Kapros-citromos túrós batyu

Pihe-puha, foszlós tészta, ízletes kapros-citromos túrós töltelékkel. Az egyik legfinomabb kelt tésztám! Már sütés közben is ellenállhatatlan illata van!




Hozzávalók a tésztához:

24 darabhoz

60 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 mokkáskanál só
10 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor
1 evőkanál kristálycukor
2 tojás
fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)

A töltelékhez:
45 dkg tehéntúró
10 dkg búzadara
1 cs. vaníliás cukor
kb. 10 dkg kristálycukor (vagy ízlés szerint)
2 tojássárgája
fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
1 kis csokor kapor

+ a tetejére a lekenéshez 1 tojás felverve 
1 teáskanál cukor és 2 evőkanál tejföl keveréke


S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E I M  +  PÖTTYÖS KERÁMIÁK
(tányérok, bögrék, tálak, fűszertartók)

megrendelhetők a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:




Elkészítés:
  1. A tésztához az élesztőt 1 dl langyos tejben az 1 evőkanál kristálycukorral simára keverjük, felfuttatjuk.
  2. Az átszitált lisztet a porckorral, sóval összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a citrom héját, a felfuttatott élesztőt és a maradék 2 dl langyos tejet - el kezdjük dagasztani a tésztát. Végül hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat, mellyel egy jó lágy, enyhén ragacsos tésztát dagasztunk. Pici liszttel vagy langyos tejjel korrigáljunk az állagán, ha nem megfelelő. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  3. Az áttört túróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a vaníliás cukrot, kristálycukrot, a reszelt citrom héját, a tojássárgákat és a megmosott, megtörölt, apróra vágott kaprot. Összekeverjük.
  4. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyiket egyenként kinyújtjuk kb. fél centiméter vastag téglalap alakúra, és mindegyiket 6 egyenlő négyzetre osztjuk, így összesen 24 db négyzet lesz. (4 x 6 négyzet)
  5. Minden négyzet közepére teszünk egy kanál tölteléket, a tészta négy sarkát összefogjuk, jól összecsippentjük, hogy a batyu ne nyíljon szét sütés közben.
  6. A batyukat szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe (vagy vajjal, liszttel kikent tepsibe) tesszük szorosan egymás mellé, hogy már ne tudjanak terebélyesedni, inkább felfelé "nőjenek" sütés közben.
  7. A felvert tojással lekenjük a tetejét, majd pihentetjük még kb. 10 percig.
  8. A 2 evőkanál tejfölt összekeverjük az 1 teáskanál cukorral, és a batyuk tetejét lekenjük a cukros tejföllel is.
  9. Előmelegített, 170 fokos légkeveréses sütőben 15-17 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Hagyományos sütőben kb. 30 perc a sütési idő. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  10. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban