ALMATORTA
Ma van Apukám születésnapja, emiatt készült az almatorta. Mivel neki a kedvenc süteményei a linzer és az almáslepény, ezért úgy gondoltam, hogy elkészítem szülinapjára a kettő keverékét. Ő ugyanis az ilyen klasszikus süteményeknek/tortáknak jobban örül, mintha valamilyen krémes jellegű tortát készítenék.
Ez a torta nagyon-nagyon finom és ezzel nem túlzok egy cseppet sem! 😊😋 Amikor délután kisült, a férjem pont itthon volt és az orra rögtön odacsalogatta a tortához. Egyfolytában azt mondogatta, hogy milyen nagyon kellemes és finom illata van. Már alig várta, hogy este átmenjünk Apukámat köszönteni tortástól, és hogy végre megkóstolhassuk. 😊
Amikor a torta fölé hajolunk, annyira kellemes citromos, almás, mazsolás, rumos, vaníliapudingos illata van, hogy az ember képtelen ellen állni neki. Aztán amikor végre megkóstolhattuk... hmmm... mennyei, kész ízkavalkád: keveredik a savanykás, édeskés, citromos, pudingos íz - hol az egyiket érezni jobban, hol a másikat... Tényleg nem túlzok, ha azt írom, hogy csodálatos!
Hozzávalók a tésztához:
26 cm-es tortaformához
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
20 dkg margarin
1 tojás
fél citrom reszelt héja
csipet só
Töltelékhez:
1 kg savanykás alma (kb. 8-9 közepes méretű alma)
8 dkg mazsola
8 dkg kristálycukor
1 citrom leve
3 evőkanál rum
(ennek híján én 1 evőkanál rumaromát tettem bele)
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 dl tej
fél rúd vanília
(lehet helyettesíteni 1 cs. vaníliacukorral)
2 evőkanál vanília puding
2 tojás
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a darabkákra vagdalt margarint, a tojást, csipet sót, a reszelt citromhéjat, majd sima tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle és alufóliába csomagoljuk, két órát a hűtőben pihentetjük.
- Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivesszük és vékony szeletekre vágjuk.
- Összekeverjük a megmosott mazsolával, kristálycukorral, rummal, citromlével, őrölt fahéjjal.
- A tésztát kb. 4 mm vastag lappá nyújtjuk, kibéleljük vele a tortaformát úgy, hogy az oldalát is teljesen fedje. (A formát előtte kivajazzuk és lisztezzük!)
- A maradék tésztát csíkokra vágjuk.
- Az almakeveréket a kibélelt tortaformába öntjük, elsimítjuk.
- A tejet összekeverjük a vaníliás pudinggal, a tojásokkal, a fél rúd vanília kikapart közepével, majd az almás "cucc" tetejére öntjük.
- A tésztacsíkokkal berácsozzuk a torta tetejét és lekenjük 1 felvert tojással.
- 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Az első 20 percig légkeveréses programon sütjük, és amikor kezd picit barnulni a torta/tészta teteje, akkor letakarjuk lazán alufóliával, hogy ne égjen meg felül, de azért a belseje tudjon tovább sülni - így az utolsó 20-25 percig letakarva alsó-felső sütéses programon sütjük tovább.
- A formában hagyjuk kihűlni és csak akkor szeleteljük fel, amikor már teljesen kihűlt.
Jó étvágyat!
Isten éltesse apukádat nagyon sokáig!
VálaszTörlésNagyon szép guszta a tortád amit készítettél! Nagyon finom lehetett biztos volt sikere örült apukád!
Nagyon sok boldog szülinapot kívánok Apukádnak! A torta pedig nagyon guszta, érzem is az illatát! Finom! :)
VálaszTörlésNagyon guszta lett a tortád, felvettem az elkészítendők listájára. Köszi a receptet. Édesapádnak pedig boldog szülinapot és jó egészséget kívánok!
VálaszTörlésHú ez nagyon jól néz ki. Jó ünneplést és boldog születésnapot apukádnak!
VálaszTörlésBoldog Szülinapot Apukádnak:) Fantasztikus tortát készítettél neki, gratulálok:)
VálaszTörlésElőször is Isten éltesse Apukádat sokáig szerető családja körében :)!!
VálaszTörlésNem vagyok nagy almarajongó, de ahogy elolvastam a tortád leírását, szinte éreztem a finom illatokat. Ügyesen elkészítetted ezt az ünnepi sütit, gyönyörű is és isteni lehetett. Gratulálok :)!!
Csatlakozom a jókívánságokhoz és gratulálok a gyönyörű tortához! :)
VálaszTörlésKedves Lányok! Köszönöm szépen a jókívánságokat Apukám nevében is! A torta nevében pedig a dicsérő szavakat. :) Örülök, hogy benéztetek hozzám! :-)
VálaszTörlésA torta nagyon finom, boldog szülinapot Édesapádnak és egyúttal szeretettel meghívlak Gabriella egy eseményre
VálaszTörlés, melyen jutalmat kapsz tőlem sikeres blogolásod fáradozásaiért :)
Hát ez nem piskóta:-) El is hiszem, hogy nem túlzol a finomságát illetően. Sok mindent forgatok a fejemben, valami hasonlót is tervezek. Csak lassan válnak valóra:-) De majd ide jövök a receptért!
VálaszTörlésApukádat pedig Isten éltesse sokáig!!!
Kedves Gerdi! Köszönöm Apukám nevében is! Oké, gyere a receptért, szívesen látlak, és örülök, hogy tetszik a torta! :-)
TörlésÉn most tévedtem ide,és nagyon-nagyon tetszik!!!!Praktikus,gyorsan készülő,világos leírások és szép fotók! Gratulálok szívből!Zsóka
VálaszTörlésKöszönöm szépen Zsóka, aranyos vagy. :)
TörlésÉn nemrégen tévedtem ide azaz almatorta receptet kerestem,és ide hozott jó sorsom.Elkészítettem már 2x,a családom kedvence lett.Persze az enyém is.Köszönet a finom receptért.
VálaszTörlésKedves Nyanyus! Örülök, hogy hozzám tévedtél. :) Ez az almatorta az én családom kedvence is lett, mert tényleg annyira finom. ...és azok az illatok sütés közben... :)
TörlésKöszönöm szépen, hogy megírtad.
imádom,már vagy hatodszorra készítem el!:)) bár nekem valamiért ki szokott folyni a leve.. szerintem holnap msfélszeres tésztát csinálok,hogy vastagon fedje a tortaformám alját. köszönöm a receptet. a másik nagy kedvencem tőled a túrós alapú kakaóscsiga, na az is mindig sikert arat.
VálaszTörlés