Pupusas

A pupupas Salvador nemzeti étele, egy töltött tortilla változat. Náluk 'pupusa' a neve - mi magyarok, többes számban nevezve pupusasnak hívjuk.
Gyorsan, egyszerűen el lehet készíteni, ráadásul a töltelék is a kedvünk és a hűtőnk tartalma szerint variálható (sajt, sonka, kolbász, szalonna, lila hagyma, új hagyma, paprika, sajt vagy amivel csak el tudjuk képzelni).
A rohanós hétköznapok vacsorájaként vagy a takarítós, vásárlós szombat ebédjeként remek ötlet. De reggelire is kitűnő... Nálunk most toplistás lett.

Akárhányszor láttam ennek az ételnek a fotóját, mindig nagyokat nyeltem. ...és most végre elkészítettem. Amennyire egyszerű, annyira finom! Teljesen odavagyok érte! Úgy érzem, minden héten meg kellesz sütnöm legalább egyszer - amíg rá nem ununk. 😊




Hozzávalók:
6 darabhoz
 30 dkg finomliszt
 1 teáskanál sütőpor
 1 teáskanál só
 0,5 dl olaj (50 ml)
 kb 1,2 dl víz (120 ml)

A töltelékhez:
 15 dkg császár szalonna
 3 evőkanál tejföl
 2 gerezd fokhagyma
 2 kisebb szál újhagyma
 10 dkg reszelt sajt
 só, őrölt bors ízlés szerint 

(A töltelékhez bármi mást tehetünk, amit szeretünk vagy amit a hűtőben találunk.)  


MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

   


 

Elkészítés:
  1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd az olaj és a víz hozzáadásával tésztát kapunk. Gombócra formázzuk, becsomagoljuk egy fóliába és addig pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
  2. A császár szalonnát kis kockákra vágjuk és félig átsütjük.
  3. A fokhagymát, újhagymát, megpucoljuk, megmossuk és apróra vágjuk. 
  4. Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a reszelt sajtot, a szalonnát, fokhagymát, hagymát - sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (nekem már nem kellett fűszerezni semmivel).
  5. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk ovális vagy kör alakra, de vékonyra (kb. 2 mm vékonyra). A tészta közepére helyezzük a tölteléket, két szélét összecsípjük, picit ellapítjuk.
  6. A teflon serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a tésztát, majd a közepesnél picit kisebb lángon megsütjük mindkét oldalát kb. 2-2 percig.  (2 perc az egyik oldal, 2 perc a másik oldal.) 

Tipp:
A teflon serpenyőben olaj vagy egyéb zsiradék nélkül is süthetjük, de én a császár szalonna megmaradt zsiradékából tettem a serpenyőbe 1 kávéskanálnyi zsírt minden sütés előtt - ezáltal még finomabb lett - szerintem. 


Munkafolyamat
 
  

Érik a cseresznyénk! 
Minden szabad percemet a cseresznyefa alatt töltöm... :)
Ez a kedvenc gyümölcsöm - csak kár, hogy olyan hamar leérik.

   

Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Ha a hangot hallhatnád akkor most jó nagy nyelésekre lettél volna figyelmes. Nagyon guszta akár a pupusas, akár cseresznye mindkettőt szívesen fogadnám itt előttem:-)) Ezt biztos kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)) Érdemes Éva, mert nagyon finom! Én most nagy rajongója lettem.
      Örülök, hogy tetszenek a képek, köszönöm.

      Törlés
  2. Gyönyörűek és kívánatosak a töltött lepényeid! a fotóid pedig művésziek!
    A cseresznyéstáladba beleszerettem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy Marisz, köszönöm szépen! :)
      A tálacskát meg lehet vásárolni a webáruházban... ;)

      Törlés
  3. Nagyon guszta, tetszik :-) Bár még nem hallottam róla, de biztosan ízlene nekünk is! Nagyon szép a terítéked, főleg így a szabadban :-) És egy tálka cseresznyét is küldhetnél :-) :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin, nagyon kedves vagy. :)
      Küldök én nagyon szívesen cseresznyét... :)

      Törlés
  4. Húh, ez aztán nagyon guszta! Most én nyelek nagyokat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz? Na én is így voltam vele, amíg csak nézegettem. :) Készítsd el, meglátod, milyen finom és egyszerű.
      Örülök, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  5. Igaz némi módosítással de elkészítettem, isteni finom :)) Könnyű és gyorsan kész van, rögtön dupla adagot készítettem, élesztővel és sült zsírral olaj helyett, nagyon finom lett. Tölteléknek meg minden olyan belekerült amit pl pizzán szeretünk, 16 darab lett a dupla mennyiségből, nem is lett két ugyan olyan ízű :D kicsit zsákbamacska, hogy épp amit elvettünk az milyen ízű...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Rita!
      Örömmel olvasom, hogy elkészítetted és ízlik, köszönöm, hogy megírtad.
      Valóban nagyon egyszerű és finom + azt teszünk bele, ami otthon van - ezért szerettem meg én is.

