Kakaós-fahéjas óriás briós
A tésztája kellemesen puha, a töltelék finom kakaós > kell ennél több a reggeli tej vagy kakaó mellé? :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finomliszt- 2 dkg élesztő
- 7,5 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
A töltelékhez:
- 3 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 kávéskanál fahéj (ha valaki nem szereti a fahéjat, akkor ezt ki lehet hagyni)
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tejszín vagy tej
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
(A tészta hozzávalóit most a kenyérsütőgép üstjében készítettem el - amíg a gép dolgozott, addig legalább tudtam intézni a reggeli teendőket.)
1. A lisztet összekeverem a cukorral. A vajat (vagy margarint) és másfél dl tejet beleöntöm a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a lisztet, melybe kicsi mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt és ráöntöm a maradék 1 dl tejet. Elindítom a dagasztás programot.
2. Amikor a gép végzett a dagasztással, akkor a tésztát egy kelesztőtálba teszem, és duplájára kelesztem a tésztát.
3. Ha a tészta megkelt, akkor kinyújtom kb. 5 mm vastag téglalapra. A töltelék hozzávalóit összekeverem és rászitálom egyenletesen a kinyújtott tésztára. Feltekerem mint egy bejglit és csiga alakba felcsavarom.
4. Sütőpapíros tepsibe teszem, néhol megszurkálom a tésztát villával, hogy lehetőleg ne nagyon nyíljon szét sütés közben.
5. A tojássárgáját pici /tejszínneltejjel és cukorral összekeverem, lekenem vele a tészta tetejét, és előmelegített 180 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 40 percig sütöm. Ha a vége felé a tészta már szép barna, akkor esetleg letakarom alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg, de a közepe még süljön. (sima sütőben valószínűleg több ideig tart a sütés)
6. Amikor a tészta megsült, még forrón megszórom a tetejét pici kristálycukorral, majd letakarom 10-15 percre egy konyharuhával, hogy jól átpuhuljon amíg picit hűl - aztán lehet fogyasztani. Langyosan a legfinomabb, de kihűlve is finom puha marad.
Jó étvágyat!
Kell-e ennél több?! Nekem nem! Hú, de reggeliznék ilyen finomságokat minden nap!
VálaszTörlésHű de jól néz ki. Ez lesz nálam a következő, diós változatban. Köszi szépen az ötlett és a receptet.
VálaszTörlésJujjjjj! Dobtam egy pogit, kérek szépen egy szeletkét cserébe :O
VálaszTörlésNem kell ennél több,pont jó így.Küldheted is:))
VálaszTörlésNekem se kéne több :-)) Te jó ég, ilyenre felkelni reggel!
VálaszTörlésJöhet, így, ahogy van. Kakaós is, fahéjas is, tényleg nem is kell jobb egy csésze tej mellé! :)
VálaszTörlésHú micsoda gyönyörű óriás briós, nem kell nekem sem több:)
VálaszTörlésNekem sem kellene ennél több, csak itt lenne reggelire. Nagyon szépséges!!!
VálaszTörlésÉrdekes és finom megoldás. Most reggelire jöhetne.
VálaszTörlésOh jajj most azonnal... :D Brióst szeretjük, kakaó, fahéj bármikor jöhet így együtt meg.. hmmmmm...
VálaszTörlésúhh, ez eszméletlen jól néz ki, gonodlom Milánnak is nagyon tetszett...:)
VálaszTörlésNagyon szép lett a briós! Megakadt a szemem azokon a pöttyös bögréken is:-)
VálaszTörlésNo, ezt biztosan megsütöm, meseszépen néz ki... gratulálok! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Mirza, örülnék, ha megsütnéd... :)
TörlésKÖSZÖNÖM SZÉPEN MINDENKINEK! :)
VálaszTörlésSzia Gabriella! Azt szeretném kérdezni , hogy 1 nagy csiga lesz belőle vagy lehet több kicsit is készíteni?
VálaszTörlésSzia Renáta! Én egy nagyot készítettem ebből a tésztából, de nyugodtan készíthetsz több kicsit is... Amennyi neked jól esik.
TörlésJó sütést kívánok!