Kakaós-vaníliás nyuszi keksz

Már 1 hete - szombaton - sütöttem ezeket a cuki nyuszis kekszeket a kisfiaimnak, és mivel 1 nap múlva Húsvét van, ideje időt szánni rá, hogy végre Veletek is megosszam. Megérdemli, mert nagyon finom! Sütés után fogyasztva inkább kissé ropogós, másnap pedig puhán omlós. A kisfiaim imádták. Meg mi is. 😊 Sőt, még a szüleim is. Nagyon finom! 




Hozzávalók:

a forma méretétől függően kb. 50 db-hoz
 60 dkg finomliszt
 18 dkg porcukor
 2 cs. vaníliás cukor
 fél cs.  sütőpor (6 g)
 1 citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
 2 tojássárgája
 25 dkg vaj (esetleg margarin)
 1 kis doboz tejföl (140 g-os)

+ 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor


A süteményes könyvem megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük a cukrokkal, a sütőporral és a citrom reszelt héjával, majd elmorzsoljuk a vajjal (margarinnal), hozzáadjuk a tojássárgákat, majd annyi tejfölt gyúrunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk - nem lágy, nem is kemény. (Lehet, hogy nem kell hozzá az egész tejföl, ezért apránként adjuk hozzá a legvégén.)
  2. Az összegyúrt tésztát kettéválasztjuk, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és 1 kissé púpos evőkanál tejfölt.
  3. Enyhén lisztezett táblán kinyújtjuk a világos és a kakaós tésztát is kb. 5 mm vastagra és kiszaggatjuk a nyuszi formával. A lemaradt tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk. 
  4. A nyuszikat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tepsin mindegyik nyusziban szaggatunk kis szív formát is. A világos és kakaós szívecske tésztákat kicseréljük, ellenkező színű nyusziba illesztjük. 
  5. Előmelegített, 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 8-9 percig sütjük. (Világosra hagyjuk a tésztát, amikor a szélei itt-ott picit enyhén pirulnak, kivesszük a sütőből!!! Ne süssük túl!)
  6. Zárt dobozban tárolva 4-5 napig eláll.
Tipp:
  1. Ha nincs pici szív szaggató formánk, nem muszáj szívecskét szaggatni a nyuszikban, süthetünk szívecske forma nélkül is nyuszi kekszeket. 
  2. Nyuszi helyett bármilyen alakú formát használhatunk alkalomhoz illően.





Jó étvágyat!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban