Rozsos kifli sonkás-omlett és sonkás-sajtos töltelékkel
A Blogkóstoló 4. fordulójára Trollanyutól két finomságot készítettem. Az egyik a narancsos pöfeteg, a másik pedig a rozsos kifli. Az előbbit bemutattam az előző bejegyzésemben, de a rozsos kifli sem maradhat ki. Már csak azért sem, mert a kisfiam imádja a rozsos péksüteményeket, ezt a kiflit is annyira jóízűen ette. :) Gyakori lesz nálunk reggelire, de iskolaszezonban kitűnő lehet tízóraira is csomagolva a gyerekeknek, valamint el bírom képzelni ezeket a finom, puha rozsos kifliket egy kellemes piknikezés alkalmával is. :) A tölteléket pedig kedvünk szerint variálhatjuk.
A receptet köszönöm szépen Trollanyunak! :)
Hozzávalók a tésztához: kb. 15 darab kiflihez
- 3 dl langyos tej
- fél teáskanál só
- 5 dkg puha vaj
- kb. 30 dkg liszt
- 15 dkg rozsliszt
- 2,5 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 1-2 tojás
- 1-2 evőkanál tej
- 10 dkg szeletelt sonka
- só, bors ízlés szerint
- kb. 5 dkg reszelt sajt (trappista vagy hasonló)
- esetleg lehet apróra vágott petrezselyemzöld
- pici vaj vagy olaj
+ a tetejére egy felvert tojás
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben dagasztom. (a sima liszt mennyisége változhat, amikor a gép dagasztja, érdemes belenézni a gépbe, és ha kell, akkor még adhatunk hozzá lisztet, de alapjában véve közepesen lágy tészta legyen)
2. Kelesztőtálban kb. egy órán át kelesztettem.
3. A töltelékhez a sonkát csíkokra vágom és a felét serpenyőben pici vajon átsütöm - a tojást a tejjel, sóval, borssal felverem és a sonkához adom (esetleg meg lehet szórni apróra vágott petrezselyemzölddel is), majd a reszelt sajt kis részéből is szórok rá. Nem sütöm nagyon meg, mert a sütőben még sülni fog.
A csíkokra vágott sonka és a reszelt sajt többi részét meghagyom a töltelék másik feléhez.
4. Amikor a tészta megkelt, két részre osztom, mindkettőt kinyújtom kör alakúra és háromszögekre vágom. A háromszögek szélesebb részére teszem a sonkás-omlettes tölteléket, majd ha ez elfogy, akkor a többi háromszögre a sonkás-reszelt sajtos tölteléket teszem, és kifliket formálok belőle.
5. Sütőpapíros tepsibe teszem, 5-10 percig még kelesztem, majd lekenem a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13 percig sütöm. (sima sütőben is lehet, valószínű a sütési idő hosszabb lesz)
6. Ha megsült, akkor fa táblára teszem és 5-10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, hogy átpuhuljon.
Ezek a rozsos kiflik házi paradicsommal
nagyon-nagyon finomak. :)
A kertünkben rengeteg paradicsom
és paprika érik.
Jó étvágyat!
Nagyon guszták és finomak lehetnek ezek a kiflik !
VálaszTörlésDe jó azért hogy kimégy a kertbe és már szedheted is a finom zöldségeket! Szép a paprika termésetek!
Köszönöm szépen Éva. :) A kertet én is nagyon szeretem, minden friss és házi - csak picit lehetne kisebb is ez a kert... :)
TörlésNagyon szépek lettek a kiflik. Nekem különösen tetszik, hogy még meg is vannak mindenféle finomsággal töltve. Gyönyörűek a paprikák és a paradicsomok is szépen mosolyognak. Össze sem lehet az ízüket hasonlítani a boltiéval. A fotóktól meg teljesen elájultam. Magazinba valók!
VálaszTörlésNagyon kedves vagy Nea. Köszönöm szépen aranyos soraidat, jó volt olvasni. :)
TörlésNagyon guszták, és biztosan isteni finomak ezek a megtöltött kiflik!! Igazi piknik hangulatot varázsoltál ide a képeiddel, nagyon ötletes.:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Gizi. A piknikezés nekem nagyon tetszett - igaz, most csak itt az udvarunkon félárnyékos helyen, de nagyon klassz volt. :))
TörlésA kifli pedig tényleg nagyon-nagyon finom!! :)
Hú de jó kis piknikre való finomság!!! Imádom a rántottát, így meg kiflibe töltve álmaim netovábbja! :) Nagyon ötletes a fotó!!!
VálaszTörlésA paradicsom és paprika termésedre pedig irigykedem, pedig mi is kertes házban lakunk, de jelenleg még nem jött el az ideje az ilyen jó dolgoknak. :(
Barbi, a rántottát én is imádom... nagyon, és olyan jól illik ehhez a rozsos kiflihez. Fincsi. :)
TörlésA házi paradicsom és paprika tényleg sokkal finomabb ízű, mint a bolti. A kertünk óriási, tele van minden jóval: burgonya, sárgarépa, fehér répa, karalábé, káposzta, karfiol, cékla, borsó, bab (hagyma is volt, azt már fel kellett szedni, annak már eljött az ideje 1 hónapja, de télre bőven elég lesz az is). Sőt, még görög- és sárgadinnyénk is volt, és csemege kukorica. A rengeteg gyümölcsfánkról meg nem is beszélek... :)
Persze néha előfordul, hogy Milán "játszásiból" leszed pár zöld paradicsomot, bár mostanában ez már ritkán fordul elő. ;-))
Köszi, hogy benéztél! :)
Nagyon ötletes ez a tojásos töltelék. Én is heti rendszerességgel süthetnék ilyen kifliket, nagyon szeretjük.
VálaszTörlésTetszik a sok finom házi zöldség a fotókon. Milyen jó is a saját!
Köszi szépen, tudom, hogy nálatok is ízlenek az ilyen finomságok... :)
TörlésMilyen klassz kifli! Micsoda szép paprikák, paradicsomok! Milyen szép kert! De jó lehet Nálatok! Mikor mehetek??? ;-))
VálaszTörlésMikor szeretnél? ;-)) Jöhetsz!! :)
TörlésEgyébként köszi, hogy benéztél hozzám.
(Tudom, tudom, még tartozom Neked egy levélkével... :))
Micsoda pik-nik hangulat a képeken! Nagyon helyes! Csodás a kiskerted! Milyen szépek a paprikáid. Sajnos nálunk nem marad meg.
VálaszTörlésKöszi Kriszti. :)
TörlésEzt a receptet én is elmentetem annak idején, de még nem készült el. :) Nagyon hívogató képeket hoztál!! :D Szépek a terméseitek, készülhet belőle lecsó télire majd bőven! :)
VálaszTörlésKöszönöm Csilla. :) Paradicsomfőzés tegnap volt, de lecsófőzést is tervezünk a napokban...
TörlésJól néz ki! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Farci. :)
TörlésNagyon jól néz ki! A kertecskéd pedig kimondottan irigylem innen a lakásból:( Majd ha lesz végre házunk...
VálaszTörlésÉdy, aranyos vagy, köszönöm szépen. :)
TörlésIstenien néz ki, főleg a töltelékkel! :) Trollanyunál valahogy lemaradhattam róla, most viszont mentem a recepetet, nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka. :)
TörlésDe örülök, hogy ezt is elkészítetted, tökéletesek lettek. Mi is szeretjük a rozsos péksütiket, Milán már tudja, hogy mi a egészséges:) Csodás képeket készítettél, igazi pik-nik hangulat. Sajnos nálunk nincsenek zöldségek, ahhoz igazi üvegház kéne itt, pedig a konyha mellett a kert másik szenvedélyem:)
VálaszTörlésA kert nekem is a szenvedélyem, pláne a virágok! ;-) Köszönöm Trollanyu.
TörlésNagyon guszták a kiflijeid, kívül-belül egyaránt!
VálaszTörlésNagyon jó, aki tud saját zöldségeket termeszteni, nekünk sajnos csak erkélyünk van, ott viszont sok minden nem fér el, de Apukámnak minden féle van a kertben, amiből mi is sokat kapunk.
Akkor azért Ti is esztek finom házi termesztésű zöldségeket...
TörlésKöszönöm szépen Katalin. :)