Őszibarackos-kakaós koszorú
Egy vasárnapi ebéd után kitűnő választás ez a sütemény. Persze bármikor megsüthetjük, hiszen egyszerű sütiről van szó (mint a kavart tészták általában). Csak egy tál, pár perc keverés-kavarás, és már csak a sütési időt kell kivárni. Ja és a mosatlannal is spóroltunk... :-)) Viszont a gyümölcsöt ne sajnáljuk beletenni, mert csak úgy lesz igazán finom és szaftos.
A múlt héten kaptam férjemtől ezt a formát "csak úgy", hiszen tudja, hogy szenvedélyes gyűjtő vagyok a konyhai "lim-lomok" terén, és "ilyenem" még nem volt. :)) Viszont most már annyi formám és minden ilyen hasonló cuccom van, hogy alig férek a konyhaszekrényemben - pedig elég hatalmas konyhabútorral és konyhával rendelkezem, de már ezt is kezdem kinőni. :) Ettől függetlenül nagyon örültem ennek a formának (is :)), és micsoda véletlen, a napokban pont egy olyan sütőporos papír került a kezembe, melynek hátulján ez a süteményrecept található, és pont ugyanolyan forma kellett hozzá, amit a férjemtől kaptam. Naná, hogy rögtön kipróbáltam... ;-))
Hozzávalók: (28 cm átmérőjű koszorú formához)
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg kristálycukor
- 1 cs. vaníliacukor
- 3 tojás
- 4 evőkanál rum (nálam 1 evőkanál rumaroma és 3 evőkanál olaj)
- 1 csipet só
- 40 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor (12 g)
- kb. 1-1,5 dl tej
- 50 dkg gyümölcs: körte, őszibarack vagy nektarin (idényben friss, érett gyümölcs, télen befőtt)
+ a kakaós tésztához:
- 5 evőkanál kakaópor
- 3 csapott evőkanál kristálycukor
- 3 evőkanál tej
1. A friss barackot megmosom, meghámozom, mindegyiket 4 darabra vágom (nagyobb darabok legyenek). Ha befőttből készítem, akkor leszűröm a levét.
2. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, rummal (vagy rumaromával és olajjal) összekeverem. Majd belekeverem a tésztába a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. (először csak 1 dl tejet öntök bele, de ha úgy látom, hogy túl sűrű lesz, akkor öntök még hozzá egy keveset, mert különben száraz, fullasztó lesz a tésztája sütés után)
3. A tészta háromnegyedét beleöntöm a kivajazott/lisztezett koszorúformába, ráhelyezem körbe a gyümölcsdarabokat.
A tészta másik részében elkeverem a kakaóport, a cukrot és a tejet - majd a gyümölcsre öntöm a kakaós tésztát.
4. Előmelegített légkeveréses 160 fokos sütőben 30-35 percig sütöm.
(sima sütőben kb. 45 perc lesz)
Ha kihűlt, porcukorral meghintve tálalom.
Jó étvágyat!
Hmm, igazán szép sütemény, nagyon megkóstolnám...:)
VálaszTörlésÉn mindig úgy vagyok a konyhai mütyörökkel, hogy MINDET szeretném, aztán meg én se tudom őket hova rakni :) Ez a koszorú is csodásan néz ki.
VálaszTörlésÉn is szemezek már egy ideje ezzel a sütiformával. Nagyon mutatós és finom sütit készítettél vele. Olyan igazi békebeli süti feelingje van.
VálaszTörlésGyönyörűséges lett a sütid, kívül-belül! :) Hát igen, egy idő után már a család is tudja, hogy ilyen konyhai kütyükkel - még ha csak valami apróság is - le lehet venni minket a lábunkról! :)
VálaszTörlésEz nyerő süti lenne nálunk is:-) hamar eltünne, az biztos. Fincsi lehet:-)
VálaszTörlésMilyen rendes pasi a párod, csak úgy meglep téged egy formával...Az enyém is rendes, de neki ilyen nem jut az eszébe...Sajnos. A süti mesés, imádom a gyümölcsös dolgokat!
VálaszTörlésSzuper a forma,szuper a párod!A sütid pedig nagyon guszta lett!
VálaszTörlésRemekül néz ki. Meg is nézem van e itthon még barack! :-))
VálaszTörlésNagyon, de nagyon csábító lett ez a süti:)
VálaszTörlésJó ötlet volt azonnal kipróbálni :) Ügyesen vásárol a férjed!
VálaszTörlésNekem is van egy hasonló formám, már sokat használtam.
KEDVES LÁNYOK, KÖSZÖNÖM SZÉPEN! :)))
VálaszTörlésCsudaklassz recept, a hétvégén ki is próbálom, az én gyümölcsös kislánykám biztosan odáig lesz! Egyúttal szeretném figyelmedbe ajánlani : http://edikonyhaja.blogspot.hu/2012/09/normal-0-21-false-false-false-hu-x-none.html -hátha van kedved játszani :)
VálaszTörlésBiztos ízleni fog a kislányodnak. :) Köszönöm Edi, én is benézek hozzád játék ügyben. Bár időhiány miatt nem hiszem, hogy részt tudok venni a játékban, de szívesen reklámozom a blogomon. Azért köszönöm szépen a meghívást! :)
Törlés