapíros tepsire helyezzük (mivel elég hosszú lesz, ezért keresztbe tegyük a tepsire). Hosszanti irányban, középen kettévágjuk úgy, hogy a másik végénél nem vágjuk el teljesen, majd megtekerjük/fonjuk úgy, hogy a vágott része felülre kerüljön. (formázást lásd a képen)
- A tepsiben kelesztjük még 15-20 percig, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon süssük) Ha a teteje esetleg nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább.
- Amikor megsült a kalács, a tepsiben hagyjuk és 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Addig a mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, melyet a kalács tetejére kenünk egyenletesen.
- Hagyjuk teljesen kihűlni és szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Gabikám ez csodaszép! Ide érzem az illatát. De jó volna megkóstolni. Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm Kriszti, örülök, hogy Neked is tetszik. Szerintem ízlene is Neked nagyon... :)
TörlésItt, Németországban is lehet ehhez hasonló kalácsot kapni, és mondanom sem kell, hogy valami isssteni finom :-)
VálaszTörlésMindig is kíváncsi voltam a fonat technikájára... köszönöm, hogy bemutattad. El fogom készíteni mindenképp :-)
Anikó örülök, hogy segíthettem a formázással. Köszönöm, hogy benéztél hozzám. :)
TörlésSzéép! A tavaly sütöttem ezzel a formázással mákost. Finom lehet diósan is!
VálaszTörlésFinooom, nagyon!! Köszi Hajni.
TörlésEzt biztos kipróbálom ;)
VálaszTörlésÖrülök. :)
TörlésGyönyörű lett, ezt meg kell kóstolnom.
VálaszTörlésNagyon mutatós és biztos vagyok benne, hogy nagyon finom is! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka, örülök, hogy ízlik.
Törlés2008-ban a Magyar Konyhába jelent meg a bejgli recept így fonottan azóta én csak így csinálom és már hagyományos módon el sem tudom képzelni!!Hüvös helyen folpak-al lefedve 2-hétig is el áll.
VálaszTörlésKöszönöm Margó.
TörlésDe szép lett a kalácsod! Szerintem mind a hármat csináld meg, biztosan el fog fogyni :-)
VálaszTörlésHasonlót én is szoktam sütni, Lajos Mari féle recept alapján, nála valami nyitott diós fonat volt a neve. Nekem is fent van a blogomon, itt: http://katalin-konyha.blogspot.hu/2011/01/dios-citromos-fonat.html
Én "diós-citromos fonat"-nak neveztem el, de a hozzávalókon kicsit változtattam :-)
Köszönöm Katalin.
TörlésEbből a mennyiségből szerintem két rudat is lehet csinálni.
VálaszTörlésMa megsütöttem nagyon, de nagyon finom lett! Köszönöm a receptet! :)
VálaszTörlésKellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!
Üdvözlettel: Cziglényiné Molnár Katalin
Nálam épp most kel a tészta.
VálaszTörlés:)
TörlésAz enyém most sül,de azonnal még egyet kell sütnöm ,mert olyan gusztusos,hogy tudjuk nem lesz elég egy rúddal. köszönjük a receptet!
VálaszTörlésKedves Gabriella:) A kelt teszta egyszeruen tokeletes, nem lehet elrontani:) Dio itt meglehetosen draga, ezert gondoltam megcsinalom almas valtozatban:) Savanykas almat hasznaltam( hasonlit az otthoni "vad" almara) savanykas "cooking apple:) Lereszeltem, levet sem facsartam ki hanem fahejjal, szegfuszeggel feltettem fozni, lekvar allagu lett par perc alatt:) Kihutve kentem a tesztara, majd hogy legyen egy kis hasonlosag megszortam egy kis dioval:) Felejthetettlen az eredmeny:) Koszonom Gabriella
VálaszTörlésNagyon szívesen. :)
TörlésKlassz változatot készítettél.
Milyen polcmagassàgon kel sütni? Mert 5 sütőpolc van az ùj sütőmben, ès nem tudom, hogy hol süssem....:-( közèptàjon? Te, hol szoktad? Köszönöm vàlaszodat!
VálaszTörlésSzia Alexandra!
TörlésNaaa, új sütőd van? ...és milyen? Használd egészséggel, süss benne sok finomságot! ;)
Az enyémben is 5 van - alulról a másodikon sütöttem ezt a kalácsot.
Kedves Gabriella!! Tegnap megsütöttem a kalácsot nagyon finom lett, Igaz én nm dióval hanem dejóval csináltam és úgyis tökéletes lett .
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett - köszönöm szépen, hogy írtál.
TörlésÜdv!azt azt szeretném megkérdezni hogy a tészta hozzàvalòit ebben a sorrendben kell beletenni a kenyérsütőbe?
VálaszTörlésSzia! A facebook oldalamon válaszoltam is már neked.
TörlésSzia.Elkészítettem ezt az isteni kalácsot.Nagyon finom. Köszönöm.
VálaszTörlésSzia Tímea!
TörlésÖrömmel olvasom, nagyon szívesen.
Én is köszönöm, hogy megírtad.
Üdv.:
Gabriella
Szia! Nem igazán szeretjük a citromos sütiket. Nagyon érződik és ha igen esetleg a mázat lehet helyettesíteni mással? Vagy tejjel megkenni akár? Köszönöm :)
VálaszTörlésSzia!
TörlésElhagyható róla a máz, nem szükséges helyettesíteni semmivel, anélkül is finom.
Jó sütést! :)