Mézes-krémes szelet
Az egyik legfinomabb mézes krémes sütemény! Két puha mézes lap között, laza piskóta tészta, nagyon finom krémmel és sárgabarack lekvárral töltve. Ha a karácsonyi vendégkínáló asztalon biztos, hogy mindenkinek ez lesz a kedvence.
Hozzávalók a tésztához:
8 dkg vaj vagy margarin
40 dkg liszt
14 dkg méz
1 db tojás
18 dkg kristálycukor
2 evőkanál tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
A piskótához:
6 db tojás
0,5 dl víz
18 dkg cukor
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor (6 g)
A krémhez:
25 dkg szoba-hőmérsékletű vaj/margarin
5 dl tej
8,5 dkg búzadara
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
+ 2 evőkanál házi sárgabaracklekvár
A tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1 teáskanál étolaj
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A mézes tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük fél órára.
- Két részre osztjuk, mindkettőt 40x30 cm-es téglalapra nyújtjuk, és külön-külön előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük (lehet a tepsi hátulján is sütni). Amikor enyhén pirulni kezd, kivesszük a sütőből (nem szabad túl sütni!), még 5 percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd fa táblán vagy tálcán, süteményrácson hűlni hagyjuk.
- A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd elkeverjük a vízzel. A lisztet a sütőporral összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgás masszához folyamatosan hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tojáshabot is. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük a tésztát, és előmelegített 180 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 10-15 percig sütjük. Az a legjobb, ha tűpróbát végzünk!
- A krémhez felforraljuk a tejet, belefőzzük a búzadarát jó sűrűre, majd teljesen kihűtjük. A vajat/margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt darát. Mixerrel jó simára keverjük.
- Az egyik mézes lapot megkenjük vékonyan sárgabaracklekvárral, majd erre rákenjük egyenletesen a búzadarás krém felét. Ráhelyezzük a piskótát, melyet megkenünk a darás krém másik felével, erre rátesszük a másik mézes lapot. Óvatosan lenyomkodom mindenhol. Nem kell erősen nyomkodni, hogy a krémet ne nyomjuk ki belőle!
- A csokoládét apró darabokra tördeljük, forró vizes gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük simára az olajjal és a sütemény tetejére kenjük egyenletesen.
- Fogyasztás előtt legalább 1 éjszakát hűtőben tároljuk, hogy átpuhuljon a tészta.
- Másnap, a kést forró vízbe mártva, megtörölve szeleteljük és kínáljuk a süteményt.
Jó étvágyat!
Hm.. de guszta! Olyan finom puhának látszik, gondolom az is. Jó lenne egy tállal nekem is... Nagyon tetszik!
VálaszTörlésDe érdekes...nálunk a mézes krémes minden lapja mézes tésztából van. Persze ez is nagyon finom lehet!
VálaszTörlésPersze, tudom, hogy van egy olyan változata, amelynek minden lapja mézes tészta, és szerintem az az ismertebb mézes-krémes. De a férjem csak így szereti, ha két mézes lapból és egy piskóta tésztából áll... :)
TörlésEz a rakott mézes, a két süti nem ugyan az . De mindegyik finom!!
TörlésFincsi! :) Így, ünnepek után el vagyunk telve a süteményekkel, de ezt a krémest szívesen megkóstolnám! :)
VálaszTörlésÉn más mézes-krémest ismerek, de a Férjed által kedvelt változat különösen tetszik. Mutatós, érdekes, különleges. No és nagyon finom lehet!
VálaszTörlésLátszik, hogy könnyed tésztája van. Guszta!
VálaszTörlésDe szép lett! Nekem nagoyn bejönne így, hogy nem minden lap mézes! Ügyes vagy! :-))
VálaszTörlésFinom lehetett ez a piskótás verzió, és nagyon szép a tálalásod is!
VálaszTörlésideje neked is megszeretned, annyira csábító :))
Nálunk is nagy kedvenc a mézes krémes (bár ezt szinte minden sütid megjegyzéséhez bekopizhatnám :-D). Én a csupa mézes lapot szoktam csinálni, de ez a piskótás verzió is nagyon guszta (talán kicsit könnyebb - mármint a tésztája, nem megcsinálni :-) !)
VálaszTörlésDe aranyos vagy, köszönöm szépen.
TörlésIgen, ennek a verziónak egy kicsit könnyedebb a tésztája a piskótától...
Na majd egy nyugodt januári/februári unalmas napon nekiugrok a te receptednek, mert egyszer próbáltam régen ezt a mézeskrémest és nem sikerült, már nem emlékszem miért, azóta nem mertem nekiállni, pedig imádom nagyon. Na majd most, mert a tiéd guszta nagyon és a receptjeid is mindig világosan, tisztán követhetőek:-)))))
VálaszTörlésKöszönöm szépen Anikó, kedves vagy. A sütit érdemes megpróbálnod, ha szeretitek a mézes-krémest, mert igen finom ez a változat. :)
TörlésNagyon szimpi recept ,hasonló van nálunk is Jojó szelet néven:)
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY AZ ÉV UTOLSÓ NAPJAIN IS BEKUKKANTOTOK HOZZÁM, ÉS KEDVES MEGJEGYZÉSEKET HAGYTOK. OLYAN ARANYOSAK VAGYTOK! :) SAJNOS NEKEM MOSTANÁBAN SEMMI IDŐM NEM VOLT NÉZELŐDNI, DE IGYEKSZEM...
VálaszTörlésEz nagyon finom!!
VálaszTörlésNagyon finom süti.
VálaszTörlésIgaz? Örülök, hogy ízlik.
TörlésÇok lezzetli görünüyor.
VálaszTörlésTeşekkür ederim, çok lezzetli.
TörlésSzeretek erre az oldalra jönni,mert mindig találok magamnak valamit :) Köszi Gabriella !
VálaszTörlésÖrömmel olvasom, kedves vagy. Én pedig köszönöm, hogy írtál.
Törlésmindket suti a kedvencem, de kedvelem az ujdonsagokat is
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszenek Magdolna.
TörlésMegcsináltam,izlet nagyon a családomnak,főleg az unokámnak,ünnepekre megint kell csináljak.köszönöm a receptet.
VálaszTörlésDe örülök, hogy ízlett a unokának!! :) Köszönöm szépen a hozzászólást.
Törlés