Meggyes pite (tojásmentes)
Csupa-csupa meggy, finom omlós tésztával, na és az sem mellékes, hogy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, valamint felszeletelve mutatós is.
Jó, tudom, hogy a meggyszezon még odébb van (jóval odébb sajnos), Én ma mégis egy meggyes pitét sütöttem, hiszen lehet befőttből is készíteni. Biztos, hogy elkészítem ezt a süteményt majd nyáron is meggyszezon idején, hiszen a szüleimnek sok meggyfa van (melyekben soha nem csalódunk, roskadásig vannak a bordó savanykás gyümölccsel), de most kiválóan megfelelt a tavaly nyáron "elraktározott" meggybefőtt is. (ennek legalább annyi előnye volt, hogy nem kellett kimagozni :)
Hozzávalók a tésztához:
25 cm-es piteformához
12 dkg porcukor
25 dkg vaj (esetleg margarin)
37 dkg liszt
egy kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen)
1 csomag vaníliás cukor
Tipp:
Ha esetleg nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá pici vizet. De először semmiképpen ne tegyünk bele, hiszen a linzer tészta a hideg vajjal egyébként is nehezebben áll össze > csak ha látjuk, hogy még mindig túl "poros" a tészta alapja, akkor tegyünk hozzá vizet a könnyebb összegyúrás érdekében.
A töltelékhez:
80 dkg magozott meggy
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg kristálycukor
(de ha cukrozott meggybefőttből készítjük, akkor nem kell már cukrozni)
1 csipet fahéj
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a két cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd elmorzsolom benne a hideg vajat/margarint. Összegyúrom a tésztát és hűtőbe teszem.
1. A lisztet összekeverem a két cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd elmorzsolom benne a hideg vajat/margarint. Összegyúrom a tésztát és hűtőbe teszem.
2. Miután a tészta megdermedt a 2/3-át lisztezett felületen kör alakúra nyújtom és kibélelek vele egy 25 cm átmérőjű piteformát.
3. Előmelegített sütőben 200 fokon elősütöm 10 perc alatt.
4. Közben elkészítem a tölteléket: (ha meggybefőttel dolgozunk, akkor a meggy levét csorgassuk le egy szűrő segítségével) a hozzávalókat összekeverem, és a sütőből kivett, még meleg tésztára igazítom egyenletes vastagságban.
5. A maradék hideg tésztát almareszelővel a tetejére reszelem (fontos, hogy addig a tészta a hűtőben legyen, hogy könnyebb legyen reszelni).
6. Ezután ismét a sütőbe teszem és kb. 20-25 percig sütöm.
Jó étvágyat!
Ez NAGYON szép! És remekül megy a színe még a terítőhöz is ;)
VálaszTörlésKöszi Édeskonyha. A terítős megjegyzés nagyon tetszik! :))
VálaszTörlésNagyon guszta, annyira megennék belőle egy keveset...:)
VálaszTörlésKeveset?? :-)
TörlésMeghökkentően hasonlót sütöttem hétvégén - csak más töltelékkel :-))) Igen jól fogyott!
VálaszTörlésSzuper lett a meggyesed!
Köszi Viki! ...és mikor látom a Tied? :)
TörlésIsmét gyönyörű sütit alkottál,az íze pedig gondolom mennyei:))
VálaszTörlésUI: Nem akarod te is törölni a szó ellenőrzést,hogy könnyebb legyen írni?
Köszönöm Mónika!
TörlésJelen pillanatban fogalmam nincs hol lehet törölni a szóellenőrzést. Az Én megjegyzéses rovatomnál u.is a beállításoknál nincs szóellenőrzéses rublika, ahol állítgatni leheten... Egyszerűen nincs.
Gabriella, tönkremegyek...:((( Csoda guszta!:)
VálaszTörlésAzért inkább ne menj tönkre kedves Roza. :) De azért nagyon örülök, hogy tetszik neked. De tudom, tudom, muszáj diétáznod...
TörlésGuszta!! Annak ellenére, hogy nem szeretem a meggyet, bizony nagyon szívesen meg kóstolnám ;)
VálaszTörlésNa, ez már jó jel! :-))
TörlésNagyon guszta! Tökéletesnek látszik befőttből is! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka! :)
TörlésNekem is kedvencek ezek az édes-savanyú dolgok. Ráadásul ez ugye tiszta crumble, ami pláne bejön.))
VálaszTörlésÖrülök, hogy "bejön" neked is! :))
TörlésNagyon szép, és nagyon finom lehet :)
VálaszTörlésTényleg nagyon fincsi volt! Köszönöm María, hogy benéztél! :)
TörlésGyönyörű lett a meggyes pitéd:) A terítőt a meggy színáhez választottad? Nagyon passzol hozzá. Majd nyáron aztán lehet magozni, hogy legyen télire:)
VálaszTörlésKöszi Trollanyu. Igazából nem "passzoltattam" a terítőt a pitéhez, nem volt tervben, de később én is észrevettem, hogy a színe nagyon hasonló... :)
TörlésCsodaszép a pitekusz! :) Enném :) Puszik! B.csek
VálaszTörlésPitekusz, macskusz, házikusz... :D Ez rád vall. ;-) Különben meg köszi B.csek!
TörlésPuszillak
Nagyon guszta és príma ötlet a tetejére reszelt tészta :) Fejben máris update-eltem és elraktároztam :) Biztosan sorra kerül nálunk is, mert van még fagyasztott meggyem. De ugye nem 2025 percig sütötted? ;))))))
VálaszTörlés2025 perc?? Te jó ég, javítom! Mindig ez a rohanás, Milán is itt nyüzsög körülöttem állandóan, 1 perc nyugalmam sincs. :)
TörlésKöszönöm, hogy benéztél hozzám, és a reszelt tészta tényleg "príma" a tetején. :-)
Nagyon is szeretem a befőttből készült sütiket, miért kellene nélkülözni télen az ilyen finomságokat! Nagyon jó kis recept! :)) Ja és a magozott meggy tényleg időspórolás! :D
VálaszTörlésKipróbáltam! Isteni lett!!!! Köszönöm a csodás receptet! :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlik Ági, szívesen a receptet. :)
TörlésHétvégén elkészítettem, férjemnek volt szülinapja és a meggyes pite a kedvence. Amikor megláttam a honlapodon a pite fényképét, megörültem, pont ilyet szerettem volna. Nem csalódtam nagyon jó lett, köszi a receptet!
VálaszTörlésEgy aprócska ötlet: utálok tésztát nyújtani, és ilyen linzer tésztánál olvastam egyszer azt a tippet (talán Stahl Judittól) hogy amikor összeállítjuk a tésztát akkor formázzunk kis rúdat belőle, azt tegyük a hütőbe. Amikor elővesszük, csak karikákat kell vágni belőle, körbepakolni piteforma alját és összenyomkodni őket. Nekem bejött.
Nagyon örülök, hogy ízlett a pite, és köszönöm szépen a Stahl Juditos ötletet, ez nagyon jó, örülök, hogy megosztottad velem.
Törlés