Cseresznyés clafoutis - avagy cseresznyés tejes pite

Ez a villámgyors, aranyló rusztikus desszert fél óra alatt az asztalra varázsolható - nálam az óriási kedvencek között szerepel. Az egész család imádja - kivéve a kisfiamat, hiszen Ő a gyümölcsöket csak frissen szereti (úgy viszont nagyon), a gyümölcsös süteményeket kevésbé eszi meg. Ami szerintem nem is olyan nagy baj, hiszen a gyümölcs frissen a legjobb.
A clafoutis klasszikus francia édesség, amelyet hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek. Az eredeti recept szerint maggal együtt kerül bele a gyümölcs, mivel az plusz ízt ad, és nem sül ki a cseresznye rózsaszín leve. (Ettől függetlenül én mindig mag nélkül készítem a fogaink megőrzése érdekében - nem szeretnék ráharapni egy magra. :)) 
Ha történetesen meggy vagy barack szezon van, azzal is nyugodtan elkészíthetitek...




Hozzávalók: 25 cm átmérőjű piteformához
- 30 dkg cseresznye
- 3 tojás
- 10 dkg porcukor (nálam most nyírfacukor)
- 8-10 dkg finomliszt
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1 csipet őrölt fahéj (elhagyható)

+ pici vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
- valamint a tálaláshoz vaníliás cukorral elkevert porcukor







 Elkészítés:
1. A cseresznyét megmosom, papírtörlőn lecsepegtetem, kimagozom és összekeverem a fahéjjal.
2. A tojásokat ketté választom, a fehérjéket kemény habbá verem.
3. A tojások sárgáját a porcukorral fehéredésig keverem, majd hozzáadom a tejet, tejszínt, majd simára keverem a liszttel is. A végén óvatosan fellazítom a habbá vert fehérjével. 
4. A masszát kivajazott, zsemlemorzsával meghintett formába öntöm, rászórom a cseresznyét, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 25-30 percig sütöm. Ha a teteje nagyon pirul, sütés közben letakarom alufóliával és úgy sütöm tovább. (lehet hagyományos sütőben is sütni, esetleg a sütési idő eltérhet)
5. A sütőből kivéve vaníliás porcukorral megszórva találom.


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Szia,
    húsvétkor már elkészítettem a clafutisodat barackbefőttel és ananásszal, nagyon finom lett. Alig várom hogy érjen a cseresznye nálunk és folytatom a cseresznyés verzióval :-) Köszi a receptet! Üdv Melinda

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Melinda!
      Örömmel olvastam, hogy ízlett a barackos tejes pitém. Szerintem ez is nagyon fog ízleni Neked, feltétlenül készítsd el. :) Szívesen a receptet. :) Én pedig köszönöm szépen, hogy írtál.
      Üdv.

      Törlés
  2. Nagyon jó lett a sütid!
    Mostanában nekem is kevés időm maradt a blogozásra, sokszor a párom posztolja a recepteket én fotózom, megírom a receptet. Mintha a 24 óra nem is 24 lenne:-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, csak úgy mosolyognak a cseresznyeszemek a sütiben! :) Mentettem a receptet! :)

    VálaszTörlés
  4. Már olyan sok receptedet elmentettem, hogy nem is tudom mikor fogom elkészíteni őket.
    De ez is arra a sorsra jutott, mert szuper!

    VálaszTörlés
  5. Jól hangzik! De meg sem kísérlem elkészíteni, mert háború lenne Nagyfiúnál, ha a kedvenc tejespitéje nem hagyományosan készülne el! :-)) Viszont Nálad majd megkóstolom!

    VálaszTörlés
  6. Köszi szépen , nagyon jó a recept ki fogom próbálni. Sára

    VálaszTörlés
  7. A cseresznyéslepényt imádnám! Sajnos most kellett kivágni a cseresznyefánkat, kiszáradt.
    De azért már vettem a piacon, viszont nem volt édes.Hát amilyen az időjárás.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta lett a pitéd, szívesen elfogadnék egy-két szeletet belőle :)
    Köszönöm a játékra való meghívást! Marisztól is kaptam már néhány napja, de még nem tettem közre evvel kapcsolatban semmit, mert nem tudtam hogy mi is lenne egészséges :) Majd igyekszem valamit kitalálni, köszi....

    VálaszTörlés
  9. Naaagyon jól néz ki! Épp egy hasonló receptet néztem ki, csak éppen a cseresznye nem érte meg. Két nap alatt tönkre ment, amit nem ettünk meg.

    VálaszTörlés
  10. Tegnap hoztak a telekről egy kis vödör cseresznyét és meggyet, majd eldöntöm, hogy Olgis cseresznyését, vagy a Te clafoutisodat fogom elkészíteni. Mind a kettőért oda vagyok! Az asztalod és környezete lenyűgöző!!! Hajrá....... megyek sütni!:))

    VálaszTörlés
  11. Szia.Kipróbáltam a cseresznyés tejes pitét nagyon finom lett.Nagyon jó receptek vannak fent.Legközelebb amit a facebookra raktál ki azt fogom elkészíteni.Köszönöm a jó recepteket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ági!
      Örülök, hogy megsütötted és ízlett. Köszönöm, hogy írtál.
      További kellemes nézelődést kívánok Neked a blogon és jó sütést-főzést!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  12. Hű, de sokan írtatok... köszönöm szépen. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban