Kókuszkocka piskótatésztából
Bár az igazi kókuszkocka mézes tésztával készül, nekem nagy kedvencem lett ez a piskóta tésztából készült változat is. A piskóta pillanatok alatt elkészül, pihe-puha, habkönnyű - olyan finom összhangban van a vajas kakaómázzal és kókuszreszelékkel. Gyors vendégvárónak vagy hétvégi süteménynek remek ötlet.
Hozzávalók a piskótához:
20x30 cm-es tepsihez
5 közepes tojás
10 dkg kristálycukor
10 dkg finomliszt
10 g sütőpor
A kakaómázhoz:
20 dkg kristálycukor
kb. 8 evőkanál víz
6 dkg holland kakaópor
22 dkg vaj vagy margarin
+ 12-15 dkg kókuszreszelék
A PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
nagyon szép, minőségi kidolgozásban
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
- A tepsit enyhén kivajazzuk/lisztezzük vagy sütőpapírt teszünk bele. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét elkezdjük felverni. Amikor már kezd habosodni, hozzáadjuk a cukor felét és kemény habbá verjük. A tojássárgáját a cukor felével kihabosítjuk (fehéredésig).
- A két habot óvatosan elkeverjük, majd rászitáljuk a sütőporral összekevert lisztet és szépen beleforgatjuk. Vigyázzunk, ne törjük nagyon a habot, így könnyű piskótatésztát kapunk.
- A masszát a tepsibe egyengetjük és az előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső programon kb. 12-15 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
- A megsült piskótát süteményrácsra tesszük, hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.
- A cukrot egy lábasba tesszük és annyi vizet adunk hozzá, ami épp ellepi - ez kb. 8 evőkanál víz lesz. Felforraljuk, hozzáadjuk a kakaóport és alacsony lángon, kevergetve simára keverjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat/margarint, kevergetjük, míg elolvad.
- A piskótakockákat villára szúrva megmártjuk a kakaómázban - hagyjuk benne 1-2 másodpercig, hogy picit megszívja magát, majd lecsepegtetjük és meghempergetjük a kókuszreszelékben. Süteményrácsra vagy sütőpapíros tálcára tesszük és betesszük a hűtőbe dermedni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése