Hajtogatott sajtos pogácsa
Olyan sok jót hallottam erről a pogácsáról, és mivel pogácsa rajongó a családom, úgy gondoltam kipróbálom. Bár már annyi pogácsa receptem van, hogy sokszor képtelen vagyok eldönteni, melyiket süssem meg. Nem baj, fő a változatosság. :) Nagyon ízlett, felvettem a recepttáramba, bár bevallom, hogy az első számú kedvenc a családom számára még mindig a Pehelykönnyű burgonyás pogácsa, valamint az Aranyló füstölt sajtos pogácsa. De számtalan pogácsa van még a blogomon - és még lesz is szerintem - úgyhogy válogassatok nyugodtan. :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csapott evőkanál só
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- kb. 1 dl tejföl
+ a nyújtáshoz/hajtogatáshoz
- 5 dkg puha vaj
A tetejére:
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral. Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. (ha esetleg nagyon lágy, akkor adhatunk még hozzá pici lisztet) Duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát kinyújtjuk, rákenjük a puha vaj 1/3-át, majd két oldalát behajtjuk a tészta közepére egymásra, majd ezt összehajtjuk - így 6 réteget kapunk. Ezt a nyújtást, puha vaj kenegetést és hajtogatást még 2-szer megismételjük 15 percenként.
3. Végül kb. 2 cm vastagra nyújtjuk (az utolsó nyújtásnál csak lazán nyújtsuk ki, ne lapítsuk le nagyon), a tetejét bevágjuk késsel és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
4. Sütőpapíros tepsire tesszük, hagyjuk kelni még kb. 15 percig, majd lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk a reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben aranyszínűre sütjük. (nálam kb. 15-20 perc, de ez csak tájékoztató jellegű)
Jó étvágyat!
Nagyon csábító az biztos:) Egy jó pogi recept mindig jól jön, legyen akármennyi is a tarsolyodban:) Ma én is hajtogatottat sütöttem, én szeretek vele bíbelődni.
VálaszTörlésGyönyörűek, szépen megkeltek :)
VálaszTörlésEz mennyire finom tud lenni! NAGYON szeretem!:)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek!
Pogácsareceptből sosem elég! :-)) Úgyhogy hozhatod őket szorgalmasan. Ez nagyon tetszik és finom is lehet a képek alapján!
VálaszTörlésNagyon szép magas lett! Rég sütöttem pogácsát, nyáron ritka vendég nálunk. Télen itt lesz az ideje... Guszták! Egy ide gurulhatna a kávém mellé... :o)
VálaszTörlésMi a titka annak,hogy ilyen vékonyra nyújtott tésztából ekkora gyönyörűségek lettek ? Nekem sose sikerül ezért kérdezem.
VálaszTörlés