Görög sós kifli (sonkás töltelékkel)
Puha, foszlós, mosolygós, egyszerű és nagyon finom - kell ennél több? Reggelire egy csésze kakaóval, tejjel, tejeskávéval vagy teával kitűnő, valamint tízóraira is lehet csomagolni nyugodtan. Én pont emiatt készítettem: férjemnek tízóraira csomagoltam párat, aminek természetesen nagyon örült, hiszen ma olyan napja van, amikor nincs ideje reggelizni és tízóraizni sem. A sonkás-sós kiflijeim viszont kéznél lesznek. 😊 Nem mellesleg Milánnak is nagyon ízlik. (Na és persze Nekem is! 😜)
Hozzávalók a tésztához:
kb. 16 db lesz ebből a mennyiségből
50 dkg finomliszt
(nálam most 35 dkg finomliszt + 15 dkg teljes kiőrlésű liszt)
(nálam most 35 dkg finomliszt + 15 dkg teljes kiőrlésű liszt)
2,5 dkg friss élesztő
5 dkg puha vaj (esetleg margarin)
2 db tojássárgája
3 kávéskanál só
2,5-3 dl langyos tej
1 csipet kristálycukor
A töltelékhez:
20 dkg sonka
3 dkg olvasztott vaj
3 dkg olvasztott vaj
A tetejére:
1 tojás
nagy szemű só (elhagyható)
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben feloldjuk egy csipet kristálycukorral, felfuttatjuk 10 percig.
- A lisztet összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, végül annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy egy lágy, kellemes tapintású, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Kelesztőtálba tesszük és letakarva kb. 1 órán át kelesztjük.
- Amikor megkelt, ketté osztjuk, gombócokká formázzuk. Az egyik gombócot kinyújtjuk 5 mm vastag kör alakúra, melyet 8 egyenlő háromszögre vágunk, megkenjük az olvasztott vajjal egyenletesen. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el.
- A sonkát felvágjuk kis kockákra, a háromszögek szélesebb szélére tesszük hosszúkás halmokban, hogy ne essen ki felcsavarás közben. (Egy kis sonkát félre teszünk.) Szorosan felcsavarjuk a háromszögeket, kifliket formázunk, majd sütőpapírral bélelt vagy vajazott/lisztezett tepsibe tesszük őket.
- A tetejét lekenjük a felvert tojással és a maradék sonkával díszítjük. A tepsiben még kelni hagyjuk 10-15 percig sütés előtt, majd ismét lekenjük tojással és megszórjuk a durva sóval.
- Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 10-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Munkafolyamatok képekben
Jó étvágyat!
Ez a kép 2012. februárjában készült, amikor a recept felkerült a blogra és mindenképp meg szeretném hagyni emlékbe, mert a képen szereplő babát Anyukámtól kaptam ajándékba egy kirándulása alkalmával 💗
Nagyon guszták és látszik hogy nem spóroltál a sonkával
VálaszTörlésmi is így szeretjük ha van benne töltelék:))
ui:- nem akarod eltávolítani a szóellenőrzést,hogy könnyebb legyen neked írni ?
Nagyon-nagyon guszta már megint! Szuper!
VálaszTörlésNagyon finom kiflikék! Frissen ropogósan...Hm! De jó lenne egy belőle...
VálaszTörlésÍnycsiklandozó kiflik. Tízóraira tökéletes.
VálaszTörlésIstenien néznek ki a kiflik, de jó lenne megkóstolni...
VálaszTörlésHű de jól néz ki. Ügyes vagy:)
VálaszTörlésMost nagyon éhes lettem, mehetek a konyhába :D
VálaszTörlésEzek a kiflik valami gyönyörűségesek!!! Kedvem lenne beleharapni olyan guszta azzal a jó sok sonkával.:)
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésHúú de szépek, húú de éhes vagyok... Nagyon megkívántam...
VálaszTörlésNagyon szépek, jó a sonkadísz a tetején! Hogy milyen finomak, azt csak elképzelni tudom... De erre is van megoldás: meg kell sütni:-)
VálaszTörlésHú de jól néznek ki ezek a kiflik! Szívesen kóstolnék belőlük egyet-kettőt :). És nemcsak reggel, bármikor :D!!
VálaszTörlésNagyon guszták a kiflik! El is hiszem hogy volt sikere a családban! Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésGyönyörűek a kiflik, tényleg isteni lehet:) Szeretem én is az ilyen péksütiket, mert a szendvics unalmas minden nap a suliba. Ki fogom próbálni:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves hozzászólásaitokat - a kifli tényleg fincsi volt. :)
VálaszTörlésNagyon guszták lettek, jó ötlet tízóraira-uzsira csomagolni! :)
VálaszTörlésKedves Gabriella! Játékra szeretnélek invitálni, nézz be hozzám a részletekért...
VálaszTörlésBasszus! Annyira jól néznek ki!
VálaszTörlés:-)) Köszi.
TörlésGabriella koszonom csodas most sulnek !
TörlésKöszönöm! Kis változtatással készítettem el! :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ezt is megsütötted! Remélem ízlett!? :)
TörlésKöszönöm, hogy megírtad. :)
Naná! :)
TörlésÉn is Köszi!
Megcsináltaaam! Naggyyon finom lett,bacon szalonnát aprítottam bele,de legközelebb sajttal készítem. Lehet fetával.
VálaszTörlés