Finom almás lepény - családom szerint a világ legfinomabb almása
Puha és könnyű a tésztája, nagyon finom almás töltelékkel, amely vajjal és sárgabarack lekvárral van ízesítve. Vigyázat! Nagyon eteti magát, az ember kapkodja egyiket a másikat után a tányérról. 😊 Valójában ez a sütemény napokig nem száradna ki, de nálunk már másnapra sem nagyon marad belőle. A családom és ismerőseim szerint ez a világ legjobb almás süteménye! Szerintem is! 😋 Gyakran készítem, emiatt fotó is több készült róla.
Hozzávalók a tésztához:
20x30 cm-es tepsihez
35 dkg liszt
fél csomag sütőpor
15 dkg vaj (vagy margarin)
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
néhány evőkanál tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
kb. 8-10 darab közepes alma
2 evőkanál sárgabaracklekvár
kristálycukor ízlés szerint (attól is függ, mennyire édes vagy savanyú az alma)
4-5 dkg vaj
+ a tetejére 1 tojássárgája
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megrendelhetők a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Kisfiam a pici vödörrel segített almát hozni
a kertünk végén lévő fáról
Elkészítés:
- Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha az almának sok a leve, akkor kézzel egy kicsit kicsavarjuk (ha sok lé marad alatta, akkor a tészta elázik - de azért nagyon szárazra se csavarjuk ki, mert akkor párolás közben leég). Egy lábasban kicsit megpároljuk, közben kevergetjük, le ne égjen. Hozzáadjuk a baracklekvárt, majd a kristálycukrot ízlés szerint (nyugodtan megkóstolhatjuk, mennyi cukor kell bele).
- Ha megpároltuk, akkor amíg még forró, belekeverjük a vajat is. Félretesszük a tölteléket hűlni.
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk - utoljára hagyjuk a tejfölt, annyit adunk hozzá, hogy egy közepesen lágy, jól nyújtható tésztát kapjunk.
- Kétfelé osztjuk, kinyújtjuk az egyiket tepsi nagyságúra, belehelyezzük az enyhén kivajazott/lisztezett tepsibe a tésztát a nyújtófa segítségével. Rásimítjuk egyenletesen az almás tölteléket, majd ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztalapot is. Villával itt-ott megszurkáljuk, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz. A tojássárgájával lekenjük.
- Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 20 alatt megsütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben lehet, hogy több ideig tart)
- Szeletelve, porcukrozva tálaljuk.
Valamikor jobban megpárolom az almát, ilyenkor így néz ki...
Jó étvágyat!
Igazi klasszikus családi sütemény. Szeretem az ilyeneket. Szerintem az egész csinos kis tornyot meg bírnám enni tök egyedül :)
VálaszTörlésSzerintem is meg bírnád enni egyedül, mert annyira könnyed, kellemes sütemény, hogy képtelenség neki ellent mondani. Én is meg tudnék enni egy egész tepsivel egyszerre... :)))
TörlésSzia Gabriella.Köszi a receptet,megsütöttem és nagyon finom lett.Imádom a fahéjat,de így egész más íze lett.Mindenkinel ízlett.Puszi🌷😘
TörlésSzeretném tudni,mekkora tepsiben sütöd,illetve a reszelt alma súlyát?
VálaszTörlésGyönyörű egyébként,most készítem a tésztáját...:-)
30x20 cm-es tepsiben sütöm. Az alma súlyát nem tudom, mert nem szoktam mérni, egyébként is ízlésfüggő a mennyisége. A családom jó almásan szereti, ezért én 8-10 db közepes almát szoktam ehhez a sütihez használni - és a fotón is látszik, hogy kb. 10 almával elég vastag a töltelék. Ha az almának nagyon sok a leve, akkor egy picit kicsavarom (csak egy kicsi levet hagyok benne), így kevesebb ideig kell párolni.
TörlésBiztos fog ízleni, nekem ez a legfinomabb almás lepény - nemhiába egy nagyon régi könyvből származik a recept.
Ez egy tökéletes recept,látszik a képen is mennyire az.
