Csokoládés-vörösboros szilvás lepény

Ez a sütemény egy csoda! Kár, hogy csak egy kis tepsivel sütöttem... körülbelül 20 percig tartott, aztán nyoma sem volt. A 20 percet is csak a fotózás kedvéért bírta ki. 😀 A következő napokban egész biztos, hogy megsütöm ismét, csak már dupla adaggal. 
Jó puha, laza gyümölcsös tésztát képzelj el - persze a csokoládét ki ne spórold belőle, és a vörösbortól se idegenkedj! Ezzel a "hármassal" lesz tökéletesen pikáns ez a lepény: szilva, csokoládé, vörösbor. Nem is tudtam, hogy a csoki és a szilva ennyire klassz párost alkotnak. A bor alkohol tartalma sütés közben ugyan elpárolog, de a gyümölcsös íze megmarad, ezáltal még több pluszt ad ennek az egyébként is nagyon finom süteménynek. 
Készítsd el a szilvaszezonban, nem fogod megbánni! 

Gyermekek is nyugodtan ehetik, mert mint írtam, a bor és rum alkohol tartalma sütés közben elpárolog.




Hozzávalók: 
20x30 cm-es tepsihez
-50 dkg szilva
5 dkg étcsokoládé  
15 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
fél vanília rúd kikapart belseje vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 csipetnyi só
2 tojás
1 tojássárgája
20 dkg finomliszt
1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor 
fél csomag sütőpor
1 dl vörösbor
1 evőkanál rum

+ a tetejére 1 evőkanál fahéjas porcukor 


PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
és GYERMEK MINTÁS ÉTKÉSZLETEK
MÉLYEN A TAVALYI ÁR ALATT

megvásárolhatók webáruházunkban az alábbi linkre kattintva: 👇






Elkészítés:
  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyed cikkekre vágjuk. 
  2. A vajat a cukorral, a kikapart vaníliával és a csipet sóval kézi robotgéppel nagyon habosra-krémesre keverjük. A tojásokat egyenként és egymás után alaposan hozzákeverjük. Belekeverjük a rumot és a bort, majd simára keverjük az átszitált lisztes-kakaóporos-sütőporos keverékkel. Végül adjuk hozzá a csokoládét, amelyet nagy lyukú reszelőn reszelünk bele - a csokival már csak rövid ideig keverjük. 
  3. A tésztát enyhén kivajazott/lisztezett (vagy sütőpapíros) tepsibe simítjuk, és pikkelyszerűen rátesszük a szilvacikkeket (a héjas oldalukat picit belenyomjuk a tésztába).
  4. A sütőben a legalsó sínen sütjük meg. Ha szükséges, akkor a sütési idő felénél befedhetjük alufóliával (abban az esetben, ha nagyon pirulna a teteje). 
  5. Légkeveréses sütőben 160 fokon kb. 18-20 percig sütjük, hagyományos sütőben 180 fokon, de inkább végezzünk tűpróbát!
  6. Hagyjuk langyosra hűlni, fahéjas porcukorral meghintjük, és téglalap alakúra szeletelve tálaljuk.
TIPP:
Érdemes dupla adaggal készíteni ezt a süteményt gáztepsiben - ebben az esetben minden itt leírt hozzávalót duplán számítsunk - a tojás esetében 5 egész tojást használjunk.






Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Óóóó,ez pont jó lesz a jövőhétre :)

    VálaszTörlés
  2. Jó recept, nagyon kipróbálós! Most ilyen gyümölcsösök kellenek, itt a szezonja, használjuk ki!

    VálaszTörlés
  3. A szilva olyan finom szaftos tud lenni a süteményekben, csokival és vörösborral kombinálva pedig még jobb lehet a vele készült sütemény! :) Guszta! :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Gabriella!

    Ismét egy tuti recept. Annyira finom lett, nagyon könnyű volt elkészíteni, gyorsan kész lettem, ami nem volt hátrány ebben a melegben. Csodás az íze, könnyű a tészta. Már be is gyűjtöttem a dicséreteket. :-) Igaz nekem kellett hozzá egy kis vanília pudingot készíteni, mert mindig a krémes sütik jönnek be a családnak.
    Köszönöm a receptet!

    Szép napot! Csilla

    VálaszTörlés
  5. Csodajól néz ki, főleg, hogy még szilva is van benne:) Nekem is van egy vörösboros csokis süti receptem, de nem emlékszem a receptre fejből, az is fincsi, a vörösbor a csokival tényleg különleges finom ízt ad:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszenek az ilyen pityókás sütikék. Könnyű, szaftos, ellenállhatatlan. Nem csoda, hogy morzsája sem maradt.

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Köszi a receptet, megsütöttem. Annyit tennék hozzá, hogy legközelebb több szilvát teszek a tetejére (szorosabban egymás mellé). A vaj felét disznózsírral helyettesítettem és rum helyett csak whiskey volt itthon! A többi stimmel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, örülök, hogy ízlett, szívesen a receptet. Köszönöm, hogy írtál. Gyere máskor is! :)

      Törlés
  8. Szia!
    Ez a süti egy álom!!!! :) Amikor először sütöttem, pillanatok alatt elfogyott az egész tepsi sütemény, és már másnap kellett sütnöm a következő adagot, a bátyám azt mondta: "igazi ízflash" :))
    Köszönöm a recepteket, már nagyon sokat megsütöttem belőlük, könnyű megcsinálni őket, és még mindig sikert arattak. :)
    Üdv.: Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kata!
      Örömmel olvasom, hogy már több mindent is elkészítettél az oldalamról és hogy mindig sikert aratsz velük. Köszönöm szépen, hogy megírtad, tényleg mindig öröm ilyesmiket olvasni. :)
      Ja és annak is nagyon örülök, hogy ennyire ízlik Nektek ez a süti - tényleg nagyon finom, pihe-puha, könnyed és egyszerű.
      További jó sütést kívánok Neked, gyere máskor is!
      Üdv.: Gabi

      Törlés
  9. Igaz még csak félérett a szilva de, gyorsan elmentem és meg fogom majd sütni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Érdemes, az egyik legfinomabb szilvás sütemény! Ha nem a legfinomabb...

      Törlés
  10. Kedves Gabriella, megengedsz egy kérdést, remelem nem butaság, a rum az sütőrum, rumaroma vagy “igazi”, Te melyik fajtát használod? Hálásan köszönöm a válaszodat, és szívből gratulálok a receptjeidhez!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérdezz nyugodtan, szívesen válaszolok és segítek, amiben tudok. :)
      Sütőrumot vagy igazi rumot szoktam használni... attól függ, mikor hol tudok vásárolni, ezáltal hol milyet kapok.
      Köszönöm szépen, örömmel olvasom, hogy szereted a receptjeimet. :)
      További kellemes időtöltést kívánok a blogon és jó sütögetést!
      Ja, ezt a sütit mindenképp süsd meg, mert tényleg annyira finom!!

      Törlés
  11. Kedves Gabriella!
    Fagyasztott szilvából is meg lehet csinálni? A szilvalekvár főzésekor fagyasztottam le, és most jó lenn felhasználni!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban