Kakaós ostoros kalács + Milán és Chester :)
A kakaó krémesen balzsamozza a szájpadlást és hihetetlenül fokozza a boldogsághormonok termelődését. 😊
Tegnap reggelire sütöttem ezt a kalácsot, mert Milán nagyon szereti a kakaós "dolgokat" (kakaós palacsinta, kakaós kalács, kakaós csiga... sorolhatnám, de magát a kakaót is, mint "italt"). Tehát Neki készült ez a kalács, na és persze nekünk is, mert Mi is imádjuk ezt a puha tésztájú, csupa kakaós finomságot.
Hozzávalók a tésztához:
70 dkg sima liszt
5 dkg friss élesztő
4 dl tej
csipet só
6 dkg kristálycukor
3 tojássárgája
3 evőkanál étolaj
5 dkg olvasztott vaj
A kakaós töltelékhez:
20 dkg puha vaj vagy margarin
3 csomag vaníliás cukor
10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
4 evőkanál kakaópor
+ a tetejére a lekenéshez: egy tojássárgája pici tejjel és csipet cukorral összekeverve
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit a kenyérsütő géppel dagasztom ki általában, de ha kézzel dagasztjuk, akkor a következőképpen járunk el.
- 1 dl langyos tejben felfuttatom az élesztőt egy csipet cukorral, majd összeállítom a liszttel, a maradék tejjel, a kristálycukorral, a 3 tojás sárgájával, az étolajjal és az olvasztott vajjal. Lágy tésztává dagasztom. Kelesztőtálba teszem és kb. 1 óráig kelesztem.
- Amikor a tészta szépen feljött a kelesztőtálban (azaz duplájára kelt), akkor 6 cipócskára osztom, picit átgyúrom, és konyharuhával letakarva pihentetem lisztezett felületen még 15 percig.
- Közben elkészítem a kakaós tölteléket: a margarint kikeverem a vaníliás cukorral, porcukorral és kakaóporral.
- A cipókat egyenként kb. fél cm vastag téglalappá nyújtom és egyenletesen elosztom rajta a tölteléket, majd feltekerem (mint a bejglit vagy piskótatekercset). Majd három-három tekercset összefonok, így két testes ostoros kalácsot kapok.
- Kivajazott, lisztezett tepsibe helyezem őket sütőpapírral elválasztva, hogy sütés közben ne ragadjanak össze. (Érdemes egy kisebb tepsibe tenni egymás mellé mindkét kalácsot szorosan és mint ahogy írtam, sütőpapírral elválasztva, hogy sütés után simán szét lehessen venni őket. Így egyrészt nem terülnek el, nem lesznek nagyon laposak, másrészt az esetlegesen picit kifolyt kakaós töltelék nem a tepsiben áll meg, hanem a kalácson maradnak, mivel sütés közben teljesen kitöltik a tepsi méretét.)
- A tojássárgás/tejes/cukros "egyveleggel" lekenem a tetejét, majd előmelegített légkeveréses sütőben 190 fokon kb. 40 percig sütöm. Kb. a sütési idő felénél, amikor a kalácsok teteje már szép aranybarnára sült, akkor alufóliával letakarom a tetejét és úgy sütöm tovább, hogy a teteje ne égjen meg, de belül még süljön a tészta.
- Amikor megsült, 5-8 percig még a tepsiben hagyom tiszta konyharuhával letakarva, hogy jól átpuhuljon a tészta, majd lehet fogyasztani melegen, langyosan, kicsit hidegen - ki hogy szereti.
Férjem az ilyen jellegű kalácsokat nem szép szeletekben szereti enni, hanem letör belőle egy nagy "bucis" részt és úgy falatozza. :) Szerinte ezek a kalácsok így a legfinomabbak.
Recept forrása: Lévai Anita - Péksütemények és házi kenyerek c. könyv
Jó étvágyat!
Milán és Chester Mamáéknál :)
Nagyon jó barátok, imádják egymást, én pedig imádom őket!
Milán állandóan simogatja és ölelgeti Chestert,
Chester pedig nagyon türelmes Milánnal.
