Lencsefőzelék - sertéspörkölttel

Általában újévi ételként tekintünk rá - főleg a "szerencsehozás" szempontjából (már aki babonás). 😊 De nálunk az egész család annyira szereti, hogy én év közben is elkészítem néhány alkalommal. Mi valahogy mindig sertéspörkölttel esszük - azt készítek hozzá, de a feltét lehet tetszőleges. Füstölt csülök szelettel is lehet tálalni, vagy újévkor esetleg sült virslivel is nagyon finom. 

Miután a tálkámban jól megpakoltam pörkölttel és szafttal - ezáltal alig látszik alatta a lencsefőzelék 😄- akkor jutott eszembe, hogy készíthetnék róla gyorsan egy fotót és megoszthatnám az oldalamon is recepttel együtt. 😊




Hozzávalók:

25 dkg lencse

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb fej vöröshagyma

1 evőkanál olaj vagy zsír

1 tk fűszerpaprika

1 liter víz

2 db babérlevél

só ízlés szerint

 2 dl tejföl

1 evőkanál finomliszt

mustár ízlés szerint (kb. 1 evőkanál)

1 teáskanál kristálycukor

citrom leve ízlés szerint


M E G J E L E N T  A  MÁSODIK KÖNYVEM!

Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

pottyosotthon.hu


Elkészítés:

  1. A lencsét átválogatjuk, megmossuk és beáztatjuk 1-2 órára. 
  2. A megtisztított, megmosott vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk - az olajon/zsíron üvegesre pároljuk. Meghintjük pirospaprikával, és felöntjük vízzel vagy ha van, füstölt hús főzőlével.
  3. Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét. Hozzáadunk még annyi vizet, hogy bőven ellepje. Beletesszük a babérleveleket, , és ha szükséges, megsózzuk. (Ha füstölt lével öntjük fel, akkor vigyázzunk a sóval, mert a lé már sós.) Ezután közepes tűzön puhára főzzük.
  4. A tejfölt simára keverjük a liszttel és egy kevés forró vízzel, vagy ha elég lé van a lencsén, akkor néhány kanállal kiveszünk belőle, és összekeverjük a lisztes tejföllel. Ezzel behabarjuk a főzeléket majd ízesítjük a mustárral, citromlével és cukorral, majd jól összeforraljuk. A babérleveleket kivesszük belőle.
  5. Tetszés, ízlés szerinti feltéttel tálaljuk: sertéspörkölttel vagy füstölt csülök szelettel, esetleg újévkor sült virslivel. Mi sertéspörkölttel szeretjük, melynek receptje ide kattintva található.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban