Hűtőben kelesztett lángos
Van már lángos recept a blogomon, például kefires lángos és tulajdonképpen a most készített is hasonló - imádom, mert jó könnyű a tésztája. Bár túl gyakran nem szoktam lángost sütni, de amikor végképp semmi nem jut eszembe, ráadásul időm és kedvem sincs nagy sütést-főzést csapni, akkor egy egyszeri étkezésnek a lángos kitűnően megfelel. Mindig a gyerekkori strandolások jutnak róla eszembe a régi nyári szünetekről.
Ez a recept azért tetszik, mert előző este be lehet dagasztani, aztán éjszaka a hűtőben pihen és másnap lehet sütni.
Hozzávalók:
60 dkg rétesliszt
2 kis pohár kefir (175 g-os)
3 egész tojás (kicsit felverve)
kb. 0,5-1 dl tej
2,5 dkg élesztő
só ízlés szerint
csipet cukor
+ olaj a sütéshez
+ a tetejére fokhagyma, tejföl, reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés:
1. Az élesztőt fél dl tejben felfuttatom egy csipet cukorral. A lisztet a sóval egy tálban elkeverem, hozzáadom a kefirt, a 3 felvert tojást, majd a felfuttatott élesztőt, és jól összedolgozom (lágy kelt tésztát kapok, de nem ragacsos!!). Ha esetleg kell még hozzá tej ahhoz, jó lágy legyen, akkor még dagasztok hozzá egy pici tejet.
2. Egy éjszakán át hűtőben pihentetem egy tálban letakarva.
3. Másnap előveszem a hűtőből, kb. 8 egyforma darabra osztom, cipókká formálom, majd enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom (vagy széthúzogatom lisztes kézzel kerek formára).
4. Forró olajban kisütöm. (Amikor a serpenyőbe rakom a tésztát, akkor villával megszurkálom.)
Ha kisült, akkor ki-ki ízlésének megfelelően eheti: forrón tehetünk rá tejfölt, vagy feldobhatjuk egy kis reszelt sajttal is. De a tejfölbe lehet keverni bármit, amit szeretünk > variálhatjuk sokféleképpen, például keverhetünk bele darált sonkát, vagy nyomhatunk bele fokhagymát és így kenjük a lángosra. De ha csak 1 fokhagymagerezdet kenünk a lángosra, úgy is nagyon finom. :)
Jó étvágyat!
Ez a lángos egyszerűen gyönyörű :)
VálaszTörlésKöszönöm Szofi, hogy bekukkantottál hozzám. :)
TörlésImádom a lángost:) Édesapukám lángost sütött régesrég:)
VálaszTörlésHú, akkor Te nagyon finom lángosokat ettél... :)
TörlésAzta! Egyetértek az előttem szólóval és tetszik a hűtőben kelesztés is, én még csak hagyományos lángost készítettem
VálaszTörlésBocs, az élesztő mintha kimaradt volna a hozzávalók közül. Ha hűtőben keleszted lassan, akkor ugye kevesebb kell bele, mint egyébként?
VálaszTörlésZé
2-2,5 dkg élesztőt szoktam beletenni Zé.
TörlésEgyszer vállaltam be a lángos sütését anyukám receptje szerint (szintén hűtőben kellett keleszteni a tésztát), de túl nagy macerának tartottam (dagasztás-kelesztés-szaggatás-kisütés-kenés-tálalás), ezért inkább visszaadtam anyukámnak a stafétát, aki legnagyobb örömünkre néha bevállalja ezt a nagy munkát és meghív minket egy finom lángos vacsorára...a végeredmény egy ilyen hasonlóan gyönyörű lángos, amit kiscsaládommal pillanatok alatt eltűntetünk. Gratulálok a szép végeredményhez és emelem kalapom kitartások előtt:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves szavaidat, aranyos vagy. :)
TörlésNagyon guszta! :))
VálaszTörlésNekem is ez a recept van meg,tudom mennyire finom.Jól nézz ki a tiéd is:))
VálaszTörlésAkkor Te is tudod, mi a finom! :P :D
TörlésHű, de guszta! Máris venném elő a tejfölt a fokhagymát és a sajtot...:o)
VálaszTörlésEgy ilyen lecsúszna a Balcsi parton :)
VálaszTörlésA Balcsi parton nekem is - mondjuk idén nyáron... :D Köszi, hogy benéztél!