A leonbergert ajánlják kisgyermekes családokhoz,
mert imádják a gyerekeket,
nagyon jó érzékük van a babákhoz, türelmes és nyugodt kutyusok.
Szép vasárnapot!
Ez a kalács lesz a következö, amit megsütök!!! Wow, mekkora kutyó! Bárcsak az én törpicsek ebem is olyan türelmes lenne a gyerekekkel, mint Mr. Chester :)Milán nagyon cuki!!
VálaszTörlésTetszik a Mr. Chester név!!! :) Örülök, hogy neked pedig a kalácsom tetszik! Köszi Milán nevében is. :)
TörlésEz a kalács csodásan fest! Még sosem mertem ilyesmit készíteni, mert nem vagyok egy fonóbajnok, de lehet majd kipróbálom. A Chester-Milán, Milán-Chester páros pedig verhetetlen. A cuki szőke herceg, meg a hatalmas jószívű szörnyeteg jutnak eszembe róluk :D Remélem Chester nem sértődne meg a jelzőn.
VálaszTörlésNem, szerintem Chester nem sértődne meg ezen a jelzőn, Ő nem olyan. :o)
TörlésA Milán-Chester páros tényleg verhetetlen! :)))
Próbáld ki egyszer ezt a kalácsot, nem olyan nehéz a fonás, sőt, a hármas fonás nagyon is könnyű. A kalács meg csuda finom! :P
Nagyon finom lett a kalács a kakao egy kicsit kifolyik belole mi lehet a baj vele
TörlésNem szabad túl vékonyra nyújtani a tésztát, lazán kell fonni, hogy ne húzódjon, szakadjon sehol a tészta, akkor sütés közben nem reped ki. Talán ilyesmivel lehetett a gond...
TörlésÉn ezenfelül még a feltekert és megfont kalácsot szoktam keleszteni 15 - 20 percig , akkor sem reped meg a teteje és nem folyik ki a töltelék.
TörlésMekkora eb! Jól megnőtt, de látszik, hogy jámbor állat. A kisfiad törpikének tűnik mellette...A kalács csodás, az én Jancsim is tördeli, úgy hogy nem vagy ezzel egyedül... :o)
VálaszTörlésÖrülök, hogy nem vagyok egyedül ezzel... :o)
TörlésKöszi Kriszti.
Ez annyira, de annyira békebeli! Ezer éve tervezek én is hasonlót, de mindig valami más jön helyette...pedig be szeressem. Jó, hogy így megvannak kutya és gyerek, példa rá, hogy ha egy állatot normálisan tartanak, nem éheztetve, verve, láncon, bármikor rá lehet bízni apróságokat is.Én meg azt hittem rég feliratkoztam nálad, de ma észrevettem, hogy mégsem..pótoltuk!:DD
VálaszTörlésKöszönöm Ani, hogy benéztél hozzám, és azt is, hogy feliratkoztál, aranyos vagy. Ami késik, nem múlik... :D
TörlésSzép a kalács!, férjednek igaza van :)
VálaszTörlésKöszönöm Wanna. :)
TörlésCsuda aranyos itt is Milán ezzel a hatalmas kutyával. Én biztos félteném, mert nagyon félek a kutyáktól.
VálaszTörlésA kalács gyönyörű, csakúgy, mint a mögötte lévő virágaid!
Chestertől nem kell félni, nagyon megbízható kutyus, imádjuk! :)
TörlésKöszönöm María, hogy benéztél... a virágaim tényleg szépek - á, nem akarok nagyképű lenni, de annyira szeretem a virágokat. :)))
Finomat sütöttél:))
VálaszTörlésÜhüm, tényleg fincsi. :) Köszi Mónika.
TörlésNekem is, lécci, holnap reggelire...:) Milán és Chester nagyon aranyosak. Reméljük Dexter is ilyen jámbor lesz majd.
VálaszTörlésNagyon guszta lett a kalácsod, és teljesen egyetértek a férjeddel, én is törnék belőle szívesen egy jó kis bucit! :)
VálaszTörlés:))
TörlésNagzon fincsi! Hogy te reggelire mire vagy képes:) Egyetértek a férjeddel, a friss kenyér, kalács úgy a legfinomabb, ha nem szép szelet, hanem letört buci:)) Hűűha mekkora kutyus! Imádnám:)
VálaszTörlésKöszönöm Emi, aranyos vagy. :) Chestert Mi is imádjuk! :))
TörlésCsodás lett a kalácsod! Milánék nagyon aranyosak :)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. :)
TörlésÉn is szívesen letörnék egy "bucit" a kalácsodból!
VálaszTörlésMilán meg Chester mintha csak egy meséből léptek volna elő:-) Én a nagy kutyákat szeretem, egy német juhász a vágyam, de egy hasonlót is szívesen látnék, ha nagyobb udvarunk lenne. Milán meg természetesen most is cuki!
Én is imádom a nagykutyákat, főleg az ilyen jámbor, nyugodt fajtákat, mint Chester! :) Chester előtt kistestű kutyusaink voltak az évek során, őket is nagyon szerettem természetesen, de egy ilyen nagy eb teljesen más... :)
TörlésÉn is akarok egy ilyen "borjút"! A gyerek már adva van hozzá. Valaki tud egy kertet melléjük? ;-)) A kalácsra meg szívesen leszek a vendéged! :-P
VálaszTörlés:-))))
TörlésÉn a szombati gulyásleves mellé kerestem valami finomat - hol máshol, mint a blogodon :-) - és ezt az isteni kalácsot választottam - utólag is csak helyeselni tudom a döntésemet !
VálaszTörlésAnnyi picit változtattam, hogy kakaó helyett mákos és diós lett a töltelék. Nagyon-nagyon finom lett, persze nekem is szétrobbantak, de ez semmit nem vett le az értékéből. Sőt !
Biztos, hogy ezt többször is meg fogom sütni, köszi a receptet !
Szívesen Syliva! Annyira örülök, hogy ilyen gyakran sütögetsz tőlem. Ilyenkor érzem azt, hogy érdemes csinálnom ezt a blogot (mert néha bizony egy picit belefáradok). De így egyrészt a családom kedvenc receptjei is egy helyen vannak rendszerezve, másrészt nagyon szoktam örülni, ha mások is találnak kedvükre valót nálam.
TörlésÖrülök, hogy ízlett a kalács, és a diós-mákos verzió most stílszerű így karácsony közeledtével. :)
Köszönöm szépen, hogy megírtad!!! :)
Szia Gabi! Pont tegnap sütöttem meg ezt a finomságot vacsira. Nagyon fini volt :) Nagyon jó a tésztája,és csak ajánlani tudom mindenkinek.Üdv Kitti :)
VálaszTörlésSzia Kitti!
TörlésKöszönöm, kedves vagy, hogy ajánlod másoknak is. Örülök, hogy ennyire ízlik Nektek is. Valóban nagyon jó állagú ez a kalács tészta és annyira finom.
Üdv.:
Kedves Gabika!
VálaszTörlésmár 2 receptedet készitettem el, a meggyes-mákust és most hül a roppanós kókuszos!FOTOKAT RÖVIDESEN RAKOK FEL!
Kérésem lenne, nekem is van tésztadagasztó gépem, ezt a kalácsot abban fogom keleszteni, viszont ehhez a géphez nincs jó receptem barna, vagy félbarna kenyér vonatkozásában , akár magvas is-nekem nagyon kemény lesz a kenyerem és másnapra mégkeményebb, mi lehet az oka????, szerintem nem jók az arányok. ha tudnál segiteni kérlek segits egy szuper recepttel, amiből finom kenyer lesz. Mária
Gariella azóta nézem a választ, vagy nem lesz rá ideje?
VálaszTörlésKedves Mária! A somlói galuskánál válaszoltam tegnap. Barna kenyeret nem szoktam sütni, így sajnos ilyen recepttel nem tudok szolgálni, pedig szívesen leírnám, ha lenne egy jól bevált receptem.
TörlésÖrülök, hogy tetszenek a receptek, szeretettel várom a fotókat az elkészült süteményekről.
További kellemes nézelődést kívánok a blogon és jó sütést-főzést!
Gabriella
KÖSZÖNÖM A VÁLASZT, de mindennap nem járom végig időhijján az összes hozzászólást, reméltem a kalácsnál lesz a válasz, ahol a kérdésemet feltettem.
VálaszTörlésSajna itt nincs kép betallózási lehetőség, ha meg belinkelem akkor elnavigálom a lapról a nézelődőt, ezt nem akartam.
Gabriella azért ha ideje engedi kérem próbálja ki a barna-kenyeret,és hozzon nekünk egy remek receptet mi is keves kenyeret eszünk ketten vagyunk férjemmel, gyermekeink évekóta Usa-ban élnek.de azt szeretném házilag
elkészíteni a kenyérsűtő géppel, sajnos eddig nagyon ehetetlen volt amit elkészitettem a receptek alapján.
üdvözlettel: Mária
A család szemefénye nagyon tündéri kis srác, én ránézésre sem irtam volna hogy kislány....hiszen látszik hogy fiú. Nekem is van lányom is fiam is csak ők már 38 és 28 évesek.
szeretettel puszilom és köszönöm!!!
ui: már feliratkoztam értesitő emailekre, nagyon várom WEBÁRUHÁZ NYITÁSÁT, több mindent szeretnék onnét! Amit eddig láttam az nagyon izléses,
Kedves Mária!
TörlésAzért válaszoltam a somlói galuskánál, mert ott is feltette a kérdést, valószínű azt láttam meg hamarabb.
Amint kipróbálok egy barna kenyér receptet és ízleni fog, természetesen azonnal felteszem a blogra is.
Köszönöm a kedves szavakat a kisfiam nevében is.
A webáruház megnyílt, örülök, hogy tetszenek a termékek: Gabriella Webáruháza néven megtalálható.
Üdvözlettel:
Gabriella
https://plus.google.com/photos/104162833360846451005/albums/6001388235042849041?authkey=CIO1sIGdwJ7V8AE
VálaszTörléscsak próbálkozom remélem látható lesz a kép!
RECEPTET GABRIELLA AJÁNLOTTA:
http://gabicsek.blogspot.hu/2012/06/kakaos-ostoros-kalacs-milan-es-chester.html
Bemásoltam a google-ba ezt a címet, de sajnos nem láttam a kalácsot. Viszont láttam egy mákos lepény jellegű sütemény fotót...
TörlésKedves Gabi! Megsütöttem a kalácsot finom lett de nekem kifolyt nagyon belőle a kakaó és megégett. (1 órát szellőztettem utána:) ) Te hogy csinálod hogy ne történjen ilyen malőr?
VálaszTörlésHűha, hát nem mondom, hogy én nem szoktam így járni egy-egy újonnan kipróbált receptnél, de ennél a kalácsnál hál' istennek még nem jártam így.
TörlésNe nyújtsd túl vékonyra a tésztát. A kakaós krémmel csak 3/4-ig kend meg a kinyújtott téglalapokat - úgy ahogy a fázisfotón is látszik - és úgy csavard fel szorosan a rudakat, a rudak két szélét jól nyomkodd össze.
...és amikor fonod össze a rudakat, akkor ne nyújts nagyon a tésztát, óvatosan fond össze.
Valamint a kelesztésre is figyelj oda: jól megkeljen a tészta, de ne is keljen túl!
Jó sütést kívánok!
Gabriella
Mi történik, ha a tojásfehérjét is belerakom? Árt neki? Nem vagyok tapasztalt ilyenben. :)
VálaszTörlésA tojásfehérje általában kicsit szárítani szokta a tésztát. Ha csak a sárgáját tesszük bele, puhább lesz a tészta. A fehérjét pedig lefagyaszthatod és legközelebb készíthetsz belőle olyan süteményt, amihez csak tojásfehérje kell.
TörlésKöszi szépen! :)
TörlésMost sütöm már másodszor.Isteni finom☺
VálaszTörlésÉdesanyám és anyósom is készített olyan kalácsot, aminek a tölteléke kakaós puding volt, vajjal kikeverve, de nem találom a receptet. Neked talán megvan. Ha igen, azt is írd le, kérlek. Előre is köszönöm.
VálaszTörlésMegsütöttem, isteni finom! 🍫🥰Köszönöm a receptet!
VálaszTörlés