Kefires pogácsa

A fiaim gyakran kapnak az iskolában kefirt és sajnos nem mindig eszik meg, hazahozzák és itthon a hűtőben "landol", szépen gyűlik. Ilyenkor szoktam felhasználni a sütéshez, főzéshez. Most pogácsa készült belőle. A tésztáját most nem nagyon puha állagúra állítottam össze, mert Apukám az utóbbi időben azt mondogatta, hogy Ő inkább az omlósabb, kicsit puha pogácsát szereti. Ilyen lett, és nagyon finom! A teteje a sajttól ropogós, belül omlós.



Hozzávalók:

kb. 50-60 darabhoz a pogácsa szaggató méretétől függően

70 dkg finomliszt átszitálva

3,5 dkg friss élesztő

2,5 dl kefir

7 dkg sertészsír

2 tojás

2 csapott teáskanál só

1 teáskanál kristálycukor

kb. 1,5 dl langyos tej

15 dkg reszelt trappista sajt


+ a tetejére 1 kisebb tojás felverve

15 dkg reszelt trappista sajt


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu



Elkészítés:

  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük, felfuttatjuk (kb. 10 perc).
  2. A kefirt összekeverjük a tojásokkal. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, zsírt, reszelt sajtot, az összekevert kefires tojást, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is és bedagasztjuk a tésztát. Jó puha, de azért kissé rugalmas is legyen a tészta. Egy picit ragadjon, de ne nagyon! Az állagán tudunk korrigálni pici liszt vagy pici langyos tej hozzáadásával. Majd letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
  3. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, berácsozzuk a tetejét, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A lemaradt tésztát jól összegyúrjuk, ismét kinyújtjuk, berácsozzuk, kiszaggatjuk.
  4. A pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük egymástól picikét távolabb. A tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal.
  5. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 20 percig sütjük, amíg szép világos aranybarna lesz, a tetején a sajt pedig ropogós. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet + a pogácsa méretétől is.)

Munkafolyamat





Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Cask egg kerdesem lenne ha szabadna…."zsir helyett hasznalhatok vajat vagy margarint? Sajna nincs itthon zsir nekem 🤷‍♀️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, használható a zsír helyett vaj vagy margarin is. Jó sütést! :)

      Törlés
  2. Sauna nincs zsir itthon, lehetne maragarinnal vagy vajjal helyetesiteni?

    VálaszTörlés
  3. Kefír helyett görög joghurttal is működik?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban