Epres malpura

Ínycsiklandó édesség, amely apró fánkocskákat takar friss gyümölcsből készült joghurtban.
Bármilyen gyümölcsből elkészíthető, a gyerekek nagy kedvence > legalábbis Milán rajong ezért a kis desszertért, vagy most a nagy melegben írhatom úgy is, hogy hűsítőért. :)
Ez az utolsó epres bejegyzésem az idei nyáron, elfogyott az eper a kertünkben. :( Viszont érik a málnánk, a cseresznyénk, a későbbiekben a fekete eprünk, barackunk, szilvánk... - tehát lesznek még gyümölcsös bejegyzéseim, illetve receptjeim. 

Hozzávalók a fánkocskákhoz:
- 5 dl fehér liszt
- 2 dl porcukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- kb. 3 dl tej
- olaj a sütéshez

A gyümölcsjoghurthoz:
- 1,2 dl joghurt
- kb. 1 dl kristálycukor
- 4 dl földieper




Elkészítés:
1. Egy tálban összekeverem a lisztet, a sütőport és a porcukrot. Fokozatosan öntöm hozzá a tejet, miközben simára keverem. Egészen sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. Negyed órára félreteszem, hogy a tészta pihenjen.
2. Közben egy másik tálban összekeverem a cukrot és a joghurtot. Megmosom és feldarabolom az epret és azt is a joghurthoz adom. 
3. Egy serpenyőben felmelegítem az olajat, a tésztából egy teáskanállal apró fánkocskákat teszek az olajba (annyi fánkocskát teszek sülni a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér benne). Időnként megforgatom, hogy le ne égjen - aranyszínűre sütöm, végül kiveszem és papírtörlőn lecsöpögtetem. 
4. Ha egy picit kihűltek a fánkok, akkor a gyümölcsjoghurtba forgatom őket. 




Jó étvágyat!

Forrás: A kerttől a konyháig c. könyv

Megjegyzések

  1. Guszta nagyon és finom édesség! Elképzelem ahogy a kis Milán kanalazza. Nagyon jó lehet hogy ilyen sok gyümölcs megterem a kertben! Imádtam gyerekként azt a fekete epret ami a fán van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva. A fekete epret én is nagyon-nagyon szeretem (Milán is, én is, csak a férjem nem). Csak az a baj vele, hogy amikor az ember eszi ezt az epret, akkor csupa fekete a keze, szája, és kézmosással sem jön le rögtön (csak ha citromlével öblítem le), szóval el tudod képzelni, hogy néz ki a kezem ilyenkor a fekete eper szezonban. :)))

      Törlés
  2. Ismét egy különlegesség! Nagyon jópofa! Mehetek málnázni hozzátok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jöhetsz, persze. De az idén még nem jut sok málna, mert fiatal a bokor, szóval nem fogsz tőle gyomorrontást kapni... Jövőre viszont teledézsmálhatod magad nálunk. :o)

      Törlés
  3. Ez nagyon finom lehet! Nem is csodálom, hogy a gyerekek nagy kedvence. :)
    Szerencsés vagy/vagytok, hogy ilyen jó sok gyümölcs megterem a kertetekben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tényleg szerencsések vagyunk, hogy óriási kertünk/udvarunk van, és tele vagyunk gyümölcsfával - direkt ültettük ezt a rengeteg gyümifát, mert imádjuk a gyümölcsöket. Csak van munka is velük azért...

      Törlés
  4. Szeretem, ahogy Milánról írsz, átjön hogy rajongsz érte, imádod Őt és hát ezt szeretem, ez tetszik nekem...
    Annyira jó, hogy szereti a gyümölcsöt, az én Fiam is így van vele,
    nekünk is folyamatosan érnek a gyümölcsök, mindig van valami a kertben és ez remek dolog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mági! Olyan aranyos vagy, annyira jó volt olvasni a soraidat... Köszönöm szépen!! Ezek szerint a blogomon is kitűnik, mennyire imádom ezt a kis szőke herceget (vagy néha inkább kis szőke szörnyeteget:))!! Igen, rajongok érte, a mindenem!!! Tudom, minden Anya így érez a gyermeke iránt, ez így a szép és így a tökéletes! 2 és fél éves Milán, és eddig még mindegy egyes napot és percet együtt töltöttem vele (nem bölcsis), úgyhogy talán még a megszokott anya-gyermek kapcsolattól is jobban kötődünk egymáshoz. (ettől függetlenül nagyon közvetlen és barátkozó kisfiú mindenkivel, a gyerekekért pedig egyenesen rajong)

      Örülök, hogy Ti is tele vagytok gyümölcsfával... akkor Ti is csak kimentek a kertbe, szedtek egy tál gyümölcsöt, megmossátok és már majszoljátok is jóízűen és frissen - ez tényleg remek dolog. :)
      Köszönöm, hogy benéztél hozzám, gyere máskor is! :)

      Törlés
    2. Sokszor jövök, csak nem mindig írok:-)
      Igen, így van a gyümölccsel, annyi különbséggel, hogy én sokszor kint eszem és bizony meg sem mosom ( nincs kezelve )...

      Én is tudom, hogy minden anya szereti a gyermekét, de más gondját viselni, gondozni, játszani vele és más amikor együtt "létezel" vele. Ezt érzem.
      Az én Fiam sem volt bölcsis és óvodás is csak 5 éves korától, csoda volt ( van ) minden együtt töltött idő ( mi is minden egyes percet együtt töltöttünk ) és ahogy mondod nagyon kötődünk egymáshoz és így is eljött az idő, amikor engedgetni kellett/kell , csak az a jó, hogy nincs lekiismeretfurdalás. Vele voltam, minden megvárt:-)

      Törlés
    3. Ha gondolod, nem kell közzétenni, az előzőt.

      Törlés
    4. Közzétettem, nem baj? De olyan szépeket és kedveset írsz, aminek nagyon örülök ám!

      Egyébként akkor esik legjobban a friss gyümölcs, amikor aláállsz a fa alá és azonnal eszed - mosatlanul, úgy, ahogy van... eszed és eszed, nem bírod abbahagyni. :)

      Örülök, hogy sokszor jössz, én is gyakran megyek. :))
      Szép estét Nektek!

      Törlés
    5. Nem baj, nem titok, csak ma másfele megy a világ:-( de az sem baj...az élet gyönyörű és benne mindenki úgy ahogy van:-)

      Törlés
  5. De jól hangzik, jól is esne egy tányérkával ebben a hőségben! :) Nálunk sincs már eper, de málnával is biztosan finom lesz! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon különlegesen hangzik, az ember felkapja rá a fejét! Nagyon finom lehet! Bár nálunk a kislányom enné ebben a formában, a fiúk csak a fánkokat falatoznák:-)! Nem egyszerű eset ennyi válogatósat etetni:-)!

    VálaszTörlés
  7. Mennyi csodás gyümölcs van a kertetekben! Irigyellek érte:) Ez a malpura meg igazán különleges finomság lehet! Fánkocskák és gyümölcsjoghurt. Milyen remek párosítás!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta, habkönnyű a joghurtod :) Finom lehet a fánkkal, de magában is.

    VálaszTörlés
  9. Nem szoktam irigykedni, de most a sok,folyamatosan érő gyümölcsöd kiváltotta belőlem:-) Különleges édességet készítettél az utolsó eprekből!

    VálaszTörlés
  10. KÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY BENÉZTETEK HOZZÁM! :))

    VálaszTörlés
  11. Kedves Gabriella.Érdeklődnék,hogy mi a neve annak a csokis sütinek ami fent a főoldal tetején a harmadik képen látható?Nagyon jó recepteket találtam itt.alig bírok válogatni :) Csak így tovább.
    Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A süti neve: csokoládés brownie cseresznyekrémmel.

      Örülök, hogy tetszenek a receptek.

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban