Omlós mákos, édes zsemle - reggeli napfényben



Ma reggelire zsemlét sütöttem. De most nem "sima" zsemlét óhajtottam, hanem valamilyen édes jellegűt finom házi lekvárral. Így esett a választásom a mákos édes zsemlére. Hajnalban dagasztottam be és mire megsült, megterítettem a reggelihez, addigra a napocska is felkelt és besütött a teraszajtón egyenesen az étkezőasztalra. Na, ilyen napfényesen induljon minden reggelünk! :)
A zsemle pihe-puha lett és kellemesen édes a méztől. A házi lekvárral megkenve pedig 'csuda' finom reggelink volt!




Hozzávalók: 
 kb. 10 darabhoz
 40 dkg finomliszt
-8 dkg rétesliszt
 2,5-3 dl langyos tej
5 dkg vaj
 2,5 dkg élesztő
 3 evőkanál cukor
 pici só

+ a tetejére 1 felvert tojás
 1-2 evőkanál mák


Elkészítés:
Ha van kenyérsütő gépünk, a dagasztást a gépre bízhatjuk, csak dagasztás programon. Amikor elvégezte a gép a dagasztást, akkor a tésztát kelesztőtálba tesszük, kelesztjük. Amennyiben kézzel dolgozzuk ki a tésztát, a szokásos módon járunk el:
1. Az élesztőt kevés cukros, langyos tejjel felfuttatom.
2. A lisztben elkeverem a maradék cukrot és pici sót. 
3. A vajat elmorzsolom a lisztben, hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt is és a maradék langyos tejjel elkezdem dagasztani. (lehet, hogy nem kell hozzá a 3 dl tej, emiatt öntöm a tésztához folyamatosan... látom, hogy mennyit vesz fel a tészta, hogy jól dagasztható legyen)
4. Kelesztőtálba teszem és pihentetem kb. 1 órát.
5. Utána még egyszer finoman átgyúrom, hengerré formázom, és kb. 10 egyenlő darabra vágom. 
6. Minden darabot a két tenyerem között golyókká gömbölyítek.
7. Kivajazott, lisztezett sütőlemezre/tepsibe teszem a zsemléket, egymástól 4 cm-re. 
8. Sütés előtt, langyos helyen pihentetem még kb. 15 percig.
9. Majd tetejüket felvert tojással megkenem és mákot szórok rá. (ha valaki nem szereti a mákot, nem kötelező, de szerintem mákkal nagyon fincsi)
10. Előmelegített sütőbe teszem, légkeveréses programon sütöm > az első 8-10 percben 220 fokon, majd leveszem 170 fokra és még sütöm kb. 10 percig.




 Megjegyzés:
1. A sütésnél nemhiába írtam oda, hogy előmelegített sütő legyen és kb. 220-fokkal indítsunk (sima gázsütőnél 7-8-as fokozat), hogy jól felemelkedjenek" a zsemlék, majd pár perc múlva el ne felejtsük mérsékelni a fokot, mert különben megégnek a zsemléink. 
2. Zsemlesütéskor, ha nincs megadva a receptben, hány darab lesz belőle, könnyű a hozzávalók összsúlyából kiszámítani. 1 db zsemle kb. 5 dkg. A súlyt elosztjuk öttel, s máris megvan, hány zsemlét kell kapnunk az adott tésztából.


 Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon szépek lettek a zsemléid, szinte érzem az illatát. Egy ilyen finom reggelinek nem is lehet ellenállni.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi sem tudtunk ellenállni neki. :) Köszönöm, hogy meglátogattál!

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek! Vége a munkaidőnek és konkrétan éhenhalok a látványtól. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan vegyél le a kosárból egyet. Nem venném a szívemre, ha valami bajod esne... ;-)

      Törlés
  3. Szerintem is nagyon szépek! Valaki igazán süthetne nekem is egy-kettőt holnap reggelire :D

    VálaszTörlés
  4. Uh de szépek lettek!!!! És a Nap süssön Rátok, mindig! :) B.csek

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek és napos kép kifejezetten szép. Ezért megérte már hajnalban dagasztani:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu! A napos kép számomra is annyira hangulatos! :)

      Törlés
  6. Guszták, egy kis vajjal meg lekvárral elfogadnám! És köszönet a végén a jó tanácsokért! :)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű zsemlék lettek a fotók is nagyon hangulatosak! Szívesen lettem volna nálatok azon a reggelen!! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Barbi! Mi pedig szívesen vendégül láttunk volna... ;-))

      Törlés
  8. Valami csodásak a zsemléid! A képtől meg egyenesen jókedve lesz az embernek:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Roza > a képek tényleg vidámra/színesre sikerültek. :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban