Mini tekercsek: diós-kakaós-mazsolás és kókuszos-málnalekváros
Imádok aprósüteményeket készíteni! Egyrészt olyan jó vele megtölteni a kekszes dobozokat, másrészt az is jó érzés, amikor az embernek egy kis nassolni valóhoz van kedve napközben, akkor van mihez "nyúlni".
Ezek a mini tekercsek különösen kedvenceim, mert gyorsan, egyszerűen elkészül kevés hozzávalóval, ráadásul kétféle töltelékkel készítem, tehát van miben válogatni: ki melyiket kívánja, szereti. Ünnepi aprósütinek vagy csak egy egyszerű hétköznapi nassolni valónak is remek választás. Én Anyukám névnapjára készítettem még a múlt hétvégén. Nagyon finom! El is fogyott egy szempillantás alatt. 😊
Hozzávalók a tésztához:
kb. 50 darabhoz
12 dkg puha vaj
5 dkg kristálycukor
1 csipet só
40 dkg finomliszt
kb. 20-22 dkg tejföl
A diós-kakaós töltelékhez:
2-3 dkg puha vaj
3 csapott evőkanál kristálycukor
2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
5 dkg mazsola
2 evőkanál rum
2 evőkanál darált dió
A kókuszos-málnalekváros töltelékhez:
2 evőkanál málnalekvár
2 evőkanál kókuszreszelék
1 marék aszalt áfonya (elhagyható)
A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
- A megmosott mazsolát beáztatjuk a rumba.
- A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sót, lisztet, végül annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető, lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Kétfelé osztjuk.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra kb. 3 mm vastagra: lekenjük egyenletesen a puha vajjal, meghintjük a cukorral elkevert kakaóporral úgy, hogy a tészta felső szélénél hagyjunk 2 cm-t üresen, hogy feltekerés közben ne folyjon ki a töltelék. A cukros-kakaóporos felületre ráhintjük a darált diót és a rumos mazsolát. Szorosan feltekerjük, fóliába csomagoljuk és betesszük a mélyhűtőbe max. 20 percre (vagy amíg kemény nem lesz, de ne fagyjon meg!). De betehetjük a hűtőszekrénybe is kb. 2 órára, hogy jó kemény legyen.
- A másik tésztát is ugyanúgy kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 3 mm vastagra: lekenjük egyenletesen a málnalekvárral, meghintjük a kókuszreszelékkel és ha van, akkor az aszalt áfonyával is. Szorosan feltekerjük, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 2 órára vagy a mélyhűtőbe 20-30 percre.
- A megdermedt/kemény rudakat felszeleteljük kb. 1 cm vastagra és a kis tekercseket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
- Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük. Világos maradjon, mert ha túl sütjük, akkor kemény lesz! Ha a szélei picit barnulni kezdenek, vegyük ki! Lehet, hogy ekkor még túl lágynak tűnik a tészta, de mire kihűl, megfelelő lesz az állaga.
- Porcukorral meghintve tálaljuk vagy zárt dobozban tároljuk.
Sütés előtt
Kedves Gabi!
VálaszTörlésA receptet köszönöm, azt kérdezném, hogy a tésztájába nem kell tojás?
Szeretném megsütni, köszönöm a válaszodat
Kedves Ági!
TörlésSzívesen a receptet.
Ebbe a tésztába nem kell tojás. Készítsd el nyugodtan, ízleni fog.
Jó sütögetést kívánok!
Üdvözlettel
Nagyon köszönöm, azóta sajnos sokat gondoltam erre a sütikére
VálaszTörlés:-)
főleg, hogy a lányomék lassan indulnak nyaralni...nekik is jó lenne
Kedves Gabi ma megsütöttem a mini csigákat de mivel nem raktam bele diót mazsolát ezért kicsit ízetlen lett de amúgy nagyon jó kis recept
VálaszTörlés