Barackos pite - Nigella receptje alapján

Nigellánál láttam régebben ezt a pitét (a Paprika Tv műsorában), annyi különbséggel, hogy Ő körte befőttel készítette, Én pedig őszibarack befőttel - de lehet sárgabarackkal is, és nem csak befőttel, hanem szezonban friss gyümölccsel is  - olyan gyümölcsből, amely már szép érett. Én friss, érett őszibarackkal már többször készítettem.
Könnyű, laza gyümölcsös süteményről van szó, annyira finom vajas íze van! ...és ennek a sütinek még az az előnye, hogy csak egy keverőtál kell az elkészítéséhez - egyszóval nem vonzza a mosatlant - emiatt is imádom! Pár perc alatt összekeverjük, kb. 20 percig sütjük és már ehető is. 

A recept 2012-ben került fel a blogra, vannak régi, 2012-ben készült képek is, de mivel gyakran sütöm, új képek is készültek azóta.


Fotó: 2020. augusztus



Hozzávalók: 
25 cm átmérőjű piteformához
körte vagy barack befőtt félbe vágva mag nélkül 
(vagy friss érett gyümölcs megmosva/félbevágva)
13 dkg finomliszt
13 dkg kristálycukor
fél cs. sütőpor (6 g)
negyed teáskanál szódabikarbóna
15 dkg puha vaj
2 nagyobb tojás
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor


A pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:


 
Elkészítés:
  1. A piteformát kivajazzuk és enyhén lisztezzük. A barack befőttet leszűrjük és a formába tesszük úgy, hogy a vágott felülete legyen alul. (Ha friss gyümölccsel készítjük, akkor a megmosott, meghámozott gyümölcsöt kettévágjuk, kivesszük a magot, majd a vágott felülettel lefelé a formába tesszük.)
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával.
  3. Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a vajat, végül folyamatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket is, és alaposan összekeverjük. Sűrű tésztát kapunk, de ha nagyon sűrűnek érezzük, adhatunk hozzá néhány evőkanál tejet nyugodtan. A tésztamasszát a gyümölcs köré kanalazzuk, elegyengetjük.
  4. Előmelegített sütőben 220 fokon légkeveréses programon kb. 7-8 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 180 fokra és így sütjük tovább kb. 10-12 percig, de inkább végezzünk tűpróbát! Ne süssük túl, mert kiszárad! Ha az első 7-8 perc után a süti teteje nagyon barnul, akkor letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje, de belül még süljön tovább. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Hagyományos sütőben is süthető kb. 200 fokon tűpróbáig.)
  5. Porcukrozva tálaljuk.


Munkafolyamatok




Jó étvágyat!
 
 
Fotó: 2012.  június 

Megjegyzések

  1. Hú, de megkóstolnám! A kép hangulata alapján szép helyen lakhattok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves vagy. Tényleg nagyon hangulatos az udvarunk... ;)

      Törlés
  2. Jó kis recept, gyors elmentem, különösen hogy valahogy elveszett az eddigi összes könyvjelzőm, ami 90 % -ban recepteket jelentett :( A virágod ismét gyönyörű!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Édeskonyha, a recept tényleg klassz, nemhiába Nigella receptje. ;) Az amarilliszeim pedig tényleg csodálatosan gyönyörűek, télen-nyáron virágzik mindegyik, szeretem őket. :)
      Sajnálom, hogy elveszett a receptes könyvjelződ, de attól nem félek, hogy nincs mit sütnöd... ;-)

      Törlés
  3. Nagyon finomat sütöttél már megint.Igazán ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  4. Látszik a tésztáján milyen porhanyós. Hétvégére én is ilyesmit terveztem:)

    VálaszTörlés
  5. Gabi, nagyon jól néz ki! :) Elfogadnám azon a tányéron a szeletet, vagy akár az egészet?! :D

    VálaszTörlés
  6. Remek kis pite és egyszerű, gyors. Nekem való. Már rögtön enném is:)

    VálaszTörlés
  7. KÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY BENÉZTETEK HOZZÁM MA IS. ÉRDEMES ELKÉSZÍTENI EZT A SÜTIT, MERT AMILYEN EGYSZERŰ, OLYAN FINOM... :P

    VálaszTörlés
  8. Megysütöttük anyával, visszük a vendégségbe. Tuti sikerünk lesz, mert nagyon nagyon finom! Dupla adagot készítettünk, és ez is kevés lett. :) Lizi (11)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lizi. Örülök, hogy megsütöttétek, annak pedig még jobban örülök, hogy ennyire ízlett Nektek is. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad! Üdvözlöm Anyukádat!

      Törlés
    2. Szia!! Megint Lizi vagyok, azőta ugyanezt megcsináltuk szilvával is! Az is nagyon finom lett, és mindenkinek ajánlom!! :)

      Törlés
    3. Köszi, hogy megírtad. Szilvával még nem próbáltam. Olyan jó, hogy ennyire ízlik Nektek ez a süti! :)

      Törlés
  9. Jó reggel!
    Megsütöttem tepsibe, dupla adag tésztával,vaníliás cukorral kakaópor nélkül és ananásszal, mert az volt itthon 😁
    Nem kellett letakarnom, mert picit gyengén süt a sütōm csak pakolgattam alulra felülre. 🙂 Tökéletes lett! Tudok képet küldeni?
    Köszönöm és szép hétvégét!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban