Házi ropi (sajtos és sima)
A legegyszerűbb és legfinomabb ropi recept! Eddig mindenképp - azok közül, amelyeket eddig elkészítettem. A tésztájához csupán 3-4 hozzávaló szükséges. Imádom a ropogósan omlós állagát! Nagyon finom! Az ember legszívesebben egész nap rágcsálná. Akár családi nassolni valónak, akár vendégvárónak - tökéletes.
Hozzávalók:
kb. 80 darabhoz
30 dkg finomliszt
1 csapott teáskanál só
12 dkg zsír (liba-, kacsa-, tyúk- vagy sertészsír)
(nálam most a fele zsír, a fele vaj volt)
kb. 1,5-2 dl tejföl
6-7 dkg félkemény reszelt sajt (trappista, pannónia, cheddar stb.)
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, majd elmorzsoljuk benne a zsírt (vajat), végül fokozatosan annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy közepesen lágy, jól kezelhető tésztát kapjunk. Ne legyen ragacsos!
- Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vastag téglalap alakúra, melyet 6-7 mm széles csíkokra vágunk. A csíkokat úgy vágjuk el, hogy kb. 15 cm hosszúak legyenek.
- A tésztacsíkokat a kezünkkel kicsit megpöndörítjük, hogy ropi formája legyen, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
- Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 14-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Tipp:
- A kisfiam kérésére én világosabbra hagytam a ropikat, így is nagyon finom ropogós, de picit barnábbra is lehet sütni, akkor még ropogósabb lesz.
- A sima ropihoz a reszelt sajtot hagyjuk ki a tésztából - ebben az esetben lehet, hogy picivel több tejföl kell, a lényeg, hogy a tészta állaga közepesen kemény, ne ragacsos, könnyen nyújtható legyen!
- Ha azt szeretnénk, hogy másnap is ropogósan omlós legyen az állaga, akkor szabad levegőn tároljuk, hogy ne puhuljon át a tészta! Egy nyitott dobozban vagy egy tányéron, tálcán tároljuk, amit csak papírszalvétával takarjunk le!
Munkafolyamatok képekben
Jó étvágyat!
Nagyon tetszik minden recepted!
VálaszTörlésMegsütöttem, nagyon ízlett. Sütöttem korábban más sütőporos receptet, az nem volt ilyen jó. Gondolom, a joghurt tett nagyon jót a tésztának. Köszönöm ezt a receptet is, Gabika, ajánlom másnak is az elkészítését!
VálaszTörlésMég annyit variáltam, hogy nyújtás után egyben az egészet lekentem tojással, utána a negyed részét köménymaggal, másik részét lenmaggal, a fele részét reszelt sajttal szórtam meg.
Ügyes vagy, mindenkinek amilyet szeret😜🤗👍
TörlésElkészítettem, nagyon jó lett! Köszönöm a receptet. Teljes kiörlésű lisztből is jó lenne vajon?
VálaszTörlésHú, ezt megsütöm!
VálaszTörlésElkészítettem! Teljes kiőrlésű liszttel!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet!Dia-welness sütőliszttel is nagyon jó.
VálaszTörlésNagyon finom Dia-welness lisztből is!
VálaszTörlésRozsliszttel is lehet sütni Gabika?
VálaszTörlésImádom a receptjeidet!Szinte csak ezekből sütök.Most lesz a kisfiam szülinapi zsúrja.Pont valami sósat szerettem volna,mikor szembe jött most a recept.Tuti ezt sütöm meg.Köszönöm😊
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy rádtaláltam a receptedre. Én elsőre dupla adagot csináltam, mert tudtam, hogy este kártya közben elfogy és imádja az egész család. Köszönjük szépen, hogy megosztottad. ❤️
VálaszTörlés