Lemezes linzer
Egyszerű, mégis nagyon mutatós sütemény és mindehhez csak kevés hozzávaló szükséges. Mivel zsírral készül, nagyon omlós, porhanyós és finom! A kisfiam linzer tészta rajongó, ez a sütemény az Ő nagy kedvence. Bármilyen savanykásabb lekvárral tölthetjük - lényeg, hogy sütésálló legyen, vagy jó házi lekvár, mint például nálam, melyet idén nyáron főztem.
A recept Anyukám régi süteményes könyvéből származik.
Hozzávalók:
kb. 20x20 cm-es tepsihez
1 tojássárgája
15 dkg zsír
10 dkg porcukor
1 közepes citrom (kezeletlen)
40 dkg liszt
fél cs. sütőpor (6 g)
kevés tej
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
+ bármilyen ízű sütésálló lekvár
A képeken szereplő kerámia termékek megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken - most nagy kedvezménnyel:
Elkészítés:
1. A tojássárgáját a zsírral, porcukorral és a megmosott/reszelt citrom héjával habosra kavarjuk.
2. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és annyi tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk, 2 részbe belegyúrjuk a kakaóport.
3. Lisztezett felületen az egyik kakaós tésztát kinyújtjuk, enyhén vajazott/lisztezett tepsibe helyezzük a nyújtófa segítségével (pici tepsibe: kb. 20x20 cm-es), megkenjük ízlés szerint lekvárral (szerintem ne sajnáljuk belőle). Kinyújtjuk a világos tésztát is, ráhelyezzük a lekvárral megkent tésztára és a világos tésztát is megkenjük lekvárral. Végül kinyújtjuk a másik kakaós tésztát, és az előző tészta tetejére tesszük. (Omlós tésztáról van szó, tehát ne ijedjünk meg, ha nyújtás közben picit szakadozik a széle, könnyen össze lehet tapasztani, valamint amikor helyezzük a tepsibe a kinyújtott tésztát, óvatosan/lazán tekerjük fel a nyújtófára és úgy engedjük bele a tepsibe.)
4. 180 fokon kb. 20 percig sütjük (én légkeverésesben szoktam, de lehet hagyományos sütőben is nyugodtan). A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!
5. Ha kihűlt, meghintjük a tetejét pici porcukorral - csak, hogy mutatósabb legyen - és szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Gabi!Annyira finom lehet ez a süti!A tésztája jó porhanyós!:-)
VálaszTörlésKöszi Nelli, jól látod, tényleg olyan omlós, porhanyós. Ez is az a fajta süti, amelyből eszi az ember egyiket a másik után megállás nélkül. :-) Eteti magát ez az egyszerű omlós tészta.
TörlésHmm, nagyon guszta...:) Elhiszem, hogy a kicsi Milán kedvence!
VálaszTörlés:-) Köszi Lilla.
TörlésNagyon mutatós, előbb azt hittem, h túró van a közepén. Szeretem a képeid, szép színesek. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Aleda. Lehet, hogy néha már túl színesek is a képeim, de én imádom a színeket!! :o)
TörlésGabriella, ez annyira jó!
VálaszTörlésNagyon kínálja magát, elfogom készíteni:) Köszönöm:)
Köszönöm szépen Mági, kedves vagy. Örülnék, ha elkészítenéd... Tényleg kínálja magát... :)
TörlésTetszik a recept, el is mentettem. Hamarosan el lesz készítve. :)....Ja, és nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszi szépen! :)
Én is köszönöm Okki. Örülök, hogy elkészíted, biztos ízleni fog Nektek is. :)
TörlésSzívesen megkóstolgatnám, többször is!!!:D
VálaszTörlés:-)) Kedves vagy Vicuska.
TörlésNagyon guszta! :))
VálaszTörlés:-)
TörlésHirtelen azt hittem, hogy túrókrém van középen és mikor olvasom, akkor látom, hogy az is tészta! Biztos finom! Én most láttam egy hasonlót csak az 4 lapos és ganache krém van a lapok közé kenve. Hamarosan sort kerítek rá... Nagyon guszta!!
VálaszTörlésKöszönöm Kriszti. Tényleg olyan, mintha valamilyen krém lenne a közepén... de neeem! :-)
TörlésJól hangzik a "kiszemelt" sütid, máris enném, várom! :o)
Megint elvarázsoltál:)
VálaszTörlésKedves vagy. :)
TörlésNagyon jól néz ki,megjegyzem magamnak és biztosan el fogom készíteni!
VálaszTörlésNagyon örülnék neki, ha elkészítenéd, köszönöm szépen. :)
TörlésEgyszerűen nagyszerű, nincs benne krém, imádnám! :) puszik! B.csek
VálaszTörlésSzerintem is imádnád!! Puszi B.csek :D
TörlésGondolom, attól lemezes, hogy olyan jó porhanyós?! :) Nagyon finomak ezek a zsírral készült linzer tészták, istenien néz ki a sütid! :)
VálaszTörlésDe jó ez a név! Már én is sütöttem, de más néven ismertem. Ez jobban tetszik:-)
VálaszTörlésEz megint olyan recept amit muszáj vagyok minél hamarabb kipróbálni,mert annyira gyönyörű:)) Köszönöm:)
VálaszTörlésHűűű, hogy nálatok micsoda sütik sülnek mostanában, én idő hiányában mostanság nagyon keveset sütök... Nagyon szépek a képeid! (na, ezt már mondtam egy párszor!) :)))
VálaszTörlésNagyon gusztusos így, hogy középen van a világos tészta, a két szélén pedig a kakaós. Finom lehetett, szívesen megkóstolnám :) Mostanában nem nagyon sütöttem semmit, inkább csak fagyikat eszünk, meg gyümölcsöket....
VálaszTörlésHa linzer tésztát süttök mindig porhanyós lesz a zsírral csináljátok. A margarinos tészta már a sütőben kiszárad.
VálaszTörlésEzt a fajtát mindig zsírral készítem. Egyébként Anyukám is mindig minden linzer tésztát zsírral készített, valóban nagyon finom porhanyós és omlós.
TörlésKöszönöm szépen a megjegyzést.
Köszönöm szépen a megjegyzéseket, kedvesek vagytok, örülök, hogy benéztetek.
VálaszTörlésnagyon guszta,én is azt hittem túros de barack levárral fogom kipróbálni.Köszi a receptet.
VálaszTörlésNagyon guszta,házi baracklekvárral fogom kipróbálni.Köszi a receptet.
VálaszTörlésKedves Erzsi, örülök, hogy tetszik. Szívesen a receptet...
TörlésNahát!!!! :) Kedves Gabriella! Ma megsütöttem,és eszméletlen finom.Nagyon omlós a gyerekeknek nagyon bejött meg nekem is. Köszike. Kitti :)
VálaszTörlésSzia Kitti!
TörlésÖrömmel olvasom, hogy ennyire ízlett a gyerekeknek, meg Neked is. :) Szívesen a receptet. Én pedig köszönöm, hogy írtál.
További kellemes nézelődést kívánok a blogon, és jó sütést-főzést!
Gabriella
Köszike! Nálad mindig találok valamit ami felvillanyoz és addig nem nyugszom amíg meg nem sütöm. Üdv a szép családodnak és persze neked is :) Kitti
VálaszTörlésKedves vagy, köszönöm szépen - a családom nevében is. :)
TörlésNagyon guszta. Szerinted a sima bolti lekvárt ha megmikrózom vagy főzöm egy kicsit , akkor sütés álló lesz? A lényeg csak hogy sűrű lekvár legyen? Házi lekvár sajna nincsen
VálaszTörlésKedves Gabriella, tegnap delutan raszantam magam es elkeszitettem a receptet. Nem szoktam soha zsirral sutni de most az egszer gondoltam kiprobalom. Nagyon de nagyon szepre es finomra sikerult. Sok sajat keszitesu (magnelkuli) lekvarom van igy ribizli lekvarral keszitettem.Koszonom a receptet.
VálaszTörlésPS. Mar regota kiserema "Blogg-od" es nagyon kedvelem.Kivanok tovabbi sok sikert!