Bounty szelet - Nálam most tortaként
Ismét tortával jelentkezem. Apukám és a férjem 3 nap (és 30 év :)) különbséggel ünneplik születésnapjukat, és mivel nálunk az a szokás, hogy mindenkinek valóban azon a napon tartjuk a szülinapját, ahogy a naptár szerint esik, nem győztem gyártani a tortákat egymás után. Pénteken és vasárnap is tortakészítési napot tartottam - ennek a családom persze örült. :) Én is örömmel készítettem a két szeretett ember számára :) - attól függetlenül, hogy nem vagyok rutinos tortakészítő. (Boldog születésnapot kívánok Nektek is!! :)
Szerintem sokan ismeritek a Bounty szeletet - gyerekkoromban szinte minden lagzis asztalon szerepelt. Persze, hogy imádtuk. :)) Viszont én azóta nem ettem ilyen sütit, de valamelyik nap megtaláltam Anyukám süteményes könyvében a receptjét egy cetlire felírva. Nézzétek, ez lett belőle... :)
Tudom, a régi változat tetején nem láttatok ilyen bóbitát, igaz? :)
A tésztából maradt ki egy kevéske, melyet nem akartam kidobni
- kis gömböket formáltam belőle, megsütöttem,
így lett belőle bóbitás Bounty szelet. :))
Hozzávalók a tésztához: (kb.25x30 cm-es tepsihez vagy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformához)
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj (vagy margarin)
- 10 dkg porcukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 tojássárgája
- kb. 1 dl tejföl
Töltelékhez:
- 7 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg kókuszreszelék
Krémhez:
- 6 tojássárgája
- 3 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 20 dkg puha vaj (esetleg a fele margarin is lehet, bár én vajat szoktam használni)
- 20 dkg porcukor
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrom, kétfelé veszem és két lapot nyújtok belőle (vagy a tepsibe - vagy ha tortaként sütöm, akkor kör alakúra a tortaformába).
2. A töltelékhez a tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verem, hozzáadom a kókuszreszeléket.
3. Az egyik tésztalapot beleteszem a margarinnal kikent enyhén lisztezett formába vagy tepsibe, egyenletesen elosztom rajta a kókuszos tölteléket, majd ráhelyezem a másik tésztalapot, és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő - ne süssük ám túl a tésztát és a közte lévő kókuszos habot, mert akkor száraz lesz, inkább maradjon picit puha a tészta teteje, amikor kivesszük a sütőből)
4. A krémhez a tojások sárgáját a liszttel simára keverem, folyamatosan felöntöm a tejjel, csomómentesre keverem és sűrűre főzöm.
A puha margarint vagy vajat a porcukorral habosra keverem, és ha kihűlt a tojássárgás főzött krém, akkor a kettőt együtt turmix géppel habosra és simára keverem. Majd 35-40 percre a hűtőbe teszem, hogy könnyebb legyen dolgozni vele, majd megsült a kókuszos lapra egyenletesen rákenem.
6. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, elkeverem az olajjal és rákenem a krém tetejére (a sütemény tetejére).
7. Fogyasztásig hűtőben tárolom, ha megdermedt, hosszúkás szeletekre vágom - ha nem tortaként készítem.
Jó étvágyat!
Hát ezt megint jól kisütötted! :) Legalább 25 éve nem ettem ilyen sütit, emlékszem, anyukám banános pudingporral turbózta a krémet a tetején, imádtam! Puszik, B.csek
VálaszTörlésJajjmááá, teljesen belebambultam a sütibe és majdnem elfelejtettem mondani, hogy Isten éltesse a Fontosakat még sokáig! :) (B.csek)
VálaszTörlésKöszönöm a nevükben is B.csek. Puszi!
TörlésIsten éltesse az ünnepelteket! Nagyon finom tortát sütöttél nekik. A bóbiták külön tetszenek rajta, nagyon design-os lett tőle a torta.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea az ünnepeltek nevében is. :)
TörlésDesign-os? Nagyon tetszik ez a szó a bóbitákra... :-)))
Boldog születésnapot mindkettő ünnepeltnek :) Ilyen finom tortával én is szívesen ünnepelnék.
VálaszTörlésKöszönöm szépen az ünnepeltek nevében is, kedves vagy. :)
TörlésSosem gondoltam, hogy egyszer tortaként látom. Jól áll neki! :o)
VálaszTörlésA szeretteidnek nagyon boldog szülinapot így utólag is ! A tortád nagyon szép és igen finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva - az ünnepeltek nevében is.
TörlésA bóbitával még jobb! :) - de miből van? nem írtad bele. Talán csokis pöfeteg?
VálaszTörlésMiből van? Azóta pótoltam a leírást... :)))
TörlésFinom tortát sütöttél! Még nekem hátravan ennek a sütinek a kipróbálása, de meglesz:-)
VálaszTörlésBoldog szülinapot!
Köszönöm szépen Hajni, aranyos vagy.
TörlésUgye, van még abban a süteményes könyvben pár hasonlóan szuper recept? Lehet torta vagy sütemény, mindegy, csak ilyen kívánatos legyen!:)
VálaszTörlésHúú, abban a süteményes könyvben rengeteg recept van, soha sem lehet a végére érni - mármint sütés terén. :)
TörlésRémlik ez a süti nekem is, de nem vettem volna mérget rá, hogy ismerem. Viszont nagy ötlet volt tortaként elkészíteni! :-))
VálaszTörlésKöszi. :-) A sütit pedig biztos, hogy ismered...
TörlésNagyon ügyes vagy a tortákat illetően is, ez a tortád is nagyon guszta lett! :) Boldog szülinapot utólag is apukádnak és a férjednek! :)
VálaszTörlésAranyos vagy Hankka, köszönöm szépen - Apukám és Férjem nevében is. :)
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésRégóta sütöm a sütijeid, nagyon finomak és elég megbízhatóak a receptek, nem találkoztam még hirtelenjében kitalált, rossz arányokkal közzétett sütikkel. Kérdésem lenne, az én példányom kókuszos krémje kicsit száraz, szétesős lett, a tészta nem lett könnyű, vékony és sűrű, nehéz maradt. Légkeveréses, fentről-lentről sugárzó sütőnk van, a recepten nem változtattam. Ezzel a jelenséggel Te találkoztál már? Mi lehet az oka?
Nagyon szeretjük a receptjeid, fogok még tanácsot kérni máshol is :}
Boldog Új Évet!
Kedves Chokie!
TörlésKöszönöm szépen a kedves szavaidat, örülök, hogy tetszenek a receptek, ízlenek a sütik. :)
Szerintem egy picit túl sütötted a tésztát és a közte lévő kókuszos habot, emiatt lett száraz és szétesős, morzsalékos. Nem szabad túl sütni. Sütés közben, amikor már jól érzed az illatát, óvatosan megtapogatod a sütőben a tészta tetejét (de meg ne égesd az ujjad) és úgy érzed, hogy még picit puha és inkább tovább szeretnéd sütni, akkor ne tedd, azaz ne süsd tovább. Nem marad az nyers, kihűlés után szépen megszilárdul annyira, amennyire kell, de nem lesz száraz, morzsalékos. (oda is írom majd a recepthez, hogy nem szabad túl sütni a tésztát)
1-2 újonnan kipróbált receptnél velem is előfordul ilyesmi néha, amíg ki nem tapasztalom, ilyenkor Nektek igyekszem is odaírni, hogy nem szabad túl sütni, nem baj, ha picit még puhának érzitek, vagy amikor sárga tésztáról van szó, akkor azt szoktam Nektek írni, hogy hagyjátok világosan, ne piruljon meg ilyesmi.
Nyugodtan kérj máskor is tanácsot, ha tudok, segítek.
Jó sütést kívánok Neked továbbra is!
Boldog új évet!
Gabriella
Szia Gabriella!
VálaszTörlésSzeretném meg kérdezni, hogy a krémhez tojás helyett használhatok-e vaniliáspudingport?
Szia, persze, ha neked a puding szimpatikusabb vagy egyszerűbb, nyugodtan készítheted azzal is a krémet az ízlésed szerint.
TörlésJó sütést kívánok!
Mennyei lehet ez a tortácska :)
VálaszTörlésValóban az - köszönöm, hogy benéztél hozzám. :)
Törlés