Ördögi narancsos-fahéjas tekercs
Még nyáron fedeztem fel ezt a süteményt az egyik könyvemben, de úgy gondoltam, hogy majd a téli időszakban készítem el > hiszen nincs is annál kellemesebb, amikor kint hideg van, esik a hó, bent pedig csodás narancsos-fahéjas illat lengi be az egész házat a süteménytől. Eddig vártam a sütésével, de most itt ülök e finom illatok 'közepette', írom a bejegyzést és "majszolom" ezt a finom leveles tekercset. Közben alig haladok a recept leírásával, mert az evés jobban leköti a figyelmemet... ;-) Azért remélem a végére érek, mert érdemes egy pillantást vetnetek a lentebb leírtakra is, abból megtudjátok, hogy lesz ilyen szép leveles a tésztája. :) ... és mitől ördögi ez a sütemény? Ezen már én is gondolkodtam, de eddig nem tudtam rájönni - a könyvben ezzel a névvel szerepel, és annyira megtetszett, nem szerettem volna megváltoztatni. Ha esetleg valakinek van ötlete, hogy vajon miről kaphatta a nevét, nyugodtan megírhatja > örülnék a megfejtésnek. :o)
A recept a Péksütemények és házi kenyerek című könyvből származik kisebb módosításokkal.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt átszitálva
- 4 dkg élesztő
- 7 dkg kristálycukor
- 2 dl langyos tej
- 0,5 dl frissen facsart narancslé (nyugodtan mehet bele a rostja is)
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 közepes narancs reszelt héja (kezeletlen vagy forró vízben megsúrolt narancs)
- 7 dkg puha vaj vagy margarin
A töltelékhez:
- 12-15 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
- 1-2 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 1-2 evőkanál frissen facsart narancslé (ne legyen sok, mert szeletelés és sütés közben kifolyik a tésztából)
+ 1 felvert tojás
1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom a cukorral, belekeverem a tojások sárgáját. Hozzáadom a narancs héját, egy csipet sót, a puha vajat és a lisztet. Alaposan kidolgozom a tésztát és 1 órán át langyos helyen pihentetem letakarva (vagy kelesztőtálban).
(A tésztát a kenyérsütőgép üstjében is be lehet dagasztani, majd kikapcsolt gépben pihentetni 1 órán át.)
2. A vajat vékonyra felszeletelem. A cukrot és a fahéjat összekeverem, majd belekeverem a narancs levét.
3. A tésztát kinyújtom 25x30 cm nagyságúra, és a felére ráhelyezem a vajszeleteket úgy, hogy kb. 2 cm-nyi terület kimaradjon a szélén. Összehajtom, mint egy borítékot, a széleit összenyomkodom. Újra kinyújtom kb. 30x50 cm-es nagyságúra. A rövidebb oldaltól kezdve három részbe hajtom, és kb. 20 percig állni hagyom.
4. Ezután kinyújtom kb. 80x40 cm-es nagyságúra, rákenem a narancsos-fahéjas cukrot, majd feltekerem, mint a bejglit és felszeletelem 1,5 cm vastag szeletekre.
5. Sütőpapíros vagy kivajazott tepsire helyezem a tekercseket (vagy a csigákat), felvert tojással lekenem az oldalukat, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm (több ideig ne! inkább világosabb maradjon a teteje) Hagyományos sütőben 200 fokon kb. 10 percig.
Ha megsültek, fa táblára helyezem őket, egy tiszta konyharuhával letakarom 5-10 percre.
Porcukorral vagy fahéjas porcukorral tálalom.
Jó étvágyat!
Ilyen tölteléket még senkinél sem láttam, de nagyon ígéretes. Finom lehet.
VálaszTörlésGyönyörűek. Azt hiszem ezt is kipróbálom.
VálaszTörlésFinom lehet a naranccsal és a fahéjjal! Guszták:-)
VálaszTörlésEz tényleg nagyon fincsi lehet, jó párosítása narancs-fahéj...
VálaszTörlésPont tegnap sütöttem hasonló kalácsot, majd ha sorra kerül posztolom is. Nagyon guszta a Tiéd is!
VálaszTörlésCsinosak!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek és biztosan nagyon finomak is!
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki a csigáid, fincsi lehetett!
VálaszTörlésKár volt vele eddig várni, nagyon guszta...:) A csigafánkod pedig fenomenális! Nemsokára sül a következő adag...:)
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY BENÉZTETEK HOZZÁM - ANNAK ELLENÉRE IS, HOGY ÉN MOSTANÁBAN OLYAN RITKÁN JÁROK NÁLATOK (IDŐHIÁNY).
VálaszTörlésPRÓBÁLJÁTOK NYUGODTAN KI EZT A FAHÉJAS-NARANCSOS TÖLTELÉKET VALAMILYEN SÜTEMÉNNYEL (AKÁR ÍGY TEKERCSBEN IS), MERT FINOM, ÉS ILYENKOR TÉLEN NAGYON KELLEMES ILLATOT VARÁZSOL A KONYHÁBA. :)