Csokoládés kocka
Szombaton a kisfiam: Milán névnapi családi bulijára találtam ki ezt az egyszerű, gyorsan elkészíthető puha kakaós piskótás, nem túl édes csokikrémes süteményt.
Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
5 közepes méretű tojás
16 dkg kristálycukor
14 dkg finomliszt
2 dkg holland kakaópor
10 g sütőpor
A krémhez:
6 tojássárgája
8 dkg kristálycukor
5 dkg finomliszt
5 dl tej
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
2 dkg porcukor
2 evőkanál holland kakaópor
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM!
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig). Majd hozzászitáljuk a liszt, kakaópor, sütőpor keverékét, de ezt már a robotgép/mixer alacsonyabb fokozatán keverjük.
- Sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a tésztát és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8-10 percig sütjük - végezzünk tűpróbát! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
- A megsült tésztát süteményrácson hagyjuk teljesen kihűlni!
- A krémhez a tojások sárgáját keverjük habosra a kristálycukorral, majd szitáljuk hozzá a lisztet és kakaóport, keverjük simára és fokozatosan engedjük fel a tejjel. Öntsük egy lábasba és közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre.
- A krémmel teli lábast állítsuk hideg vízre és kevergetve teljesen hűtsük ki!
- A porcukrot a vajjal habosítsuk ki, majd adjuk a kakaós krémhez és habosítsuk át.
- A kihűlt piskótára kenjük rá egyenletesen a csokis krémet.
- A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, keverjük simára az olajjal és simítsuk el a csokoládékrém tetején.
- Legalább 2 órára tegyük be a hűtőbe a süteményt, majd forróvízbe mártott, megtörölt késsel kockákra szeleteljük és tálaljuk. (Kb. 16-20 szelet süteményt kapunk.)
A tojások fehérjét fagyasszuk le kis dobozban, mert legközelebb készíthetünk belőle olyan süteményt, melyhez sok tojásfehérje kell.
Jó étvágyat!
Nagyon finom! Kivételesen mindegyik fiamnak bejött! Ráadásul nem is bonyolult, bár a szeletelést még gyakorolni kell.
VálaszTörlésKöszönöm!
Zsuzska
Szia, a piskótához nem kell szétválasztani a tojásokat?? Egészt tojást kell kikavarni?? Köszönöm a választ! :)
VálaszTörlésKedves Emőke! Egész tojásokkal kell kikeverni!
VálaszTörlésSzia kedves Gabriella!Én mindig úgy tudtam a piskóta készitésnél hogy a tojásokat szét kell választani és külön kell feldolgozni.Ennél a süteménynél miért igy kell? üdvözlettel!Johan.
VálaszTörlésÉn mindkét féle képpen szoktam piskótát sütni. Szerintem semmi különbség nincs ,ha jól ki van keverve. 😉🙂 (bocsi ,hogy közbe szóltam 💕)
TörlésNagyon jól néz ki, kávé után el is készítem ❤️ köszi 🙏💕
VálaszTörlésJelentem, nagyon fincsi volt ❤️❤️❤️
VálaszTörlésNagyon köszönjük!Nehéz a családban mindenkinek megfelelni,de ez a süti mindent visz :))
VálaszTörlésNagyon finom lett!🙂
VálaszTörlésMárcius 8- a nálunk nemcsak a nőnapról szól, mivel a fiam névnapja van Zoltán általában tortát szoktam sütni de most ezt a sütit fogom megcsinálni mert nagyon gusztán néz ki.
VálaszTörlésHlatkiné Kántor Edit 2021 márc,3.
Nagyon jó recept!Köszönöm!A családnak nagyon ízlett!De,hogy kicsit kritizálják,azt mondták lehetne vastagabb a csoki krém!A piskótája is nagyon finom!!
VálaszTörlésFinom lehet,kifogom próbálni.
VálaszTörlés