TörlésFokhagymás-tejfölös-sajtos verziót akarok. Most! Mit számít, hogy este van?! Jöhetnek a zavaros álmok, megbirkózom velük, de lángost kell sütnöm! Puszik, B.csek :-)
VálaszTörlés...és végül sütöttél B.csek Barátnőm? :) Vinnék neked, ha közelebb laknál, ugye tudod? :) Puszillak!
TörlésMég sosem sütöttem lángost, talán majd egyszer...:) Bár most küldhetnél belőle, mert csuda guszta lett a Tiéd!
VálaszTörlésHa hamarabb "jelentkeztél" volna Lilla, akkor küldtem volna... :D
TörlésNagyon guszta, meg is kívántam! Olyan régen sütöttem már lángost, a blogon nincs is, azt hiszem, itt lenne az ideje, ihletet adtál! :)
VálaszTörlésNekünk is megvan ez a recept, anyukám isteni lángosokat sütött, mindenfélét:) Nagyon gyönyörű a lángosod, én tejföllel és sajttal szeretem. Ha sütök én általábankrumplisat szoktam, valamiért azt szeretem legjobban:)
VálaszTörlésNekünk mindenféle lángos variáció ízlik (többfélét is szoktam sütni), de például Anyukámnak is a burgonyás verzió "jön be" jobban - a szomszéd utcában laknak, úgyhogy mindig viszek nekik "kóstolót", Ők is végigkóstolják mindig az összes "kínálatomat". :D
TörlésNagyon szép, könnyű, jól megkelt lett a lángosod, nagyon guszta. Én is ritkán szoktam lángost sütni, általában a férjem szokta, vagy a lányom néha, és otthon régen Anyukám.
VálaszTörlésKöszönöm Katalin, tényleg könnyű volt és puha, fincsi. :P
TörlésJaj, de finom! Jó dolog a hűtőben kelesztés. Ennek a lángosnak kimondottan jót tesz, ha hűvösre rakják! ;-)
VálaszTörlésÜhüm, így van. :) Köszi Gionetta.
TörlésTegnap kétszer próbálkoztam megjegyzést hagyni, de először csak itt nem engedett tovább, másodszor már a blogba sem sikerült belépnem. Talán most!
VálaszTörlésSzóval istenien néz ki ez a lángos, és az különösen tetszik, hogy előző este bedagasztható, és másnap ezzel lehet ébreszteni a családot. Ki fogom próbálni!!
Köszönöm szépen María. :)
TörlésNagyon guszta és szeretjük a lángost! Más a recepted mint az enyém de nagyon finom lehet!
VálaszTörlésNagyon guszta!!! Szuper jó recept, már régóta keresgélek olyan lángos receptet melyet a hűtőbe lehet pihentetni. El is mentem a receptet, és hamarosan megsütöm. köszönet érte.:)
VálaszTörlésIsmerem, nagyon szeretjük mi is!! Nagyon szép lett!
VálaszTörlésgabriella , legyel a felesegem
VálaszTörlés:) Hát, nem minden nap kérik meg az ember lánya kezét... De nekem már van férjem és egy csodálatos kisfiam.
TörlésMit gondolsz, készíthetem sima liszttel is? Nálunk nincs rétesliszt. Istenien néz ki, feltétélen meg fogom csinálni. Csoda dolgokat művelsz, öröm nézegetni ezt az oldalt.
VálaszTörlésSzerintem készítheted sima liszttel is Ila.
TörlésKöszönöm szépen, örülök, hogy tetszik az oldal. :)
Jó sütést kívánok!
Üdvözlettel:
Gabriella
Csak tudnám, miért sütök olyan ritkán lángost?! :D Gabriella, ez nagyon guszta, sütnöm kéne :)
VálaszTörlés