Mini fonott kalács

Foszlós, puha, könnyű tésztájú mini fonott kalácsokat sütöttem - kellemesen citromos, nem túl édes és nagyon finom! Szépek és mosolygósak. 😊 Egy kalácska egy embernek egyszerre elég, persze lehet belőle többet is enni. Magában fogyasztva nagyon finom (a családom leginkább így szereti), de meg lehet kenni pici vajjal vagy lekvárral is - ha valaki még jobban szereti fokozni az élvezeteket.
Olyan gyönyörűen mutatnak egy szép kis kosárban ezek a kalácsok, úgy döntöttem, idén Húsvétra ilyeneket sütök majd.




Hozzávalók:
kb. 12 db kalácskához
  40 dkg finomliszt
csipet só
fél citrom reszelt héja (kezeletlen)
6 dkg kristálycukor
2 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
8 dkg vaj (esetleg margarin)
2 tojássárgája    

+ a tetejére 1 tojássárgája és 1 teáskanál tej keveréke


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
és a hangulatos pöttyös kézműves kerámiák

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc). 
  2. A lisztet összekeverjük a sóval, reszelt citromhéjjal és a maradék cukorral, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgákat, végül bedagasztjuk a felfuttatott élesztővel. Jó lágy tésztát kell kapnunk! (Pici liszt hozzáadásával korrigáljuk, ha nagyon ragad, vagy ha nem elég lágy, akkor pici langyos tejet adhatunk hozzá.) Letakarva duplájára kelesztjük (kb. 30 perc).
  3. A megkelt tésztát 12 egyforma darabra osztjuk, majd minden egyes darabot 3 egyenlő kis darabkára, melyeket ceruza vastagságú rudakra sodrunk a kezünkkel és összefonjuk hármas fonással. (Lentebb tekerve látható majd róla kép.)  
  4. A kis kalácsokat sütőpapírral bélelt vagy vajazott/lisztezett tepsire tesszük egymástól picit távolabb és még kb. 10-15 percig kelni hagyjuk.  
  5. A tetejüket lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített 170 fokos, légkeveréses sütőben kb. 14-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) Szép aranybarna színük legyen!

 Tipp:
1. A receptben megadott mennyiségből egy nagy fonott kalács is készíthető, ha nem szeretnénk mini kalácsokat. Ebben az esetben a megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, melyekből rudakat sodrunk és összefonjuk, kelesztjük kb. 10 percig, lekenjük a tojássárgája+tej keverékével és előmelegített 160 fokos, légkeveréses sütőben sütjük. Figyelem! Itt a sütési idő kb. a duplája lesz!
2. A receptből kimaradt 3 db tojásfehérjét fagyaszd le, jó lesz olyan süteményhez, melyhez sok tojásfehérje kell!




Néhány fotó a munkafolyamatokról







Jó étvágyat!
  
Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Én éppen ma sütöttem egy nagy kalácsot, de a leírás szerint készítve is olyan lágy lett, hogy azt nem tudtam volna tepsiben megsütni. Püspökkenyér formába tettem, így szép lett. Bizonyára több liszt kellett volna hozzá, de nem mertem, nehogy kemény legyen. Kalács sütésben abszolút nincs semmi gyakorlatom. Majdcsak belejövök!

    VálaszTörlés
  2. Kiprobaltam. Nagyon finom! Koszi a receptet.

    VálaszTörlés
  3. Nekem nincs legkeveres, akkor alul felul sutesre mennyi a hofok? 190 fok jo?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Valéria! Igen, hagyományos sütőben 190 fokon süsd a kis kalácsokat.

      Törlés
  4. Kedves Gabriella!Nagyon köszönöm a receptet!Először próbáltam ki,de biztos,hogy nem utoljára!Nagyon finom lett!Ezidáig egyik receptedben sem csalódtam,a túrós batyut készítettem el legtöbbször.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom! Hetente többször elkészítem. Félig sütöm csak meg, és lefagyasztom. Reggel előveszek pár darabot, és 10 perc alatt készre sütöm. Az egész család imádja. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  6. Évek óta sütők Gabicsektől, ez is szuper recept 😍 Csupán 5-6x sütöttem meg ebben a pár napban.
    Köszönöm 🥰

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gabriella szeretnem megkerdezni hogy porelesztobol mennyit kell hasznalni? Mivel itt Australiaban nagyon nehez a friss eleszto beszerzese. En is csak por elesztot hasznalok. Elore is koszonom. Agi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      1 kocka (50 gramm) friss élesztő 2 zacskó (14 gramm) porélesztőnek felel meg. Tehát ehhez a tésztához/recepthez 1 csomag 7 grammnyi porélesztőt használj!
      Jó sütést!

      Törlés
    2. Jajj hat nagyon szepen koszonom valaszodat. Ez igy nagy segitseg lesz. Holnap vagyis penteken husvet elott kesziteni fogom es a csalad orulni fog neki😃😃 Gabriella draga kivanok Neked es kis csaladodnak nagyon Kellemes Husveti unnepeket. Öleles Agi

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban