Hűtőben kelesztett lángos

Van már lángos recept a blogomon, például kefires lángos és tulajdonképpen a most készített is hasonló - imádom, mert jó könnyű a tésztája. Bár túl gyakran nem szoktam lángost sütni, de amikor végképp semmi nem jut eszembe, ráadásul időm és kedvem sincs nagy sütést-főzést csapni, akkor egy egyszeri étkezésnek a lángos kitűnően megfelel. Mindig a gyerekkori strandolások jutnak róla eszembe a régi nyári szünetekről.
Ez a recept azért tetszik, mert előző este be lehet dagasztani, aztán éjszaka a hűtőben pihen és másnap lehet sütni.

 


Hozzávalók: 
 60 dkg rétesliszt
 2 kis pohár kefir (175 g-os)
 3 egész tojás (kicsit felverve)
 kb. 0,5-1 dl tej
 2,5 dkg élesztő
 só ízlés szerint
 csipet cukor

+ olaj a sütéshez

+ a tetejére fokhagyma, tejföl, reszelt sajt ízlés szerint


  

Elkészítés:
1. Az élesztőt fél dl tejben felfuttatom egy csipet cukorral. A lisztet a sóval  egy tálban elkeverem, hozzáadom a kefirt, a 3 felvert tojást, majd a felfuttatott élesztőt, és jól összedolgozom (lágy kelt tésztát kapok, de nem ragacsos!!). Ha esetleg kell még hozzá tej ahhoz, jó lágy legyen, akkor még dagasztok hozzá egy pici tejet.
2. Egy éjszakán át hűtőben pihentetem egy tálban letakarva.
3. Másnap előveszem a hűtőből, kb. 8 egyforma darabra osztom, cipókká formálom, majd enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom (vagy széthúzogatom lisztes kézzel kerek formára).
4. Forró olajban kisütöm. (Amikor a serpenyőbe rakom a tésztát, akkor villával megszurkálom.)

Ha kisült, akkor ki-ki ízlésének megfelelően eheti: forrón tehetünk rá tejfölt, vagy feldobhatjuk egy kis reszelt sajttal is. De a tejfölbe lehet keverni bármit, amit szeretünk > variálhatjuk sokféleképpen, például keverhetünk bele darált sonkát, vagy nyomhatunk bele fokhagymát és így kenjük a lángosra. De ha csak 1 fokhagymagerezdet kenünk a lángosra, úgy is nagyon finom. :)




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Ez a lángos egyszerűen gyönyörű :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Szofi, hogy bekukkantottál hozzám. :)

      Törlés
  2. Imádom a lángost:) Édesapukám lángost sütött régesrég:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, akkor Te nagyon finom lángosokat ettél... :)

      Törlés
  3. Azta! Egyetértek az előttem szólóval és tetszik a hűtőben kelesztés is, én még csak hagyományos lángost készítettem

    VálaszTörlés
  4. Bocs, az élesztő mintha kimaradt volna a hozzávalók közül. Ha hűtőben keleszted lassan, akkor ugye kevesebb kell bele, mint egyébként?

    VálaszTörlés
  5. Egyszer vállaltam be a lángos sütését anyukám receptje szerint (szintén hűtőben kellett keleszteni a tésztát), de túl nagy macerának tartottam (dagasztás-kelesztés-szaggatás-kisütés-kenés-tálalás), ezért inkább visszaadtam anyukámnak a stafétát, aki legnagyobb örömünkre néha bevállalja ezt a nagy munkát és meghív minket egy finom lángos vacsorára...a végeredmény egy ilyen hasonlóan gyönyörű lángos, amit kiscsaládommal pillanatok alatt eltűntetünk. Gratulálok a szép végeredményhez és emelem kalapom kitartások előtt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves szavaidat, aranyos vagy. :)

      Törlés
  6. Nekem is ez a recept van meg,tudom mennyire finom.Jól nézz ki a tiéd is:))

    VálaszTörlés
  7. Hű, de guszta! Máris venném elő a tejfölt a fokhagymát és a sajtot...:o)

    VálaszTörlés
  8. Egy ilyen lecsúszna a Balcsi parton :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Balcsi parton nekem is - mondjuk idén nyáron... :D Köszi, hogy benéztél!

      Törlés
  9. Fokhagymás-tejfölös-sajtos verziót akarok. Most! Mit számít, hogy este van?! Jöhetnek a zavaros álmok, megbirkózom velük, de lángost kell sütnöm! Puszik, B.csek :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...és végül sütöttél B.csek Barátnőm? :) Vinnék neked, ha közelebb laknál, ugye tudod? :) Puszillak!

      Törlés
  10. Még sosem sütöttem lángost, talán majd egyszer...:) Bár most küldhetnél belőle, mert csuda guszta lett a Tiéd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha hamarabb "jelentkeztél" volna Lilla, akkor küldtem volna... :D

      Törlés
  11. Nagyon guszta, meg is kívántam! Olyan régen sütöttem már lángost, a blogon nincs is, azt hiszem, itt lenne az ideje, ihletet adtál! :)

    VálaszTörlés
  12. Nekünk is megvan ez a recept, anyukám isteni lángosokat sütött, mindenfélét:) Nagyon gyönyörű a lángosod, én tejföllel és sajttal szeretem. Ha sütök én általábankrumplisat szoktam, valamiért azt szeretem legjobban:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk mindenféle lángos variáció ízlik (többfélét is szoktam sütni), de például Anyukámnak is a burgonyás verzió "jön be" jobban - a szomszéd utcában laknak, úgyhogy mindig viszek nekik "kóstolót", Ők is végigkóstolják mindig az összes "kínálatomat". :D

      Törlés
  13. Nagyon szép, könnyű, jól megkelt lett a lángosod, nagyon guszta. Én is ritkán szoktam lángost sütni, általában a férjem szokta, vagy a lányom néha, és otthon régen Anyukám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, tényleg könnyű volt és puha, fincsi. :P

      Törlés
  14. Jaj, de finom! Jó dolog a hűtőben kelesztés. Ennek a lángosnak kimondottan jót tesz, ha hűvösre rakják! ;-)

    VálaszTörlés
  15. Tegnap kétszer próbálkoztam megjegyzést hagyni, de először csak itt nem engedett tovább, másodszor már a blogba sem sikerült belépnem. Talán most!
    Szóval istenien néz ki ez a lángos, és az különösen tetszik, hogy előző este bedagasztható, és másnap ezzel lehet ébreszteni a családot. Ki fogom próbálni!!

    VálaszTörlés
  16. Nagyon guszta és szeretjük a lángost! Más a recepted mint az enyém de nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  17. Nagyon guszta!!! Szuper jó recept, már régóta keresgélek olyan lángos receptet melyet a hűtőbe lehet pihentetni. El is mentem a receptet, és hamarosan megsütöm. köszönet érte.:)

    VálaszTörlés
  18. Ismerem, nagyon szeretjük mi is!! Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  19. gabriella , legyel a felesegem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Hát, nem minden nap kérik meg az ember lánya kezét... De nekem már van férjem és egy csodálatos kisfiam.

      Törlés
  20. Mit gondolsz, készíthetem sima liszttel is? Nálunk nincs rétesliszt. Istenien néz ki, feltétélen meg fogom csinálni. Csoda dolgokat művelsz, öröm nézegetni ezt az oldalt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem készítheted sima liszttel is Ila.
      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik az oldal. :)
      Jó sütést kívánok!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  21. Csak tudnám, miért sütök olyan ritkán lángost?! :D Gabriella, ez nagyon guszta, sütnöm kéne :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban