Sajtos csiga
Egyszerű sajtos ropogtatni való alig 3-4 hozzávalóval. Nagyon tetszik, hogy akár este is össze lehet állítani, másnap pedig mielőtt érkeznek a vendégek, csak meg kell sütni. De én most nem vendégvárónak készítettem, hanem kirándulásra, mert nagyon jól csomagolható, és kirándulás közben könnyen ehető.
Hozzávalók a tésztához:
kb. 60 darabhoz
12,5 dkg vaj vagy margarin
25 dkg liszt
2 kávéskanál só
fél cs. sütőpor
kb. 1 dl tej
A töltelékhez:
5 dkg puha vaj
1 teáskanál őrölt csemegepaprika (elhagyható)
kb. 15 dkg reszelt trappista sajt
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tésztához a lisztben elkeverjük a sót és a sütőport, majd a vajat (vagy a margarint) a liszttel összemorzsoljuk és annyi tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
- A puha vajba belekeverjük az őrölt paprikát.
- Az összegyúrt tésztát kétfelé vesszük, kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (ha kell, akkor alálisztezünk picit nyújtáskor, hogy ne ragadjon le). Megkenjük egyenletesen a vaj felével, megszórjuk a reszelt sajt felével és szorosan felgöngyöljük/feltekerjük, mint a piskótatekercset. A tészta másik felével is ugyanígy járunk el. Fóliába csomagoljuk és legalább 1-2 órára betesszük a hűtőbe, de este is össze lehet állítani és éjszakára a hűtőben hagyjuk.
- Egy-két óra után vagy másnap éles késsel kb. 7-8 mm vastagra szeleteljük, és sütőpapíros tepsibe tesszük a kis csigákat.
- Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső sütési programon (vagy hagyományos sütőben) 12-14 percig aranysárgára sütjük. Hamar sül, figyelni kell rá! A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!
Tipp: A fóliába csomagolt nyers, felgöngyölt tészta a fagyasztóba téve néhány hónapig is tárolható. Fogyasztás előtti este kivesszük a fagyasztóból, másnap szeleteljük és sütjük.
Gyakran sütöm, 2018. novemberében is készültek róla képek
Jó étvágyat!
Szuper! Bár engem riaszt kicsit ez a nagy margarin mennyiség de olyan jól néz ki, hogy gyorsan elmentem a receptet :)
VálaszTörlésNem ertem miert riaszt? Csinald vajjal, ugyanaz a mennyiseg kel. A sajat receptemben ami a sajtos keksz, abba 25 dk liszthez 25 dk rama margarin vagy ugyanannyi vaj kel.Megsem erezni rajta.
TörlésNagyon guszta kis falatkák, valóban tökéletes kirándulásra, biztosan nagyon finom! :)
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a sajtos csiga. Mutatós és finom lehet!!
VálaszTörlésImádom, mint minden sajtos. Nekem is van receptem hozzá, egy kicsit más. De gondolom a végeredmény ugyan az...FINOM!
VálaszTörlésJó recept, szépek acsiguszok:)Minden alkalomra tökéletes, legalábbis nálunk a sós nasik mindig pillanatok alatt elfogynak:)
VálaszTörlésA megszokott virágok, s a megszokott finomság:-) Odavagyok a sós sütikért, főleg, ha még sajtos is!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek! Nagyon szeretjük mi is, nálunk se perc alatt elfogy! :) Jó, hogy eszembe juttattad, jövő hétvégére tervezünk valamit, akkor megsütöm (már, ha nem felejtem el) :)))
VálaszTörlésGabriella, nagyon szépek lettek a csigák, és csodás színei vannak még a képeknek is!:)
VálaszTörlésMutatom a lányomnak, hogy né milyen jó sajtos. Erre Ő, hogy holnapra süsd meg:-) a nagy sajtimádó. Köszi Gabriella:-)
VálaszTörlésJaj, de jó! Teljesen olyan, mint az én sajtos csigáim, amit még nem sütöttem meg és ezért nem is posztoltam. :-)) Én nem szoktam vele vacakolni, fagyasztóban rakom és kissé kiengedve szeletelem és sütöm. Roppant jó vendégváró! Ügyes vagy!
VálaszTörlésNagyon tetszik, nekem most is jöhetne, csak úgy...:)
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY BENÉZTETEK HOZZÁM! ÚGY LÁTOM, EZ A SAJTOS CSIGA MINDENKINEK KEDVENC... ;-)
VálaszTörlésSzerinted muszáj 2 éjszakát pihentetni, vagy az első elég neki? Elkészíteném:-)
VálaszTörlésÖsszeállítod a tésztát, rákened a tölteléket, feltekered, mint a bejglit, becsomagolod folpackba és 1 éjszakát pihenteted hűtőben. Másnap szeleteled és sütöd. Tehát összesen csak 1 éjszakát kell pihentetni, nem kell 2 éjszaka neki. :-)
TörlésOk, köszi, most már tiszta:-) akkor ma készítem, holnap sütöm:-)
TörlésSzép napot!
Nagyon jó kis recept :) vaj alatt mit értünk? Tea vaj, márkázott vaj, vagy dobozos vaj? Előre is köszönöm a választ!
VálaszTörlésTeavajjal szoktam készíteni.
TörlésKöszönöm szépen :)
TörlésNagyon finom,én le szoktam fagyasztani,így bár mikor tudok belőle sütni.
VálaszTörlésIgen, feltekerés után a nyers tészta fagyasztható, de ezt le is írtam a recept végén tippként.
TörlésKevésnek találom a mennyiséget a 60 db-hoz képest. Kb. milyen hosszú egy rúd?
VálaszTörlésköszönöm!
Kb. 30 cm hosszú egy rúd, melyet 8 mm vagy max. 1 cm vastagra szeletelek, így egy rúdból lesz kb. 30 db, két rúdból pedig kb. 60 db.
TörlésA sajtra nem lehet pl.sonkát reszelni?
VálaszTörlésUgyanez a receptem van, nagyon finom. Annyi különbséggel készítem, hogy a tölteléket én össze szoktam keverni és egyben kenem rá a tésztára.
VálaszTörlésNagyon finom omlós csiguszok lesznek!
Most találtam csak meg ezt a receptet. Megsütöttem, Isteni finom lett. Gyakran fogom sütni, de legközelebb dupla adagot készítek, mert nagyon nagy sikere van. Én csak két órát hagytam a hűtőben, de így is nagyon finom. Először féltem, hogy kifolyik a sajt, de nem. Köszönöm a receptet Gabriella.
VálaszTörlésTènyleg fagyaszthatô. Kiveszem,bekapcsolom a sütőt ès úgy fagyosan pár perc után szépen lehet szelni. Csak kicsit tovább kell sütni! Isteni!
VálaszTörlésOlyan éhes lettem..
VálaszTörlésKöszönöm a receptet kiprobálva nagyon finom.
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésÉrdeklődnék, hogy tojás nem kell a tésztájába?
Ebbe a tésztába nem kell tojás.
TörlésJó sütést kívánok!
Más toltelékkel vékonyan megkenve(mondjuk egy pizza krémmel) vajon működhet a dolog?
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésA teáskanál csemegepaprikát a sajtra szóróm rá,ugye?
Szia! Az őrölt paprikát akár a vajba is bele lehet keverni. Jó sütést!
Törlés