Málnaszörpös-túrókrémes szelet, avagy Üdítő szelet
Nem csak kinézetre feltűnő és mutatós ez a sütemény, hanem ízre is tökéletesen finom - az egész család kedvence. Nálunk vasárnapi desszertként "szerepelt", de ünnepnapokon, családi összejöveteleken is megállja a helyét - akár könnyed nyári süteményként is.
Egy picit eltűntem a blogról, mert vendégünk volt egy hétig + ebben a szép időben minden szabad percemet az udvaron töltöm a kisfiammal, családommal - esténként pedig egy óriási sétával zárjuk a napot. Nincs is ettől kellemesebb... :)
Hozzávalók a tésztához: 22x36 cm-es tepsihez
- 5 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 0,8 dl tej (nem kell 1 dl)
- 0,8 dl olaj
- 2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 20 dkg liszt
- 10 g sütőpor
A krémhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg puha vaj vagy margarin
- 15 dkg porcukor
A tetejére:
- 3 dl málnaszörp
- 11 dl ásványvíz/szódavíz
- 4 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
A málnaszörpöt és az ásványvizet helyettesíthetjük 1 liter szénsavas üdítővel is (például narancs üdítővel), de ebben az esetben elég 3 csomag főzős vaníliás pudingpor - picit vékonyabb lesz a tésztán a felső réteg, de nem sokkal).
A málnaszörpöt és az ásványvizet helyettesíthetjük 1 liter szénsavas üdítővel is (például narancs üdítővel), de ebben az esetben elég 3 csomag főzős vaníliás pudingpor - picit vékonyabb lesz a tésztán a felső réteg, de nem sokkal).
1. A
tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a
tejet, majd az olajat, mellyel szintél jól elkeverem. A lisztet
összekeverem a kakaóporral és a sütőporral, és hozzákeverem a tojásos
masszához, végül óvatosan hozzákeverem a tojások felvert habját
(fehérjét habbá verve).
2. Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem a masszát, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 14-15 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!!)
3. A krémhez a vajat habosra keverem a porcukorral, majd hozzákeverem a túrót.
4. A málnaszörpöt elkészítem (összekeverem a szörpöt az ásványvízzel), és 1 litert felforralok. A maradék 4 dl-t simára keverem a pudingporral. Amikor kezd forrni, leveszem a tűzhelyről, hozzákeverem a pudingporos szörpöt, majd visszateszem a tűzhelyre, és folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Langyosra hűtöm, hűtés közben néha megkevergetem, hogy ne bőrösödjön be. Amikor már langyos, akkor egyenletesen rákenem a túrós rétegre, és kb. 2-3 órára beteszem a hűtőbe dermedni, majd szeletelve tálalom.
Jó étvágyat!
Azta, de jól néz ki. Van egy idős falusi rokonom, az csinált mindig ilyen csodaszép sütiket régen a búcsúra.
VálaszTörlésKöszi Édeskonyha, aranyos vagy. :)
TörlésHogy én mennyire imádom az ilyen feltűnősködős sütiket, főleg, ha túró is van benne. Nagyon pazarul néz ki, nagyon szépek a fotók is. Végre itt a jó idő és hívogatja az embert a szabadba. Egy ilyen finom süti de jól is tud esni a friss levegőn.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, kedves vagy, örülök, hogy benéztél hozzám.
TörlésEzt a süteményt valóban a szabadban fogyasztottuk el, ez szerintem látszik is a napsütötte fotókon... :)
Ezt most nagyon megkívántam, sajnos most ilyeneket nem eszem, bár nem mondom, hogy a finom édességeket nélkülözöm, de ez most nem férne bele, de milyen jól néz ki!
VálaszTörlésSzia Lilla! Tudom, hogy most váltasz egy másik életmódra, emiatt nem ehetsz most ilyen süteményeket - ennek ellenére nagyon örülök, hogy benéztél hozzám. :)
TörlésDe guszta! Nagyon finom lehet ez a sütid! Nekem van egy hasonló annak az a neve hogy üditős! Szerintem nagyon sokan "tartalékon " viszik a blogot de ilyen szép időben inkább szabadban kell lenni a gyerekkel, vagy kertészkedni és esténként sétálni ! Csak a nagyik nézelődnek aztán korán mennek feküdni!:-)
VálaszTörlés:-)))) Köszönöm Éva, örülök, hogy benéztél hozzám.
TörlésTényleg különleges sütemény, nagyon mutatós és biztosan nagyon finom is! :)
VálaszTörlésÍgy van Hankka, mutatós és finom. :)
TörlésKöszönöm szépen, hogy bekukkantottál.
Nagyon guszta,isteni lehet!
VálaszTörlésKöszönöm. De jó, hogy Te is benéztél hozzám - köszönöm. :)
TörlésMirinda vagy üdítős sütinek ismerem...Nagyon finom, én narancsosat ettem. Guszta nagyon!
VálaszTörlésKöszi Kriszti, örülök, hogy tetszik. :o)
TörlésÓ de gyönyörű szeletek lettek! Ez nálunk is kedvenc lenne :)
VálaszTörlésSzerintem is imádnátok kedves Katalin. :) Köszönöm, hogy itt jártál.
TörlésBár nem vagyok rajongója ennek a sütinek, az már egyszer biztos, hogy valami észbontóan szépen tálaltad. (hogy van az, hogy Nálad még az is tetszik, amit amúgy nem is igazán szeretek? :) Viszont a "vadmálna" szörp a hirtelen jött melegben nagyon bejönne, azt hiszem! :) Puszik, B.csek!
VálaszTörlésTudom, tudom, Te nem szereted a krémes jellegű sütiket... :) (de sajnos nem hozhatok mindig palacsintát, almás lepényt és kakaós csigát - ezek gyorsan "lecsusszannának" Neked, igaz? ;-)) Viszont nagyon örülök, hogy a tálalásomnak köszönhetően nálam mégis mindent megkívánsz. :o)
TörlésEz a vadmálna szörp tuti, hogy ízlene Neked egy pohárka hideg szódával - nagyon finom, nem édes, inkább picit savanykásabb íze van. Kóstold meg! :)
Puszillak én is B.csek! Köszi, hogy bekukkantottál! :)
Az már biztos, hogy kint jó lenni ebben a várva várt szép (talán túl szép) időben! Meg az is, hogy nagyon tudnám szeretni ezt a sütit:-)
VálaszTörlés:-) Köszi Gerdi.
TörlésBevallom, a hirtelen jött nyár nekem nem tetszik - tavaszimádó vagyok, és nagyon hiányzik, hogy ismét elmaradt.