Citromos levendulás keksz

Évekig készültem levendulás kekszet sütni, de valami mindig visszatartott. Most megsütöttem, és bevallom, nem gondoltam, hogy ennyire finom! A citromos-levendulás íz elég ütős párosítás és mindez egy omlós vajas keksszel kombinálva. A családom kedvence lett.

A kisfiam vásárolt nekem egy csokor levendulát június közepén, amikor az osztállyal elsétáltak az iskolából a levendulamezőre. Egy részéből készítettem egy szép szárított csokrot, hogy megmaradjon egész évben emlékként a lakásban, a másik részét pedig lemorzsoltam sütéshez használva. A nyári hónapokban gyakran készítek ilyen levendulás kekszet - ennyire ízlik nekünk. 😊



Hozzávalók:

kb. 55 darabhoz

30 dkg finomliszt

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2 teáskanál sütőpor

3 enyhén csapott evőkanál megmosott, szárított levendula

1 tojássárgája

20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

egy kisebb citrom reszelt héja (bio)


PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK

ÉS GYERMEK MINTÁS ÉTKÉSZLETEK

megrendelhetők webáruházunkban az alábbi linken: 👇

Pöttyös Otthon webáruház - https://pottyosotthon.hu


Elkészítés:

  1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, sütőporral, levendulával és citrom héjával. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd beledolgozzuk a tojássárgáját is. Ha esetleg nem áll össze a tészta, adhatunk hozzá pici tejfölt (ha van otthon), vagy vizet. Összegyúrjuk. Kellemes tapintású, lágy, de nem ragacsos, könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk.
  2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra és egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. 
  3. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk (legyen köztük 1-1,5 cm távolság, mert sütés közben picit terülni fognak).
  4. Előmelegített 170 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 12-13 percig sütjük. Világosak maradjanak a kekszek! Amikor már a szélei itt-ott halványan kezdenek pirulni, vegyük ki a sütőből!
TIPP:
Ha friss levendulából készítjük, akkor a levendula virágokat húzzuk le a száráról, öblítsük le vízzel, majd egy papírtörlőre terítsük szét, szárítsuk meg! Száradás után morzsoljuk össze egy picit és már használhatjuk is a süteménybe.

Munkafolyamat





Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban