Szilvalekváros kifli
A tésztát pillanatok alatt össze lehet állítani kevés hozzávalóval, éjszaka pihen egyet a hűtőben és másnap - bármikor amikor idő van rá - kinyújtjuk, töltjük, sütjük. (De ha 2 éjszakát és 2 napot áll a hűtőben, az sem gond, tökéletes lesz - én most így jártam, mert egyszerűen nem volt időm hamarabb foglalkozni vele.) Nagyon jó állagú, könnyen kezelhető, könnyen nyújtható tészta, ami közben abszolút nem ragad le a nyújtótáblára, tehát álom vele "dolgozni". A végeredmény roppanósan omlós kis kiflik, melyek annyira finomak, hogy a "nem lehet abbahagyni" kategóriába tartoznak.
Hozzávalók:
72 darabhoz
60 dkg finomliszt
25 dkg sertészsír
3 dl tejföl
2 dkg friss élesztő
1 csipet só
1 evőkanál porcukor
+ ízlés szerint házi szilvalekvár
vagy süthető lekvár
A hempergetéshez:
2-3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztben elkeverjük a sót és a porcukrot, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. A tejfölben simára keverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni!), majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez és összegyúrjuk a tésztát. Gombóccá formázzuk, becsomagoljuk folpackba és betesszük a hűtőbe 1 éjszakára.
- Másnap 9 egyenlő gombóccá formázzuk a tésztát, majd egyenként mindegyiket kinyújtjuk kör alakúra - vékonyra: kb. 2 mm legyen a vastagsága. A kinyújtott kört 8 egyenlő háromszögre vágjuk, mindegyik háromszög szélesebb részére teszünk egy fél teáskanál szilvalekvárt és kiflivé formázzuk. (Tehát így összesen 72 db kis kiflit kapunk.)
- Sütőpapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsibe sorakoztatjuk őket, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 9 percig sütjük. Világosak maradjanak, ha a szélei kezdenek barnulni, akkor már jó! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
- Még forrón meghempergetjük a kifliket a vaníliás porcukor keverékével.
- Jól záródó dobozban sokáig tárolható - akár 2 hétig is - ha eldugjuk.
A munkafolyamatok
Jó étvágyat!
Kedves Gabriella! Zsír helyett margarin is jó?
VálaszTörlésÉn csak most akadtam rá a receptedre, képekre, ezek a kiflik gyönyörűek! (Ja, és a kisfiaid is!)
VálaszTörlésVajon nekem is sikerülnének ilyen szépre?
Ma megsütöttem, nagyon jó a tésztája, könnyű vele dolgozni!! Szilvalekvárosat, mákosat és sajtosat sütöttem!! Nagyon finom lett!!
VálaszTörlésKedves Gabriella! Megsütöttem, finom lett! Én pogácsaszaggatóval csináltam, és a kiszúrt formákat kicsit megnyújtottam, ovális alakra, így töltöttem meg. Egy teljes üveg szilvalekvárt használtam el. Nekem a sütési idő kicsit hosszabb lett. Teljesen jó a tészta. eláll a nyersen néhány napig a hűtőben, így nem kell egyszerre megsütni! Köszönöm a receptet. Üdv. Éva
VálaszTörlés