VálaszTörlésKöszönöm szépen. :)
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésNem hiányzik belőle a fahéj? :)
Nekünk nem hiányzik belőle a fahéj, mert nem nagyon szeretjük a fahéjat. De természetesen lehet fahéjjal is készíteni. Bár szerintem így baracklekvárral és vajjal nagyon finom ez az almás töltelék - érdemes így is kipróbálni. :)
TörlésÉn is évek óta ezt az almást sütöm, nagyon finom. De a süteményes könyv többi receptjei is fantasztikusak. Például a zserbó, a túrós lepény. Más recepttel nem is próbálkozom, ezek tökéletesek.
VálaszTörlésBizony, bizony! Egy főnyeremény ez a süteményes könyv, imádom én is! Rengeteg sütit elkészítettem már belőle...
TörlésEz az almás nálunk hatalmas kedvenc, ez a kedvenc almás sütink!!! :)
Köszönöm, hogy írtál.
Ez annyira jól néz ki hogy meg kell sütnöm :) Én eddig csak a fahéjas verziót ismertem,kíváncsi vagyok nagyon,hogy lekvárral milyen lesz. Hm..kár volt most meglátnom a képedet..késő van már .Tuti a sütiddel álmodok :)
VálaszTörlésBiztos vagyok benne, hogy nagyon fog ízleni Neked ez a lekváros verzió is. Ha elkészítetted és van kedved, megírhatod...
TörlésKöszi, hogy benéztél. :)
Gabikám! Isteni finom lett! Jobb, mint fahéjasan, bár először hiányoltam a receptből! Köszi!!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett Andrea, és szívesen a receptet. Én pedig köszönöm a megjegyzést.
TörlésMost találtam a receptet, feltétlenül kipróbálom, nagyon ígéretesnek tűnik. Majd jelentem milyen lett.
VálaszTörlésNagyon fog ízleni Marcsi, ebben biztos vagyok.
Törlés25 percig sütöttem,biztosra mentem..Nagyon fini :) lassan a fele már el is tünt,pedig csak 20 perce sült ki...még langyos ,de valóban eteti magát... én tettem bele egy kiskanál fahéjat is ,mert mi imádjuk a fahéj izét és illatát...
VálaszTörlésKöszönöm szépen a megjegyzést - örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik a sütemény.
TörlésTe jó ég!Annyira de annyira finom!Én kihagytam a fahéjat,pedig nálunk mindenki szereti..
VálaszTörlésNem gondoltam volna,hogy lekvárral is ennyire jó íze lesz!! :)
Másfél adagot készítettem,mert kicsit nagyobb a tepsim..
Kicsiny családom elégedetten tüntette el a tányérról még az utolsó morzsákat is..
Mindannyiunk nevében köszi a receptet!
Kedves Márta!
TörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlett. Igaz, milyen finom lekvárral? Az én családom is imádja (na, meg persze én is jó sokat el bírok belőle tüntetni). :)
Szívesen a receptet. Én pedig köszönöm szépen a megjegyzést.
További jó sütést kívánok!
Üdvözlettel: Gabriella
Megsütöttem, reménykedve, hogy végre megtalálom a tökéletes almás lepény receptjét. És igen, EZ AZ! :) Vékony tészta, krémes töltelék, ezentúl már csak ezt sütöm. :) Köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésKedves Kata, nagyon örülök, hogy megtaláltad álmaid almás lepényét! Köszönöm szépen, hogy megírtad. :)
TörlésNagyon finom, de nekem a tészta túl édes. Legközelebb fele annyi cukorral készítem vagy az almába nem teszek egyáltalán cukrot.
VálaszTörlésAz almába én sem szoktam tenni cukrot, emiatt is írtam a receptbe, hogy a töltelékbe ízlés szerinti cukor. Persze, nyugodtan lehet variálni saját ízlésre az egész receptet. Ettől függetlenül örülök, hogy ízlik. :)
TörlésJuuúj de finom lett! Most csináltam először almás pitét és isteni lett, mindenkinek nagyon ízlett. Hétvégén kipróbálom a mákos almás lepényedet is :-)
VálaszTörlésJaj de jó Éva, nagyon örülök, hogy ennyire ízlett!! :) Köszönöm, hogy megírtad. Ízleni fog nagyon az almás mákos lepény is. ;)
TörlésJó sütést kívánok Neked!
Nagyon jó a recept,igaz én újítottam rajta,rácsosra csináltam a süti tetejét.
VálaszTörlésÓ, úgy nagyon szép. Örülök, hogy ízlik.
TörlésÉn átkereszteltem a sütit "Párolgós almás"-ra, ugyanis rejtélyes módon tegnap óta elpárolgott a tepsi süti háromnegyede... Talán a manók csipegetik el :) Nagyon finom! Köszi a receptet!
VálaszTörlésDe örülök, hogy ennyire ízlik Nektek Eszter! :) Köszönöm szépen, hogy írtál, szívesen a receptet.
TörlésKedves Gabriella ma elkészitettem és nagyon fincsi lett... mindenkinek ízlett a családban.. bármit is készitek a receptjeid kozul az mindig jol sikerul.. koszi a sok jo receptet és otletet :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett Zsuzsa. ...és milyen jó érzés olvasni, amit írtál. Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim és ízlik minden tőlem elkészített finomság.
TörlésSzívesen a recepteket, én pedig köszönöm szépen, hogy írtál.
További kellemes időtöltést kívánok a blogon és jó sütést-főzést!
Üdv.:
Gabriella
Köszönöm szépen a receptet,nálunk is nagy sikere van.Én kicsit elkóvályogtam más recept felé is,de a családom megjegyezte,hogy a múltkori finomabb volt,így visszatértem és rájöttem,ha megvan az "igazi",akkor nem kell többet kísérletezni :).Enikő
VálaszTörlésSzívesen a receptet Enikő, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik a családodnak. Az én családomnak is ez a kedvenc almás süteménye, nem nagyon szeretnek ők sem másfélét... :)
TörlésKedves Gabriella, már régóta szemezek ezzel a recepteddel és tegnap megsütöttem és hatalmas sikere volt a családban! Nagyon köszönöm!
VálaszTörlésSzeretnék gratulálni a blogodhoz is, nekem olyan ide vissza-visszatérni, mintha egy kis boldogság szigeten járnék minden alkalommal!
Kedves Maresz!
TörlésOlyan jó olvasni a soraidat, köszönöm, hogy írtál. :)
Ez az almás nálunk is hatalmas kedvenc, örülök, hogy a Te családodban is ilyen sikere volt/van.
További kellemes időtöltést kívánok Neked itt nálam, és jó sütögetést!
Üdvözlettel:
Gabriella
Szia! Kicsavartuk az almát, dinszteljük beletettem a cukrot, lekvár, margarin. Nekem olyan sok leve lett utána, hogy újra csavargathattam ki az egészet. Ne haragudj,nem megbantasbol, de nincs ez elirva? Nem vagyok nagy sutos de tényleg így volt.😕
VálaszTörlésKedves Edit!
VálaszTörlésNincs elírva a recept, így kell készíteni, és mint látod, el is készítették már sokan, mindenkinek a kedvence lett. :)
Én jól ki szoktam csavarni a reszelt almát, mielőtt dinsztelem (ráadásul a kertünkben termett almának nagyon sok leve van), aztán megpárolom pici cukorral (akkor is hadd fője el a cukor levét), majd belekeverem a vajat és lekvárt... nekem eddig soha nem volt leve - csak pont annyira szaftos, amennyire kell. Nem tudok mást írni...
Köszönöm a választ! Amúgy megcsináltuk mi is és nálunk is nagy sikere volt. Imádom a receptjeidet,mint mondtam nem vagyok nagy sutos, elképzelheto, hogy én szúrtam el.😉
VálaszTörlésHolnap lesz a napja,hogy megsutom :) Apa nem rajong az almàèrt,de remèlem ezzel a recepttel elkàpràztatom <3
VálaszTörlésIgen, szerintem ezzel a sütivel el fogod kápráztatni. :)
TörlésIsteni finom Gabi!!!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlik Nóri.
TörlésMegsütöttem az almást. Nagyon finom. Az almához egyáltalán nem tettem cukrot, és így is elég édes. Köszönet és hála a receptért.
VálaszTörlésSzívesen Kata, örülök, hogy ennyire ízlik. :) Köszönöm, hogy megírtad.
TörlésFantasztikus recept, ezen túl csak ezt fogom készíteni. Mennyei ízvilág. :)
VálaszTörlésMivel külföldön élek, ahol nincs tejföl, görög joghurttal készítettem és így is tökéletes. Köszönöm.
A legfinomabb almás lepény recept, mindig ezt fogom ezen túl készíteni. Mennyei ízvilág. :)
VálaszTörlésÉn tettem bele fahéjt is, mert imádjuk, és mivel külföldön élek, ahol nincs tejföl, ezért görög joghurttal készítettem, de így is tökéletes. Köszönöm a receptet. :)
Nagyon szívesen. :) Örülök, hogy ízlik és kedvenced lett. Én azért nem szoktam ebbe az almás sütibe fahéjat tenni, mert a férjem nem nagyon szereti a fahéjat, másrészt ez a süti Anyukám könyvéből van és mivel a könyvben sem szerepel fahéj, én sem teszek bele. :) Viszont szoktam készíteni fahéjas almást is, az egy picit más recept.
TörlésSzia !
VálaszTörlésJujj nagyon tetszik ez a recept is!��
Eddig leginkább sósakat sütöttem a receptjeidből, de ez az almás nagyon jónak tűnik.
Szuper a blog,átláthatò, érthető, szeretem, köszönet érte! ��
Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik a blog. :)
TörlésNagyon finom lett :) koszonom a receptet. En tettem fahejat is az almaba, mert szeretjuk. Nagyon jo recept!
VálaszTörlésSzívesen Szilvia, örülök, hogy ennyire ízlik. :)
TörlésKedves Gabi!
VálaszTörlésBár van bevált almás receptem, mindig szétnézek nálad sütés előtt :)
Ma már második alkalommal sütöttem meg ezt az almásat. Első alkalommal tényleg nem maradt másnapra belőle csak az egyik széle :)
Most nem baracklekvárral sütöttem, hanem a maradék marcipánnal, amit már muszáj volt valamire felhasználnom. Belereszeltem az almába :) Így is nagyon jó lett.
Köszönöm ezt a receptet is!
Ennek menten nekiállok,isteni lehet.Hasonló recept szerint szoktam ,csak én raktam egy csomag vaníliás pudingot a töltelékbe.Hát az is hamar eltűnt!😊Nagyon szeretem a recepteidet és mindig elcsodálom a képeidet,hogy milyen gusztán izlésesen van tálalva..gratulálok hozzá!😊
VálaszTörlésNagyon szeretjük😊 Mindig ezt a tésztát készìtem a meggyeshez, túróshoz is😊 Imádom a sütieidet Gabika😊
VálaszTörlésOda van írva a recepthez a méret!!! Azzal kezdődik!!
VálaszTörlésNagyon finom ,én is így csinálom , nagyon pici eltéréssel. Vajon párolom az almát s két tojás fehérjét, amit kemény habbá verek belekeverem a megpárolt almába .
VálaszTörlésÉn is elkészítettem már ,nagyon itlett,de vajon zabpehelyliszttel is müködne?
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy mi a könyv címe, illetve ki az írója a könyvnek, ahonnan a recept származik. Köszönöm szépen!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy mi a könyv címe, illetve ki az írója, ahonnan a recept származik. Köszönöm szépen! Egyébként egyszerűen csodás ez a sütemény, nagyon ügyes vagy ;)
VálaszTörlésSokadszorra sütöm ezt a sütit és a többit,ami az oldaladon van. Egyszerű, gyors és nem mellesleg finomak:) eddig bármit porbaltam mind szuper!! Gratulálok az oldalhoz és további sok sikert kívánok! Üdv Ági
VálaszTörlésMegsütöttem az almáslepényt. Nagyon finom, porhanyós tésztájú, omlós süti lett. A tölteléket kóstolás alapján, csak enyhén cukroztam, sőt, egy fél citrom levét is nyomtam bele. A tésztába 1 zacsi vaníliáscukrot is szórtam. Köszönöm a receptet, a jól bevált almás sütink lett.
VálaszTörlésKedves Gabriella 😊
VálaszTörlésÉpp most sütöm a fincsi almás lepény. Tegnap a villámgyors vajas-tejfölös pogácsa készült. Mára elfogott. A megmaradt tojásfehérjékről, felhasználásáról készítenél egy külön posztot? Nagyon örülnék neki. 🤗 Köszönöm szépen 🤗
Üdvözlettel :Szilvi 😊
Klass!!!!
VálaszTörlésIsteni finom almás lepény. Jobb mint a sajátom😆Köszönöm a receptet 😊
VálaszTörlésÜdvözlettel. Szilvi
Elkészítettem! Nagyon finom, imádom! Köszönöm
VálaszTörlésMa ismét meg sütőm. Szeretem a receptjeidet, nálunk a csoki puffancs még mindig a nyerő!
VálaszTörlés