Zserbós batyu
Dió, rum, aszalt sárgabarack, házi sárgabaracklekvár jellemzi a tölteléket > mindez becsomagolva túrós-olajos tésztába... Mit szóltok? Szerintem jól hangzik, és ha tudnátok, mennyire finom! Ráadásul ezt a zserbós batyut még csomagolni is lehet például egy családi kirándulás alkalmával, vagy munkahelyi nassolni valónak anélkül, hogy ragadna a süteménytől minden. :)) Aki zserbórajongó, ajánlom, hogy rögtön dupla mennyiséggel készítse, vagy akár triplával, különben veszekedés lesz, hogy ki egyen belőle. ;-))
Gyerekkoromban nem szerettem a zserbót - pedig Anyukám minden jelesebb ünnepre megsütötte. Pár éve viszont férjemmel együtt a zserbórajongók táborát erősítjük. :)
Hozzávalók a tésztához: (kb. 10 db-hoz)
- 10 dkg túró
- 5 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál tej
- 4 evőkanál olaj
- 1 db kisebb tojás
- 20 dkg liszt
- fél cs. sütőpor (6 g)
A töltelékhez:
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 15 dkg darált dió
- 2 evőkanál házi sárgabaracklekvár
- 2 evőkanál rum
- 1 evőkanál rumaroma
- 1 csomag vaníliás cukor
- esetleg porcukor ízlés szerint (Mi nem szeretünk semmit túl édesen, emiatt nekünk elég volt bele a vaníliás cukor is, porcukor már nem kellett)
+ a tetejére: 7,5 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Olyan kellemes színe van ennek az aszalt sárgabaracknak,
igaz? :)
1. A töltelékhez az aszalt sárgabarackot apróra darabolom, hozzáadok 1 evőkanál vizet, a rumot, rumaromát és 1-2 órán át állni hagyom, hogy magába szívja a rumos vizet.
2. Addig el lehet készíteni a tésztát, melyhez a túrót, a cukorral, tejjel, olajjal és a tojással elkeverem. A lisztet összekeverem a sütőporral, és először a felét a túrós masszába keverem, majd a másik felét hozzágyúrom. Felhasználásig folpackba csomagolva a hűtőbe teszem.
3. Ha az aszalt barack magába szívta a rumos vizet, akkor összekeverem a dióval, lekvárral, vaníliás cukorral (ha kell, akkor porcukrot is adok hozzá ízlés szerint), és enyhén vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formálok belőle (így nem ragad rá a kezemre a massza).
4. A csokoládét apró kockákra töröm és vízgőz fölött felolvasztom, simára keverem az olajjal. A golyókat sütőpapíros tálcára teszem és leöntöm a csokoládéval, majd kb. fél órára a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen rajta a csoki.
5. Addig a tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtom és 10x10 cm-es négyzetekre vágom. Mindegyik négyzet közepére teszek egy csokoládés gombócot és batyuvá formálom.
6. Sütőpapíros tepsire teszem, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm. (a sütési idő persze a sütőtől is függ - sima sütőben is lehet sütni)
Jó étvágyat!
Nagyon guszta! :))
VálaszTörlésKöszönöm Farci. :)
TörlésDe szívesen megkóstolnám,gyönyörű:))
VálaszTörlésKöszönöm Mónika. Ha felénk jársz, szívesen megkínállak... :)
TörlésNagyon guszta! Isteni lehet az íze!
VálaszTörlésZserbórajongóknak tényleg isteni - köszi Éva. :)
TörlésAzta de jól néz ki! Megint kitettél magadért, de jó alaposan. Már maguk a golyszik is csodásak lehetnek hát még batyuban!
VálaszTörlésKöszi, kedves vagy. :-))))
TörlésNagyon szép, és nagyon finom lehet! Imádom a zserbót! :)
VálaszTörlésTényleg fincsi, és ha imádod a zserbót, egyszer ezt is készítsd el Csilla. :)
TörlésIgaz: dió, barack, ...., jól hangzik, és jól is néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm Wanna. :)
TörlésAmint lesz dióm, elkészítem!
VálaszTörlésOké Lilla. :))
TörlésNagyon-nagyon-nagyon guszta! :) Mi sokan is vagyunk, úgyhogy minimum tripláznom kellene! :)
VálaszTörlésSzerintem is tripláznod kellene az eredeti adagot... ;-)
TörlésTempó(?)
VálaszTörlésGyönyörű finomság:))))
:-))) Köszi Mági.
TörlésMicsoda jó ötlet! Tetszik, nagyon is jó!
VálaszTörlésKöszi Gionetta. :)
TörlésÉn tripla adaggal kezdenék, az már biztos! Nagyon fincsinek ígérkezik a töltelék!
VálaszTörlésÉn szeretem a zserbót, de Férjem állítja, hogy ő nem. Éppen ezért soha nem sütöttem, bár egy ideje utána szeretnék járni, tényleg nem ízlik neki? Akkor sem, ha én sütöm?
Szerintem egyszer süssél egy tepsi zserbót, hátha a Tiedet imádni fogja a férjed, csak még nem tudja... ;-)))
TörlésÉn is abban reménykedek:-)
TörlésNagyon guszta!!! Mi is zserbórajongók vagyunk, így mindenképpen megfogom sütni.:)
VálaszTörlés:-) Köszi Gizi.
TörlésÉn sajnos az ellenkező táborba tartozom, azok közé, akik nem szeretik a zserbót. Nekem valahogy túl tömény a lekvár-dió kombináció. De most, hogy nálad nézegettem,lehet még egy kisérletet tennem kéne vele. Így, túrós tésztájú batyuba csomagolva nagyon vonzónak tűnik számomra.
VálaszTörlésEgyszer kipróbálhatod Nea, lehet, hogy ez a batyus verzió fog ízleni Neked is... :)
TörlésJó ötlet, tuti fincsiség! :)
VálaszTörlésKöszi, fincsi. :)
TörlésSzuper jó:) A zserbó rajongók táborába tartozom én is,bár karácsonyon kívül nem igazán szoktam nekiállni, de nagyon fincsi lehet a batyu ezzel a töltelékkel:)
VálaszTörlésEz nagyon remek Gabi, köszönöm ezt a remek receptedet is, a villámgyors kakaóscsiga is a kedvenc lett
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy tetszenek és ízlenek!! Köszönöm szépen, hogy írtál. :)
Törlés