Borzas Kata avagy Rücskös diós
Linzer jellegű omlós tészta, nagyon finom sárgabarack lekváros diós töltelékkel. Biztos sokan ismeritek és szeretitek ezt a süteményt. Nálam a gyakran készítendő kategóriába tartozik a gyorsan és könnyen elkészíthetősége miatt. ...és persze mert olyan finom!
A Borzas túrós/Reszelt túrós változata is szerepel itt az oldalamon, melyet még 2011-ben osztottam meg Veletek. Ezt a diós variációt kb. 8 éve kaptam a nagynénémtől, most pedig még Anyukám régi sütis könyvében is rábukkantam Rücskös tészta néven. Milyen vicces név! 😊Kedvencem ez a régi könyv! Mindig találok benne valamilyen finom régi, vagy akár számomra még új, nem ismert süteményt.
Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
40 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)
10 dkg kristálycukor
13 dkg zsír (vagy 15 dkg puha vaj)
2 tojássárgája
fél citrom reszelt héja és leve (bio vagy kezeletlen)
1-1,5 dl tej
A töltelékhez:
2 tojásfehérje
8 dkg porcukor
3 púpos evőkanál sárgabarack lekvár
15 dkg darált dió
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük sütőporral, a cukorral és a megmosott/megtörölt citrom reszelt héjával, elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citrom levét és csak annyi tejet, hogy összeálljon a tészta - közepesen kemény legyen! Épp ezért a tejet adjuk hozzá utoljára és fokozatosan, mert nem biztos, hogy kell bele mind! Két egyforma részre osztjuk, folcpackba csomagoljuk és betesszük a mélyhűtőbe 15 percre.
- A töltelékhez a tojások fehérjét félig felverjük, hozzáadjuk a porcukrot, mellyel kemény habbá verjük. Belekeverjük a darált diót és a sárgabarack lekvárt is óvatosan.
- A tepsit pici zsírral/vajjal kikenjük, liszttel meghintjük, majd kivesszük a mélyhűtőből az egyik tésztát és egyenletesen belereszeljük a tepsibe egy nagy lyukú reszelőn. Erre rásimítjuk a diós tölteléket, majd kivesszük a mélyhűtőből a tészta másik felét is, melyet szintén egyenletesen ráreszelünk a töltelékre.
- Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - lehet hagyományos sütőben is sütni.)
- Amikor megsült, legalább fél óráig hagyjuk hűlni, hogy picit összeálljon/szilárduljon a töltelék, majd szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
A nagynénémtől kapott kézzel írott recept
Jó étvágyat!
Nagyon tetszik ez a recept, szeretném holnap elkészíteni.
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni hogy meddig áll el? Hétfőre is szükségem lenne még 1-2 szeletre :)
Szia Orsi!
TörlésÖrülök, hogy tetszik, érdemes megsütnöd, mert nagyon-nagyon finom és igazán egyszerű elkészíteni is.
Mivel linzer alapú süteményről van szó, azt vettem észre, hogy aznap is nagyon finom, de szerintem másnap a legfinomabb, úgyhogy nyugodtan elkészítheted ma... Fogyasztani tökéletes ma is és holnap is. :)
Jó sütést kívánok!
Gabriella
Nagyon köszönöm!!!
TörlésMindenképpen nekilátok ma :)
Gabicsek! Ez a süti nálam ott ül a dobogón a zserbó-kókuszkocka-reszeltdiós szentháromságban :) Puszik! B.csek
VálaszTörlésSzuper hármas! Nekem is kedvencem mindegyik!!
TörlésÖrülök, hogy hallok rólad... :o)
Puszillak én is B.csek!
Csodásan néz ki! :) Jöhet néhány szelet! :)
VálaszTörlésKöszi. Küldöm. :)
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésNagy öröm látnom ezt a receptet itt az oldalán. A lefotózott receptkönyv nekünk is meg van, de sajnos hiányzik az eleje és a vége is, és hiába próbáltam kideríteni mi a címe, sehol nem találtam másik példányt. Megmondaná nekem kérem? Köszönöm szépen!
Várjuk a további finom recepteket! :)
Üdvözlettel,
Tünde
Szia Tünde!
TörlésMint ahogy a képeken is látszik, sajnos az én, illetve Anyukám könyvének sincs meg a borítója (sem az elején, sem a hátulján), emiatt hiányzik az elejéről is 1-2 lap és szerintem a végéről a tartalomjegyzékből is. Viszont emlékszem nagyjából a borítójára gyerekkoromból, mert Anyukám néhány süteményt gyakran készített belőle - olyankor mindig ott voltam mellette, néztem, ahogy készíti és nézegettem a könyv borítóján a finom süteményeket. Egyszerűen csak annyi volt ráírva, hogy "Süteményes könyv".
Jövök még sok-sok klassz recepttel folyamatosan... :)
Üdvözlettel:
Gabriella
Jé ez a süteményes könyv nekünk is megvan és naná, hogy szeretem. Ó de megennék egy szeletkével a vasárnapi ebéd után...
VálaszTörlésGratulálok Gabriella!-valóban nagyon-nagyon finom sütemény.
VálaszTörlésGyakran készítem, mert nálunk is közel 40 éve a " slágerlista " élén áll.
Ha segíthetek a könyvvel kapcsolatban,mivel nekem is meg van...Süteményeskönyv / 800 recept a címe.
Páter Jánosné gyűjtése és 1987-ben jelent meg.
Üdvözlettel Katica néni
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésÉrdeklődöm, hogy nincs ehhez hasonló meggyes változatban is? Vagy pedig ez az alaptészta meggyes töltelékkel is jó szerinted?
Köszönöm a választ: Piros
Kedves Piros!
TörlésEhhez az alaptésztához nyugodtan tehetsz meggyes tölteléket. Vagy van egy nagyon finom meggyes pite receptem: az alábbi linket másold be a keresőbe és feljön a receptem. Nagyon finom az is!
Kellemes sütögetést kívánok!
Üdv.: Gabriella
http://gabicsek.blogspot.hu/2012/02/meggyes-pite.html
Én nagyon sokszor sütöm ,Anyukám kedvenc receptje volt. Nálunk is mindenki imádja!
VálaszTörlésElkészítettem! Kisebb nagyobb változásokkal 😁
VálaszTörlésKiderült hogy nincs a tojásfehérje amivel készíteni akartam ezt a sütit, úgyhogy gyors improvizáció kellett a tölteléknek... 500g nektarin dzsemhez adtam 100g diót és 200g darált kekszet az lett a töltelék, a maradék 50g diót a tészta másik feléhez gyúrtam és rareszeltem a kalács tetejére.
Finom lett!