SZEMPILLANTÁS POGÁCSÁK
Állítólag szempillantás alatt elkészül > innen ered a neve a Péksütemények és házi kenyerek című könyvem alapján. Na, ezt azért én nem állítanám... Tény, hogy hamar össze lehet állítani a tésztáját, de azért a szokásos kelesztési időre várni kell. ;-))
Finom, omlós pogácsákról van szó, de semmiképpen ne süssük túl, mert akkor száraz lesz.
Viszont a családom számára továbbra is a pehelykönnyű burgonyáspogácsám marad a "nambörvan"!! :-)))
Hozzávalók:
- 20 dkg rétesliszt
- 30 dkg fehér liszt
- 20 dkg puha vaj
- 2 dl tejföl
- 3 dkg friss élesztő
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
+ a tetejére: reszelt trappista sajt, szezámmag, köménymag, lenmag (kinek mi tetszik, vagy akár mind egyszerre, vagy mindegyik pogácsára más-más mag :))
1. A pogácsa hozzávalóit egy tálban összedolgozom, alaposan kidagasztom és 1 óráig kelesztem. (ilyenkor nyáron, amikor nagyon meleg van, akkor hamarabb is megkel - lényeg, hogy duplájára keljen)
Kenyérsütőgépben is lehet dagasztani.
2. Amikor a tészta megkelt, kb. 1-1,5 cm vastagságúra nyújtom, és pogácsa szaggatóval kiszaggatom.
3. Sütőpapíros tepsire teszem, a tetejét lekenem felvert tojással, megszórom reszelt sajttal, illetve a pirított magokkal. Langyos helyen kelni hagyom még 20 percig.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 18-20 perc alatt aranyszínűre sütöm. (nem szabad túl sütni, mert száraz lesz)
Finom, omlós pogácsákról van szó, de semmiképpen ne süssük túl, mert akkor száraz lesz.
Viszont a családom számára továbbra is a pehelykönnyű burgonyáspogácsám marad a "nambörvan"!! :-)))
Hozzávalók:
- 20 dkg rétesliszt
- 30 dkg fehér liszt
- 20 dkg puha vaj
- 2 dl tejföl
- 3 dkg friss élesztő
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
+ a tetejére: reszelt trappista sajt, szezámmag, köménymag, lenmag (kinek mi tetszik, vagy akár mind egyszerre, vagy mindegyik pogácsára más-más mag :))
1. A pogácsa hozzávalóit egy tálban összedolgozom, alaposan kidagasztom és 1 óráig kelesztem. (ilyenkor nyáron, amikor nagyon meleg van, akkor hamarabb is megkel - lényeg, hogy duplájára keljen)
Kenyérsütőgépben is lehet dagasztani.
2. Amikor a tészta megkelt, kb. 1-1,5 cm vastagságúra nyújtom, és pogácsa szaggatóval kiszaggatom.
3. Sütőpapíros tepsire teszem, a tetejét lekenem felvert tojással, megszórom reszelt sajttal, illetve a pirított magokkal. Langyos helyen kelni hagyom még 20 percig.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 18-20 perc alatt aranyszínűre sütöm. (nem szabad túl sütni, mert száraz lesz)
Jó étvágyat!
Fincsi lehet ez a pogácsa, és csodásak a tálaid:)
VálaszTörlésNálunk szempillantás alatt eltűnő pogácsák lennének... Nagyon guszta, jó kis tészta!
VálaszTörlésNagyon guszta kis pogácsák!! Hűvösebb időt jósolnak a jövő hétre, így megfogom sütni, egy finom leves mellé.
VálaszTörlésMég az illatukat is érzem, isteni! Nagyon helyesek! :)
VálaszTörlésA nambörvanodat is megkóstolnám, de ezt is. Nagyon gusztának néznek ki. Kis falnivalóak:)
VálaszTörlésIdepillantottam, és nagyon tetszett a látvány. Finom lehetett! Ügyes vagy!
VálaszTörlésMár az első szempillantásnál összefutott a nyál a számban. Kár, hogy a képre kattintva nem varázsolódik ide az a tányérkányi adag ://
VálaszTörlésNagyon helyes neve van...:) Igen szépre sültek, egy-kettő jöhetne a reggeli kávé mellé...:)
VálaszTörlésEgészen bizonyos, hogy nagyon finomak lehetnek a pogácsáid:)
VálaszTörlésHa az elkészítés nem is, de befalni biztos "szempillantás pogácsa" ! Helyesek lettek, s a festett tányérkáid is szépek!
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM NEKTEK, HOGY BENÉZTETEK HOZZÁM MA IS! :)
VálaszTörlésTojás nem kell a pogácsba? Éva
VálaszTörlésKedves Éva!
TörlésEbbe a pogácsába nem kell tojás...
Jó sütést kívánok!
Üdvözlettel:
Gabriella