      Törlés
  6. Ez olyan régóta izgat engem ez a pupusas... Olyan jól néz ki! Ki is fogom próbálni hamarosan... Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti tényleg nagyon finom, ki kell próbálnod!! :)

      Törlés
  7. Ez nagyon guszta! Szerinted mennyire áll el másnapig? Kirándulásra vinném, éhhalál ellen ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát... nálunk másnapig még egyszer sem maradt meg, úgyhogy fogalmam nincs, milyen lehet másnaposan... :)

      Törlés
  8. Én még csak a nagyokat nyelés szintjén tartok. Pedig jó néhány helyen megcsodáltam már, de azt hiszem, most megadtad az utolsó löketet:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Remélem, jó nagy lökést adtam? Feltétlenül készítsd el!

      Törlés
  9. Én is elkészítettem...A siker nem maradt el..Finom krémes lett a töltelék..Kívül kellemesen roppanós,de egyébként finom puha a tésztája..Hamar elfogyott..Párom boldogan és elismerően hümmögött,miközben jóízűen falatozott..
    Köszönöm a receptet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen Márta, örülök, hogy ízlett. :)

      Törlés
  10. Én is köszönöm Gabriella a receptet, ez volt ma a vacsi :)
    További sok-sok sikert kívánok!

    Üdvözlettel:
    Melinda

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Melinda. Örömmel olvasom, hogy Te is elkészítetted és ízlett Nektek is. :)
      Köszönöm, hogy megírtad.
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  11. Kedves Gabriella,
    már régóta szemezek ezzel a recepttel és tőlem függetlenül a férjem is megtalálta, sőt kérte, hogy készítsem el. Nagyon gyors és isteni finom. Nagyon köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy elkészítetted és ízlik Nektek is.
      Szívesen - én pedig köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  12. Vacsira készítettem el és nagyon jót ettünk belőle! Egyszerű és ízletes :)!
    Köszi a finom receptet!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Nóri, örülök, hogy ez is ízlett. :)

      Törlés
  13. Nagyon jó recept, már többször is készítettem, de mindig nyers marad az összeillesztésnél, pedig nagyon vékonyra nyújtom. Mit csinálok rosszul?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabriella!
      Próbáld az összeillesztést is minél kevesebb tésztával megoldani, illetve ezt a részt valóban alacsony lángon, több ideig süsd a serpenyőben, hogy tutira átsüljön szépen.

      Törlés
  14. Kedves Gabriella!
    Nagyon szeretem ezt a receptet, rengetegszer csináltam már, mindig más töltelékkel. Laktató, gyakran csinálom másnapra is reggelinek, kirándulásra.
    Másik kedvencem a kakaós-fahéjas csavart rúd! Dupla adaggal készítem mindig!
    Köszönöm ezt és a többi finom receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kitti!
      Nagyon szívesen a recepteket. Örömmel olvasom, hogy ennyire ízlenek a blogomról elkészített finomságok. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad.
      További jó sütögetést kívánok!

      Törlés
  15. Kedves Gabriella, köszönöm, hogy nemrég megosztottad a facebookon is ezt a receptet. Azóta elhatároztam, hogy elkészítem, nem is bántam meg. Nagyon-nagyon finom és különleges. A férjem szkeptikusan figyelte, hogy hogyan tudom én ezt serpenyõben megsütni, de a végeredmény lenyûgözte.... és nemcsak õt, a 20 hónapos kisfiúnk is örömmel fogyasztotta. Biztosan többször is el fogom készíteni. Szintén egyidõben ezzel, elkészítettem a gyümölcsös-tejes-pitét is, eper-cseresznye-málna változatban, az is nagyon ízlett, egy vékony réteg a tésztából tömör lett, gondolom, hogy felszívta a gyümölcsök levét, de nem rontott a végeredményen (egy kis tejszínhabbal a tetején még ízletesebb volt). A férjem este csak annyit mondott, hogy nem is érti miért kapott egy napon ennyi finomságot. :) ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika!
      Boldogság olvasni soraidat, örülök, hogy ennyire ízlett nektek a pupusas és a tejes pite is. (Egyébként a tejes pite nem egészen tészta állagú sütemény, az állagának itt-ott pudingszerűnek kell lennie.)
      Köszönöm szépen, hogy írtál.
      További kellemes időtöltést kívánok neked az oldalon és jó sütögetést - a férjed legnagyobb örömére is. :)
      Üdv.

      Törlés
  16. Szia. Szeretném megkérdezni, hogy ez a pupusas elkészíthető e más lisztből is? Zabpehely liszt, tk liszt, graham liszt, stb. Ilyen esetben is ugyanezt a mennyiséget kell belerakni? Köszi a valaszt (most tanuljatok bele a sütés főzésbe, és igyekszem viszonylag egészséges(ebb) verziókat elkészíteni)

    VálaszTörlés
  17. Ezt esetleg le lehet fagyasztani is,valaki próbálta már úgy?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban