Kakaós és diós-lekváros falatkák
Egyszerű, omlós, 4-5 hozzávalós nagyon finom mascarponés tészta, amely sokféle töltelékkel készíthető - nálam most kakaós és diós-sárgabarack lekváros. Kedvencünk lett! Az egész családnak nagyon ízlett - a két kisfiamnak különösen, főleg a kakaós.
Hozzávalók a tésztához:
kb. 26-28 darabhoz
40 dkg finomliszt
1 csipet só
5-6 evőkanál kristálycukor (ízléstől függően)
18 dkg puha vaj
25 dkg mascarpone
A kakaós töltelékhez:
kb. 1,5 dkg olvasztott vaj
1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál barna cukor (vagy kristálycukor)
A diós-lekváros töltelékhez:
2 evőkanál sárgabarack lekvár
2 evőkanál darált dió
2 evőkanál kristálycukor
fél citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
+ a tetejére kis porcukor
A SÜTEMÉNYES KÖNYVEM megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a mascarponét és összegyúrjuk a tésztát. Jó lágynak kell lennie (ha nem elég lágy, adjunk még hozzá pici vajat). Fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 1 órára.
- A hűtőben pihentetés után a tésztát ketté osztjuk, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kb. 4 mm vastag téglalap alakúra, megkenjük az olvasztott vajjal, meghintjük a kakaópor-cukor keverékével, feltekerjük szorosan és egy éles késsel kb. 2,5 cm szélesre szeleteljük.
- A másik tésztagombócot is kinyújtjuk 4 mm vastag téglalap alakúra, megkenjük a lekvárral, megszórjuk a cukor, darált dió és reszelt citromhéj keverékével, majd szorosan feltekerjük. Kb. 2,5 cm szélesre szeleteljük.
- A szeleteket tepsire sorakoztatjuk és előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 22-23 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, de mindenképp maradjon világos a tészta! Amikor még puha, vegyük ki a sütőből - mire kihűl, kellően megszilárdul. NE SÜSSÜK TÚL, MERT AKKOR SZÁRAZ ÉS KEMÉNY LESZ!!!
- Ha kihűlt, porcukorral meghintjük a tetejét.
Jó étvágyat!
Szia,Gabika.
VálaszTörlésKérdésem, hogy a mascarponet mivel lehet helyettesíteni?
Natur krémsajttal szerintem
TörlésKérdezném, hogy tojás nem kell a tésztához?
VálaszTörlésNem szoktam ebbe a tésztába tenni tojást.
Törlés