Karfiolos-borsós csirkemell alagút
Egyszerűen elkészíthető, nagyon mutatós és isteni finom! A recept alapját az őzgerinces csirkemell receptem adta, melyet évek óta elég gyakran készítek. De mostanában szeretem picit átvariálni a bevált receptjeimet a más ízvilág kedvéért (no, nem mintha nem lenne több ezer új recept a tarsolyomban). Mivel volt itthon felhasználásra sorakozva karfiol és borsó, úgy gondoltam, egy kicsit megbolondítom most ezzel. Jól tettem, mert isteni lett! 😋 Nálunk tegnap sima hétköznapi vacsorára készült, de annyira jól néz ki, hogy egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Hozzávalók:
1 db 30x10 cm-es formához
50 dkg csirkemell filé
20 dkg szeletelt bacon
10 dkg trappista sajt (vagy hasonló jellegű félkemény sajt)
1 kis csokor friss petrezselyemzöld (vagy 1 teáskanál szárított)
2 tojás
3 evőkanál finomliszt
4 evőkanál tejföl
kb. 35 dkg karfiol (egy kisebb fej)
15 dkg borsó
4 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
+ pici vaj a forma kikenéséhez
A SÜTEMÉNYES KÖNYVEM megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A karfiolt apró rózsákra szedjük, megmossuk és félpuhára főzzük. A kifejtett friss borsót is megmossuk és szintén félpuhára főzzük egy kis lábasban. (Ha konzerv borsót használunk, nem kell külön megfőzni.) A karfiolt és a borsót is leszűrjük, jól lecsöpögtetjük.
- De közben - amíg fő a karfiol és borsó - a csirkemellet megmossuk és apró kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük, a megmosott/lecsöpögtetett petrezselyemzöldet apróra vágjuk. Majd összeállítjuk a zöldséges-húsos 'egyveleget': a csirkemellet, karfiolt, borsót, petrezselyemzöldet egy tálba tesszük. A tejfölt összekeverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a lisztet, mellyel simára keverjük, majd mehet bele a megtisztított/zúzott fokhagyma és só, őrölt bors ízlés szerint, valamint a sajt - alaposan összekeverjük. Ezt a masszát ráöntjük a zöldséges csirkemellre és kézzel jól összekeverjük. (Régebben nem tetszett, hogy a tv-ben Jamie Oliver mindig kézzel 'dzsamigálta' össze az ételeket, de később rájöttem, hogy milyen jól teszi, mert az ember a két kezével sokkal jobban érez mindent. Kézzel például nem törjük annyira össze a megfőtt zöldségeket sem - fakanállal keverve sokkal jobban összetörődnek.)
- A formát kikenjük vajjal (nem kell sok vaj, de a sarkokat is jól kenjük ki). Majd a bacon szeleteket keresztben helyezzük a formába egymás mellé úgy, hogy a forma két oldalán egy picit kilógjon (lásd az alsó fotón). A tölteléket egyenletesen eloszlatva beletesszük, ráhajtogatjuk a bacon szeleteket.
- Sütőpapíros tepsire tesszük a formát és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 40 percig sütjük. Ekkor kivesszük a sütőből, egy késsel óvatosan körbelazítjuk a tölteléket a forma oldalainál, majd egy kesztyű vagy konyharuha segítségével kiborítjuk a sütőpapíros tepsibe. Visszatesszük a sütőbe és 220 fokon tovább sütjük kb. 10-15 percig, amíg a teteje szépen megpirul.
- Hidegen és melegen is fogyasztható, illetve köret nélkül vagy párolt rizzsel.
Jó étvágyat!
Nyami. Vittem a receptet.
VálaszTörlésJó ötlet ez a zöldséges tuningolás kevesebb hús kell így hozzá és nagyon finom lehet! Az őzgerinces nálunk is kedvenc legközelebb elkészítem így talán a "húsimádók" nem veszik zokon:-))
VálaszTörlésNagyon guszta! Jó lehetett, hisz sok finomság van benne :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, hogy benéztetek és írtatok. Puszilok mindenkit! :)
TörlésSzia.a liszt kimaradhat?vagy mit lehet helyette mert nem ehetek lisztet....
VálaszTörlésAkkor a liszt helyett több tojást kell beletenni és úgy megfelelő lesz az állaga.
Törlésgluténmentesen készitve....zabpehelyliszt....vagy kölesliszt....remek mindkettővel.
TörlésHétvégi menü lesz,köszi a receptet puszi
VálaszTörlésSzívesen.
TörlésMa megcsinálta. Páromnak nagyon izlett, azt mondta mindennap megenné.
VálaszTörlésKöszönöm a receptet,karácsonyi menübe szerepelni fog.
VálaszTörlésKarácsonykor ezt készítem, mivel nem szeretem a halat.
VálaszTörlésNagyon tetszik ,kipróbálom!!Nagyon köszönöm!
VálaszTörlés