Gesztenyetorta
Lehet, hogy unalmasan hangzik, ha ismét azt írom: nagyon egyszerű elkészíteni ezt a gesztenyés piskótán alapuló gesztenyekrémes tortát. De mit csináljak, ha valóban így van? Ettől függetlenül - vagy éppen emiatt - nyugodtan elkészíthetjük bármilyen ünnepi alkalomra. Például karácsonykor az ünnepi asztalon nagyon el tudom képzelni...
Hozzávalók a tésztához: (18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához)
- 4 tojás
- 7-10 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 17 dkg gesztenyemassza
- 10 dkg liszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
A gesztenyekrémhez:
- 20 dkg gesztenyemassza
- 17 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál rum vagy rum aroma
1. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a porcukorral kikeverem, hozzáadom a gesztenyemasszát, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a keményre felvert tojások fehérjét.
Kivajazott/lisztezett tortaformába öntöm a tésztát, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, mindenképpen tűpróbát használjunk, ha nem ragad a tészta a tűre, akkor megsült)
Ha sütés közben a tészta teteje jobban sülne, mint belül, akkor letakarom alufóliával, és úgy sütöm tovább.
2. A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a gesztenyemasszát és a rumot - jól összedolgozom.
3. Ha a tészta kihűlt, akkor középen vízszintesen kettévágom, egyenletesen megkenem a krémmel, majd kívül is (oldalt és felül).
A maradék krémet nyomózsákba töltve feldíszítem a tortát. A gesztenyemasszából kis golyókat formázok, és szintén díszítésre használom.
Jó étvágyat!
Ez tuti sikert aratna nálunk is. Übergesztenyés és mellesleg fotogén is :) Szupi
VálaszTörlésGyönyörű lett a torta!:)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! :) Attól, hogy egyszerűen elkészíthető, még lehet nagyon finom! :) Sőt, pont ezért igazán gazdasszonybarát torta, egyszerű és finom! :)
VálaszTörlésNagyon mutatós, teljesen profi módon készült :) Nagyon finom lehet, a gesztenyét én is nagyon szeretem :)
VálaszTörlésSzerintem is nagyon csinos kis torta:))
VálaszTörlésAz összetevők rövid listája pedig még inkább arra ösztönöz,hogy én is megsüssem.
Nagyon szép lett! Felnőttekül szeretjük a gesztenyét, a gyerekek sajnos nem eszik meg.
VálaszTörlésMost elmentem a receptet a könyvtáramba,és megsütöm karácsonyra,mivel minden karácsonykor tejszínes gesztenye torta volt az asztalon!!!Nem beszélve arról,hogy könnyű elkészíteni,és ebben a rohanó világban nem is kell más!! Isteni finom lehet!!!!Köszi!!
VálaszTörlésJa és minél egyszerűbb annál népszerűbb!!!!
VálaszTörlésA gesztenyések a gyengéim. Nagyon jó kis torta, minden nap is szívesen megennék egy szeletkét belőle. Szülinapi tortának is jó választás, nálunk is vagy gesztenyés vagy mogyorótorta van ilyenkor. Itt is kívánok neked boldog születésnapot!
VálaszTörlésKedves vagy Nea, köszönöm szépen. :)))
TörlésSzép lett a tortád! :)
VálaszTörlésNagy sikere lenne nálunk, szeretjük a gesztenyét.
Egyáltalán nem amatőr a tortád. Pompás íze lehet! Karácsonykor nálunk is szokott lenni vagy kocka formán, vagy roládban...
VálaszTörlésKöszönöm Kriszti, aranyos vagy. :)
TörlésIgazán szép lett! És az ízét is szívesen letesztelném...:)
VálaszTörlésGusztusos tortácska! Különben meg az íze a lényeg! :-))
VálaszTörlésNagyon szép kis tortát sütöttél! Gesztenyetorta sosem lehet unalmas:) Nálunk is gyakori vendég:)
VálaszTörlésEgyszerűen nagyszerű! De tényleg, így ahogy van, igazán szép! Ráadásul csupa gesztenye...
VálaszTörlésNAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM, OLYAN KEDVESEK VAGYTOK! PUSZI NEKTEK!
VálaszTörlésKedves Gabriella! Én 21 cm-es formában sütöttem, hát nem lett olyan magas mint szerettem volna. Meg a fehérje is kicsit összeesett. (ezt lehet én szúrtam el :). ) Tudnál abban segíteni hogy a hozzávalókat mennyivel emeljem a 21 cm-es formához? Amúgy nagyon fincsi lett, és nagyon könnyű tészta. Köszönöm
VálaszTörlésKedves Éva!
TörlésA hozzávalókat szorozd fel 1,5-tel, szerintem úgy megfelelő lesz a 21 cm-es formához.
Örülök, hogy ízlett egyébként.
Ja meg még a krém lett nagyon sűrű nekem, azt nem tudom miért.
VálaszTörléshmm.... nem tudom, nekem nem szokott sűrű lenni ez a krém...
TörlésKöszönöm szépen a választ, kipróbálom még. :)
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésHa 25 cm-es tortaformám van akkor hogy variáljam az arányokat? Nagyon köszönöm a segítséget.
A 25 cm-es formához szerintem duplázni kell az összes hozzávaló mennyiségét és úgy szép magas torta lesz elegendő krémmel.
TörlésKedves Gabriella! Nem rég bukkantam rá a receptre és a mai nap el is készitettem. Ez az első tortám, nagyon élveztem a sütés. Köszönöm a receptett! Nagyon szép a torta! Nikol
VálaszTörlésKedves Gabi! Ebben cukrozatlan gesztenye massza van? Mi tettünk el tömény főtt gesztenyet cukrozatlanul az jó lehet? Köszönöm szépen
VálaszTörlés