Kapros-túrós lepény és gulyásleves - nálunk most bográcsban
Évekkel ezelőtt Keresztanyámnál ettünk ilyen kelt túrós lepényt (csak akkor kapor hiányában anélkül). Annyira ízlett a férjemnek és persze nekem is - azóta várólistán szerepel az elkészítése. Valamelyik nap Anyukám "ezer éves" süteményes könyvében megakadt a szemem ezen a recepten - a kert tele van kaporral, semmi sem állhatta utamat a sütéshez. :) Aki még nem készített hasonlót, tegye meg, mert nagyon finomságos! Könnyű, puha kelt tészta, kapros túrós töltelék és a tetején megkoronázza egy finom tejfölös réteg.
Hozzávalók a tésztához:
20x25 cm-es tepsihez
2 dl langyos tej
1 dkg élesztő
1 tojás
5 dkg zsír
25 dkg liszt
csipet só
1 evőkanál kristálycukor
A töltelékhez:
50 dkg túró
4 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
2 tojássárgája
3 tojásfehérje
1 evőkanál búzadara
1-2 teáskanál friss kapor apróra vágva (vagy ízlés szerint)
A tetejére:
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál cukor
1 tojássárgája
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben kelesztjük kb. fél óráig. (Lágy tésztát kapunk, de ha kicsit ragacsos, akkor még adjunk hozzá pici lisztet a kelesztés előtt.)
2. A töltelék hozzávalóit a tojásfehérjék kivételével jól összekeverjük, majd a fehérjét kemény habbá verve óvatosan hozzáadjuk a töltelékhez.
3. Amikor a tészta megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és vékonyan kizsírozott/lisztezett tepsibe tesszük. Rákenjük egyenletesen a tölteléket, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. Közben összekeverjük a tejfölös masszát, rákenjük a túrós töltelékre és továbbsütjük a süteményt még 10-15 percig (vagy amíg kezd picit pirulni a teteje - a sütési idő sütőfüggő).
Gulyásleves - nálunk most bográcsban
Az elmúlt években a férjem minden estére igényli a levest (pedig azelőtt nem volt nagy levesfogyasztó). Én nem nagyon szeretem a leveseket, 1 hétig is ellennék nélküle, de persze a krémleveseket imádom, és van még ezen kívül néhány, ami nagy kedvencem - például a gulyásleves. Utána egy finom kelt sütemény (akár sós vagy édes változatban) és már kész is van a vacsora. Ez most is így történt nálunk: gulyásleves volt kapros-túrós lepénnyel. Persze a leves most a bográcsban készült, abban talán még finomabb.
Tudom, a gulyásleves elkészítésénél ahány ház, annyi szokás. Anyukám például szokott beletenni csipetkét is, mert szerinte anélkül nem szabad elkészíteni, de én nem szeretem a levesben, úgyhogy nálam ez most kimaradt - nézzétek el ezt nekem.
Erős napfényben fotóztam a teraszon,
emiatt a levesem színe kicsit világos lett.
Ráadásul elfogyott Anyukám házi paprika porja,
az annyira finom és attól olyan szép színt kap az étel.
A bolti paprikával viszont olyan fakó lett. De attól nagyon finom! :)
emiatt a levesem színe kicsit világos lett.
Ráadásul elfogyott Anyukám házi paprika porja,
az annyira finom és attól olyan szép színt kap az étel.
A bolti paprikával viszont olyan fakó lett. De attól nagyon finom! :)
Hozzávalók:
4 nagyobb fej vöröshagyma
30-40 dkg sertéscomb
2 paradicsom
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa (petrezselyemgyökér)
1 tv paprika
1 kis doboz sűrített paradicsom
20 dkg burgonya (nálam most újburgonya - végre van a kertben)
só, őrölt bors, őrölt paprika ízlés szerint
pici olaj vagy zsír
Elkészítés:
1. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk, olajon vagy zsíron megfonnyasztjuk (ha bográcsban készül, akkor abban). Hozzáadjuk a megmosott, kockákra vágott húst, a megmosott és meghámozott 4 cikkre vágott paradicsomot - ha szükséges pici vízzel felöntjük
2. Kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a tv paprikát, a megtisztított és felszeletelt (vagy hosszúra vágva) sárga- és fehérrépákat + a sűrített paradicsomot, majd megszórjuk ízlés szerint őrölt pirospaprikával és őrölt borssal. (Ha szükséges, akkor pici vizet ismét önthetünk alá, hogy le ne égjen.)
3. Ha bográcsban készítjük, akkor kb. 40-50 perc elteltével (ha tűzhelyen készül, akkor hamarabb), amikor a hús félig megpuhult, megsózzuk, majd amikor a hús már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a megmosott, meghámozott, hosszú hasábokra vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Majd amikor már majdnem kész, akkor a kívánt sűrűségűre felhígítjuk még vízzel és forralunk rajta egyet.
Gazdagíthatjuk csipetkével is.
Jó étvágyat!
Csodás a süteményed és a levesed is nagyon guszta! Nagyon jókor jött ez a kapros túrós nem hiszed, de ma délután keresgéltem éppen recepteket nézegettem kapros-túróst még nem sütöttem eddig. Férjuram kérdezte hogy mikor sütök kapros túróst meglepődtem hogy ilyen óhaja van ! Tetszik a recepted!
VálaszTörlésKöszönöm Éva.
TörlésÖrülnék, ha elkészítenéd a kapros-túrós lepényem, mert nagyon finom, és biztos vagyok benne, hogy ízleni fog a férjednek is. :)
Édesen még nem sütöttem kapros túróst. De egyszer fogok, mert kíváncsi vagyok rá. Majd jövök a receptér!
VálaszTörlésTetszik a leveses tányérod! Meg a leves is:-) Régen mi is mindig ettünk vacsorára levest, de aztán elmaradt. Ebédre viszont szigorúan!
Köszi Gerdi.
TörlésNálunk muszáj vacsorára készíteni a levest, mert a férjem egész nap dolgozik, emiatt a főétkezés a vacsora idejére tevődik.
Finom ebédetek volt, tökéletes így együtt! :) A kapros túrós lepényt mi is nagyon szeretjük, gyönyörű lett nálad! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka.
TörlésNem semmi ez a lepény!
VálaszTörlésA nagymamám készített nagyon sokat régen, most nekem is eszembe juttattad és én is fogok.A gulyáslevest is nagyon szeretjük csipetkével :-)
VálaszTörlésMindkettő nagyszerű! Így ahogy van jöhetne hozzánk is, eltüntetnék pillanatok alatt:-)
VálaszTörlésMár megint egy csoda a lepényed. Látszik, a képeken, hogy milyen jó kis tésztája van. Valamikorra beütemezem az elkészítését. A gulyásleves is nagy kedvenc. Jó kis párosítás.
VálaszTörlésKöszi Nea.
TörlésGabikám, tudod milyen régen nem ettem ilyet! Nem is emlékszem rá... Imádom a kapros-túrós pitét! Csodás!!!
VálaszTörlésÉn is imádom! Köszi Kriszti.
TörlésGabikám, csodás ez a sütid, 2 hét alatt másodszor sütöm. Imádjuk........nálunk cukor helyett édesítővel készül, de nem ront rajta. Langyosan a legfinomabb. Köszi a receptet!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlik Andrea, én is annyira szeretem!
TörlésSzívesen a receptet.